Обществено обсъждане на Наредбата за условията и реда за платено и безплатно паркиране

Предстои в Поморие обществено обсъждане на представената Наредба за условията и реда за платено и безплатно паркиране, което ще се състои в два дни, както следва:

-на 02.04.2022 г. (събота), от 11:00 часа, в НЧ “Просвета 1888” гр.Поморие

-на 05.04.2022 г. (вторник), от 17:30 часа, в НЧ “Просвета 1888” гр. Поморие

Обсъжданията ще бъдат излъчвани на живо в интернет на адрес: https://www.youtube.com/channel/UCq2_19KTDCb6Ys2WyDJHjrQ/live, като всеки ще може да задава въпроси в чат прозореца по време на живото предаване. За целта е нужно да сте абонирани за канала, за да можете да оставите съобщение веднъж на две минути, съобщават от Община Поморие.

ПРОЕКТ НА НАРЕДБА

за условията и реда за платено и безплатно паркиране на моторни превозни средства в определени зони на територията на град Поморие

Раздел I

Общи положения

              Чл. 1. Наредбата урежда условията и реда за платено и безплатно паркиране на територията на град Поморие, а именно платено паркиране, кратковременно платено паркиране (синя зона) и забрана за паркиране в зоните, определени със заповед на кмета, както и издаването на електронни стикери и карти.

Чл. 2. (1) Кметът на община Поморие със заповед въвежда в експлоатация райони, пътища и части от пътища, определя временни и постоянни ограничения при паркиране, съгласно предоставените му по закон правомощия, съобразно схеми, приети от Общинския съвет. По същия ред се извършва и закриването на участъци и улици от зоните.

(2) Със заповед кметът има право да ограничи временно – за срок до 14 дни, частично или цялостно, достъпа до райони, пътища и части от пътища на територията на гр. Поморие, в случаи на провеждане на заявени по съответния ред мероприятия от обществен или частен характер.

Раздел II

Режим на платено паркиране

на моторни превозни средства (МПС)

Чл. 3. (1) Общинският съвет определя зони за платено и безплатно паркиране на МПС, с допустима максимална маса до 2.5 т., на автобуси до 12 пътнически места, и над 12 пътнически места, в определени дни на седмицата, часове на денонощието, на райони, пътища и части от пътища, и междублокови пространства, публична общинска собственост, с граници съгласно Приложение 1 „Синя зона“.

(2) Такса за паркиране, в определената в Приложение 1 „Синя зона“, се заплаща  в периода 15.05.-15.09. за часовете от 08:00 до 21:00 часа, а в периода 16.09. – 14.05. обхваща часовете от 08:30 до 17:30 часа, в работни дни.

Чл. 4. (1) Зона за платено паркиране се обозначава с неподвижен пътен знак, представляващ информационна табела, в който са посочени условията за паркиране на МПС в зоната, размера на цената за паркиране, начина на заплащане и принудителните мерки, прилагани съгласно ЗДвП и нормативните актове п прилагането му.

(2) Местата за паркиране са обозначени с хоризонтална маркировка и цвят съгласно режима за паркиране.

Чл. 5. (1) Общинският съвет определя размера на цените, които се заплащат за паркиране.

(2) Заплащането на цените в съответната зона се извършва по един от следните начини:

  1. Чрез изпращане на кратко текстово съобщение на номер, посочен в пътен знак – информационна табела, описана в чл. 4, ал. 1 от Наредбата.
  2. С билет от паркинг автомат, поставен зад предното обзорно стъкло от страната на водача, на видимо място, даващо възможност за осъществяване на контрол.
  3. чрез мобилно приложение.

(3) Освобождават се от цените по ал. 1 обозначени моторни превозни средства със специален режим на движение на:

  1. Център за Спешна медицинска помощ;
  2. Териториални звена „Пожарна безопасност и защита на населението“;
  3. Главни и областни дирекции на МВР и РУ Полиция Поморие;

(4) Освобождават се от цените по ал. 1 електромобилите. Освобождават се от цените по ал. 1 и двуколесните МПС, паркирани на обозначените за двуколесни МПС паркоместа.

(5) Освобождават се от заплащане на цените по ал. 1 удостоените със звание „Почетен гражданин на гр. Поморие”, като това право те ползват, за 1 бр. автомобил, след представяне свидетелство за регистрация на моторно превозно средство, удостоверяващо лична собственост или договор за лизинг и след служебна проверка в Общински съвет Поморие.

(6) Освобождават се от цените по ал. 1 предварително декларирани до Ръководителя на Център за Градска мобилност, автомобили на Районен съд Поморие и Районна прокуратура Бургас – Териториално отделение Поморие, след обследване от компетентните органи, след решение на общинския съвет.

