Учебната година няма да се удължава, ще приключи неприсъствено

krasimir_vylchevУчебната година няма да се удължава, ще приключи неприсъствено, съобщи   министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерски съвет. Срочните и годишните оценки ще се оформят по електронен път.

Учениците ще се върнат в класните стаи само за най-важните изпити, като ще бъде създадена специална организация, за да се избегне разпространението на Covid- 19.

На 1 и 3 юни са матурите за завършващите 12 клас. Няма да се включват в изпита по български език и литература авторите Никола Вапцаров ,  Димитър Талев и Димитър Димов. Изпитите ще се проведат при извънредни противоепидемични мерки, с по-малко лица в една класна стая, при стриктна дезинфекция. В залите ще има по един квестор, което да намали необходимия брой учители, които да се включат в провеждането на изпита.

Бележката за допускане до матури ще бъде издавана по електронен път в срок до 29 май. До началото на сесията младежите и учителите ще имат възможността да организират по желание на зрелостниците изпити за повишаване на оценката по отделни предмети. Дипломите пък ще бъдат предоставени на 26 юни.

След 7 клас външните оценявания ще се проведат на 15  юни по български  език и  на 17 юни по математика, от 9.00 ч. В изпитните варианти няма да бъдат включени част от въпросите по граматика за сложно съставно изречение, както и произведенията на Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин и Йордан Йовков. Седмокласниците, които са поставени под карантина, ще могат да положат изпита след два отрицателни PCR теста, в отделна зала. Ако има заразени деца, от МОН ще вземат специално решение за тях, коментира още Вълчев.

Раздаването на свидетелства ще се забави само с четири дни.

Учениците от 1 до 3 клас завършват учебната година в края на месец май.

Така наречените “Малки матури” след 4 и след 10 клас няма да бъдат проведени. Приемът в математическите гимназии след 4 клас ще се извършва по успех и с помощта на математическите състезания, в които така или иначе тези ученици участват. Присъствието на ученици в училищата ще бъде регламентирано така, че децата и младежите да могат да се явяват на изпит или на консултации при извънредни противоепидемични мерки.

Засега новата учебна година ще започне на 15-ти септември и няма да се налага прехвърляне на учебен материал от тази. През лятото ще се търси възможност учениците, които имат нужда от допълнителни часове, да работят в училище, но отново при спазване на хигиенните изисквания и на малки групи. Всички решения на МОН са обсъдени с отрасловите партньори в сферата на образованието и с родителски организации. С тях се водят разговори и за осигуряване на занимания по интереси през лятото.

Засега е рано да се мисли за връщането на деца в детските градини, каза още министър Вълчев.