Областният управител към Общинските съвети:Качвайте докладните на сайтовете си

Областният управител Вълчо Чолаков назначи проверка, целяща да установи достъпна ли е за гражданите информацията, публикувана на сайтовете на общинските съвети в областта. След преглеждане на електронните страници на местните парламенти е станaло ясно, че част от общинските съвети публикуват на сайтовете си само покана за провеждане на заседанията си и проект на дневен ред.
Дванадесет от общо 13 органи на местното самоуправление не оповестяват докладните записки и проектите за решения. Липсата на публикации препятства гражданите да се запознаят предварително с информацията, за да бъдат активни по време на взимане на съответните решения, касаещи развитието на населените места, в които живеят. Публичността на информацията в цялост е важна, от една страна, за да могат гражданите детайлно да се запознаят с работата на местните законотворци, а от друга, за да се осигури пълна прозрачност, достъпност и информираност на обществото. Проверката извършена от Областна администрация Бургас е установила, че единствено на електронната страница на Общински съвет Бургас се публикува пълната информация, с която бургазлии могат да се запознаят предварително.
Дали местните парламенти ще се съобразят с препоръката на областния управител зависи изцяло от тях, тъй като по закон те са длъжни да публикуват само официалната информация, каквато са поканите и дневния ред на заседанията, както и решенията, които се взимат. Докладните записки, както съпътстващите материали и документи представляват служебна информация и органите на местно самоуправление нямат изрично задължение да я публикуват.
„Една такава стъпка от страна на общинските съвети би улеснила гражданите да взимат активно участие в работата на местния парламент, би осигурила прозрачност и достъпност до дейността на съветниците и най-вече би повишила доверието в институциите. Основната задача на администрациите е да работят за хората и да бъдат полезни. Вярвам, че колегите ще възприемат писмото ми не като критика, а като възможност да осигурят повече информираност на избирателите си. Областна администрация Бургас също е отворена за градивни предложения , които да подобрят дейността ни и да са в полза на обществеността.”, коментира Вълчо Чолаков.

3 Отзиви

  1. заинтересован

    А в някои общини като Поморие дори не функционира сайта на общинския съвет въпреки многократните сигнали до общинската администрация!

  2. Между друото та и тая новина минала без публична информация кое, къде, кой и защо.
    Спазено е тайнството на закона в общината, обикновените поморийци да не знаят нищо от кухнята на общината. Стара комунистическа закалка има екипа с доказани червени панделки от време оно.
    Проекто бюджета се обсъжда по късно доби без участие на гражданите, сакън като велчова завера.
    Само един пример от подчертаното без покритие самочувствие на общинарите:
    1. Комисията по бюджет обсъжда проектобюджета
    2. Кой, как и др. не са сведени дори до съветниците, които хрурап само готовата храна-демек напудрената информация в този и останалите неща.
    3. Създадената тайно фондация с Председател кмета е добро решение на 9.10.2014
    4. Седем поморийци сават по сто лева като учредители и очакват съгражданите да добавят от джоба си до 286000 лева? Така, че паметника на св.Георги да е готов за 6 май 2015 г.
    5. В Проекто люджета вече е заложена сумата от 30000 лева без никой да знае внесена ли е докладна и от кога
    6. В същото време писменното предложение на фондация "25 века Поморие" от 14 януари 2015 отлежа скришом в общината. За 10000 лева все пак скромна сума
    Та се пита в задачата, кои общинари узурпирали общината си играят кончето необезпокоявани.

  3. помориец

    В Поморие напротив не се работи за хората и за тяхното спокойствие каквата е основната задача на администрацията. Създават се ситуации за напрежение и недоволство което е свързано с тяхното здраве. Областния управител призова всички решения на Общ.съвет да бъдат достъпни както в Бургас а дали местните органи ще се съобразят с него е тяхно право. Но има едно НО!!!!!!! Пилците се броят на есен.