 

Раздел III

Режим на платено паркиране на МПС – служебен абонамент

                  Чл. 6. На райони, пътища и части от пътища – общинска собственост, в рамките на специално обозначени за това места, може да се въвежда режим на платено паркиране „Служебен абонамент” за търговци, по смисъла на Търговския закон, лица упражняващи свободна професия, нотариуси и частни съдебни изпълнители, вписани в съответните регистри, съгласно действащото законодателство на територията на Република България и ползващи собствени или наети имоти в територията на съответната зона, за което се заплаща цена в размер, определен от Общинския съвет.

Чл. 7. (1) В границите на “Синя зона“ се допуска платено паркиране „Служебен абонамент“ съгласно чл. 3, ал.2 от Наредбата. Местата за „Служебен абонамент”, за зоните се определят от общинския съвет с одобряване на схемата.

(2) „Служебен абонамент“ с непрекъснат достъп за паркиране, в „Синя зона” се допуска за лечебни заведения по чл. 2, ал.1 от Закона за лечебните заведения, и за местата за настаняване, клас А и клас Б, съгласно Закона за туризма, след заплащане на предвидената такса както и при възможност съгласно одобрената от Общински съвет схема.

(3) „Служебен абонамент“ с непрекъснат достъп за паркиране, в „синя зона” се допуска до 2 паркоместа, а на територията на обособените паркинги до 5 паркоместа за всяко от местата за настаняване, клас А и клас Б, съгласно Закона за туризма, при възможност.

Чл. 8. (1) За ползване на режим на платено паркиране „Служебен абонамент”,  заинтересованите лица подават заявления до Ръководителя на Център за Градска мобилност, находящ се в гр. Поморие, ул. Солна № 15, с надлежни документи за вписване в съответния регистър и документ за собственост или договор за наем. Образец на Заявление са Приложение №3 и Приложение №4  към настоящата наредба.

(2) След разглеждане на заявленията по ал. 1 и при наличие на свободни места в схемата по чл. 3 от Наредбата, лицата подали заявления, получават Разрешение или Отказ за временно и възмездно ползване на съответните паркинг места с режим на платено паркиране „Служебен абонамент” от кмета на общината или упълномощени от него със заповед лица.

Чл. 9. Местата за паркиране по чл. 6 и чл. 7 се сигнализират със съответния неподвижен пътен знак, маркировка и по желание с подвижна преносима табела, Приложение №5 към настоящата Наредба.

Чл. 10. Забранено е паркирането на други моторни превозни средства на обозначените съгласно чл. 9 места, освен за автомобили, определени от ползвателя на местата.

Чл.11. Служебни паркоместа на публичните учреждения се отреждат след обследване от компетентните органи, направено с участие на общинските съветници от Постоянната комисия по законност и обществен ред и след решение на общинския съвет.

 

Раздел IV

Режим на платено локално паркиране на МПС

по постоянен адрес

Чл.12. В зона с въведен режим за платено паркиране „Синя зона”, кметът със заповед може да въвежда режим на платено локално паркиране на МПС по постоянен адрес на собствениците им, за което се заплаща цена в размер, определен от Общинския съвет

Чл.13. (1) Собственици на МПС и лица, ползващи МПС на друго правно основание, регистрирани по постоянен адрес в „Синя зона”, получили право за платено локално паркиране имат право да паркират на територията на гр. Поморие.

(2) Правото за платено локално паркиране по ал. 1, се упражнява въз основа на електронен стикер.

(3) Правото по ал. 1, се ползва за 1 (един) автомобил на постоянен адрес.

(4) Електронен стикер не се издава на лица, притежаващи място за паркиране или гаражна клетка в урегулирания поземлен имот, на който е постоянният им адрес или е било променено предназначението на такива помещения.

(5) Забранява се паркирането на МПС с невалиден електронен стикер.

Чл. 14. (1) Лицата по чл. 13, ал. 1 подават заявления за издаване на електронен стикер по образец, Приложение № 2 Към заявлението се представят за справка, следните документи в оригинал:

  1. Лична карта за удостоверяване на постоянен адрес;
  2. Свидетелство за регистрация на МПС;
  3. Документ, удостоверяващ друго правно основание.

(2) Заявленията по чл. 14 се разглеждат в 7 дневен срок. В случай, че отговаря на изискванията заявителят се поканва да заплати таксата и да получи електронния си стикер. В случай, че не отговаря на изискванията му се издава отказ.

(3) Електронен стикер се валидира в 7-дневен срок, след подаване на заявлението и заплащане на определената цена на услугата.

 

Раздел V

Паркинги и площади

            Чл. 15. На територията на гр. Поморие се обособяват следните паркинги:

  • Паркинг Перла имот № 57491.503.577
  • Паркинг бул. „Яворов”, имот № 57491.503.131
  • Паркинг ул. „Цар Петър” (пред Община Поморие), имот № 57491.501.707

На територията на паркинг ул. „Цар Петър” е обособен и охраняемия наказателен паркинг , имот № 57491.501.260

  • Паркинг ул. „Петко Каравелов” (пред Райфайзен), имот № 57491.501.710
  • Паркинг ул. „Проф. Стоянов”, имот № 57491.501.455
  • Паркинг МБАЛ, имот № 57491.501.690

Чл. 16. Подробно описаните паркинги по чл. 15 са с режим на платено паркиране в периода 15.05 – 15.09. Със Заповед на кмета може да се въведе режим на платено паркиране за някой или за всички описани в чл. 15 паркинги в периода 16.09. – 14.05.

Чл. 17. За използването на паркингите по чл. 15 се заплаща цена в размер, определен от Общинския съвет.

Чл. 18. На територията на паркингите по чл. 15 местата за настаняване, клас А и клас Б, съгласно Закона за туризма, могат да подават заявление за обособяване на до 5 паркоместа с режим на служебен абонамент с непрекъснат достъп, при възможност.        Чл. 19. (1) В периода 15.06.-15.09. площад „Св. Св. Кирил и Методий” е затворен за движение на МПС и е част от пешеходната зона на гр. Поморие.

(2) В периода 16.09 – 14.06. площад „Св. Св. Крил и Методий” е част от „Синя зона” и за паркиране се заплаща цена в размер, определен от Общински съвет Поморие.

 

Раздел VІ

Контрол и принудителни административни мерки в зоната

Чл.20. Контролът по спазването на правилата за паркиране в зоните се осъществява от лица, определени със заповед на кмета на общината.

Чл.21. (1) Определените със заповед лица по чл. 20 имат право да прилагат предвидените в чл. 167, ал. 2, т. 2 от ЗДвП мерки, в случай, че:

  • ППС, паркирани в нарушение на ЗДвП, без да пречат на другите участъци в движението;
  • ППС, паркирани в нарушение на тази Наредба, т.е. без да е заплатена цената по чл. 5 от Наредбата

(2) Техническо средство за принудително задържане се поставя по начин, по който не нанася щети на МПС, на задвижващото колело от страната на водача.

Чл.22. Поставеното техническо средство за принудително задържане се отстранява само от упълномощените по чл. 20 лица. Забранено е повреждането на техническото средство за принудително задържане.

Чл.23. При прилагане на принудителните мерки по чл.21, упълномощените лица са длъжни да поставят на предното обзорно стъкло писмено съобщение –Приложение № 6, с указания за реда за освобождаването му, както и да направят 4 бр. снимки

Чл.24. Разходите по прилагане и отстраняване на техническо средство за принудително задържане се определят от общинския съвет.

Чл.25. При приложени принудителни административни мерки МПС се освобождава след заплащане на дължимата цена за времето, през което е било паркирано в зоните, както и разходите по прилагането им.

 

Принудително преместване на неправилно паркирани пътни превозни средства

Чл. 26. (1) Дейността по преместване на неправилно паркирани ППС на територията на Община Поморие се извършва от органа по контрол въз основа на Заповед на Кмета на Община Поморие, по реда на тази наредба.

(2) Принудително преместване на ППС става само след констатиране на нарушението от органите по контрол по чл. 20 от настоящата Наредба.

(3) Преместването на неправилно паркирани ППС се извършва от най-малко двама служители на органа по контрол. Екипът е снабден със специализиран автомобил /„паяк”/, пригоден да отстранява ППС.

(4) Преместването включва: вдигане, натоварване, транспортиране и разтоварване на неправилно паркираното ППС в наказателния паркинг.

(5) Служителите от екипа заснемат ППС, паркирано в нарушение от всички страни преди и след натоварването му в специализирания автомобил „паяк”.

Чл. 27. (1) Преместването на неправилно паркирани ППС се извършва денонощно и по нареждане на полицай от „Пътна полиция”, след като същият установи нарушението по Закона за движението по пътищата или тази наредба по отношение на паркирането, или по искане на други компетентни органи.

(2) При искане на полицията или друг компетентен орган, задължително се оказва съдействие за принудително преместване на неправилно паркираното ППС.

(3) След констатиране на нарушението, екипът прави най-малко четири броя снимки на ППС в нарушение и се свързва с дежурния диспечер, като му съобщава: регистрационен номер и марка на ППС, място и вид на нарушението, час и минути, местонахождение на наказателния паркинг, на който ще се пази ППС.

(4) ППС се транспортира със специализирания автомобил /„паяк”/ в наказателен паркинг с денонощен режим на работа, където остава на отговорно пазене.

(5) При разтоварване на ППС на наказателния паркинг, се правят четири броя снимки, ако не е осигурено постоянно видеонаблюдение и всички данни по нарушението и отстраняването на ППС по предходната алинея се описват в дневник /база данни/.

(6) Освобождаване на ППС от наказателния паркинг се разрешава само след като водачът или собственикът на ППС представи документ за собственост или регистрационен талон на автомобила и заплати разноските по прилагане на принудителните мерки и пазенето на принудително преместените ППС.

Чл. 28. (1) Органът по контрол носи отговорност за виновно причинени щети на ППС при принудителното му преместване.

(2) Органът по контрол сключва застраховка за евентуални щети на репатрираните ППС в изпълнение на тази наредба.

(3) Органът по контрол носи отговорност за сигурността на репатрираните ППС на наказателния паркинг в Община Поморие по време на престоя им.

(4) Не се допуска принудително преместване на ППС с тегло по-голямо от максимално допустимото за натоварване на специализирания автомобил „паяк”.

Чл. 29. Не могат да се задържат принудително и не се отстраняват чрез принудително преместване, както и не могат да бъдат задържани чрез използване на техническо средство /”скоба”/ автомобили на Център за спешна медицинска помощ, Държавна агенция „Национална сигурност“, главните и областните дирекции на Министерството на вътрешните работи, Народното събрание, Националната служба за охрана, Министерството на извънредните ситуации, Главна дирекция „Охрана“ и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ на Министерството на правосъдието“, „Военна полиция“, „Гранична полиция”. Автомобилите на тези институции и организации имат право да паркират безплатно за времето необходимо при и по повод изпълнение на служебните им функции.

 

Раздел VI

Административно-наказателни разпоредби

Чл. 30. (1) Който отстрани техническо средство за принудително задържане, в нарушение на предвидения в наредбата ред, се наказва с глоба от 100 до 500 лева.

(2) Който повреди или унищожи техническо средство за принудително задържане (по какъвто и да е начин) се наказва с глоба от 200 до 500 лева.

Чл. 31. Който използва издаден по съответния ред, но с изтекъл срок на валидност стикер, се наказва с глоба от 50 до 200 лева, като със съставяне на акта за установяване на административно нарушение, стикера се изземва и прилага към него.

Чл. 32. (1) Актове за установяване на административни нарушения по реда на тази Наредба се съставят от длъжностните лица от звено „Обществен ред и сигурност” в Община Поморие и длъжностните лица от „Център за градска мобилност”, определени със заповед на кмета.

(2) Наказателните постановления се издават от кмета на Община Поморие или от упълномощен заместник – кмет, въз основа на акт, съставен по Наредбата от лицата по ал.1.

(3) Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

 

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

 

По смисъла на тази наредба:

  1. „Синя зона“ е райони, пътища и части от пътища и междублокови пространства – общинска собственост, заключени в пространството, определено в Приложение 1.
  2. „Друго правно основание“ са случаите, в които лице е сключило договор за лизинг.
  3. „Невалиден електронен стикер“ е електронен стикер с изтекъл срок на валидност.

 

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

 

  1. Настоящата Наредба се приема на основание чл. 22, от Закона за местното самоуправление и местната администрация, във връзка с чл. 99 от Закона за движение по пътищата.
  2. Наредбата е приета с решение на Общински съвет – Поморие по протокол №………….. от …………………. г..
  3. Наредбата влиза в сила 3 (три) месеца от влизане в сила на Решението на Общински съвет Поморие, с изключение на раздел V Паркинги и площади, който влиза в сила от влизането в сила на Решението.

 

  Приложение 1 „Синя зона“ към чл.12  

С граници:

На изток – акваторията на Черно море

На север  – ул. „Солна”, ул. „Нео Анхиало” и акваторията на Черно море

На Запад – ул. „Европа”

На Юг – акваторията на Черно море

Включва и ул. „Професор Стоянов” на север до улица „Европа” и „СБР – Вита” Поморие

-цялата ул. „Княз Борис” и ул. „Чайка”

На територията на „Синя зона” са предвидени…………………места за паркиране на лица с увреждания.

5 Отзиви

  1. Моля за пояснение.
    Защото навсякъде се употребява израза “безплатно”, и се вменява нещо “некоректно”!
    В кой Закон, Нормативен акт/документ, Наредба е упоменато, записано и затвърдено, че публичната собственост е “безплатна”?
    ОС Поморие да се вземат в ръце, а не да вдигат послушно ръка при вземането на Решения, за което им плаща данъкоплатеца, а не администрацията!
    За пореден път … Поддавайте си оставките!

  2. чл.13 противоречи на ЗДвП, ЗПС!
    На всичкото отгоре противоречи на Конституцията, и по точно чл.1, т.3; чл.4, т.1 и т.2; чл.5, т.1.

  3. Община Поморие защо не маха столчета маси бутилки вода саксии конуси от пътното платно които са предпоставка зда пътни произшествия? Защо кмета иска синя зона и рекетира поморийци които не искат синя зона?

  4. Тъй като не остана ред на място, а и беше по скоро поморийска сбирка, а не обсъждане!
    Но, това бе целта, поне за мен.
    Споменаха се няколко града, които нямат място за сравнение по никакъв начин!
    Спомена се отнемане от морето за паркинг, което е безумие на квадрат!
    Говорим за Поморие, където не искахме да отнемем от морето за паркинг, зона за отдих и пасажерско пристанище и т.н., но искаме да отнемем само за паркинг!! Е, хайде без глупости.
    Стана ясно поне на мен, че …
    1. Няма Доклади от МВР, Пожарна, Спешна помощ, Гражданска защита, за цялостната промяна на движението в града! Но, има проект за синя зона!
    2. Не стана ясно как изчислиха, че в момента има 1000 паркоместа, които щели да станат 3000?!
    Не стана ясно също така в тази връзка, което е и най-важния момент от належащата промяна на движението, а именно: Колко МПС-та има в Поморие по постоянен адрес?
    Спомена се, че това е световен проблем, но не се спомена, че въвеждането на зони за паркиране, или както искате ги кажете са следствие, а не причина във всички тези мест!
    Не стана ясно също така чия e собствеността от пътната мрежа в урбанизирана територия, след като тя е звадена от нейния обхват?
    “Със Заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата (ЗДвП), обн. ДВ, бр. 37 от 22.05.2015 г., се правят изменения в чл. 6 от Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), с които ползването на зоните за платено и безплатно паркиране в населените места се изключва от регулативния обхват на ЗМДТ.”
    Съжалявам, че се повтарям, но ако се въведе “градската мобилност”, данък МПС трябва да отпадне!
    Спомена се нещо за целеви средства от зоната, или паркингите …. Апропо, данък мпс бе целево средство за поддържане, и т.н. …. С въпросните промени целта я няма, но парите ги искат, а пътищата ни са, като след “специална операция”. Толкоз за целевите средства. Да не говорим колко зелени площи ги няма.
    Стана ясно също така, че Община Поморие няма да промени възгледа си за Поморие, и ще се продължи с изграждането на многоетажните празни общежития, които ще продължат агонията.
    Мога да покажа на всеки заинтересован първоначалните проекти за зазстрояване на кв. Малко солено езеро! Имат го и в Общината, и е добре да го покажат във вторник! Па после говорете, кой политизирал проблема! Проблема е, че избираме погрешно хората, които Управляват.
    Другия проблем, който също не е за подценяване, и е политически, и икономически, и т.н.
    Някой в Общината ако мисли, че по този начин ще изкрънка някой лев, точно това лято е “неразумен”.
    Чака ни може би най-неясния летен сезон от десетилетия, чака ни последвала тежка зима, а не сме подготвени, и по нищо не личи да го правим!
    Моля не ме цензурирайте.

  5. Дори самия Закон е с невярно съдържание!
    Въпроса ми е към тези, които желаят промяна, а не подмяна. В Парламента имате работа, не някъде другаде, ако искате да “изчегъртате” нещо си.
    Ако публичната собственост е “безплатна”, то данъците, които са целеви къде отиват?
    1 500 000 лв. на година от въпросната дата (2015 г.) вместо да се влагат в инфраструктурата, или за изграждане на “невъзможно скъпи закрити паркинги” отиват къде? Ако Ви покажа доклад с икономически план за това как можеха да се построят три такива сгради, и за 12-15 години инвестицията да се възвърне, ще си подадете ли оставките?
    При това без жителите на Общината да бъдат натоварвани финансово всяка година.
    Пак ще се повторя, имаме най-скъпият данък МПС в България с най-трагичната улична мрежа, и разбити улици, които се обливат обилно с фекалии, и то предимно през летния сезон!
    Да, 72 лв. са нищо за година, но Вие и тях целево ще пренасочихме за други цели, и пак ще си блъскаме главите поради Вашето невежество
    Това са фактите.