Окончателно: Зелени Балкани напускат Посетителския център „Поморийско езеро“

ezerocenter-654x435От Зелени Балкани изнасят имуществото си от  сградата на Посетителския център „Поморийско езеро“  и прекратяват дейността си в Центъра.  Ето какво съобщават от гражданската организация в своя сайт:

Не получихме отговор на предложенията си към Община Поморие за съвместно стопанисване на Центъра. Без категорична позиция и становище останаха и донорите, предоставили средства за изграждане и оборудване на Центъра. Становището на Оперативна програма „Околна среда” бе, че “не могат да заемат категорична позиция”, но Зелени Балкани трябва да осигурят устойчивост на дейностите в Центъра. А Световната банка, координираща финансирането за изграждането на Центъра – в последния ден на срока ни – прикани за активен диалог Община Поморие и Зелени Балкани, за да може Центърът да продължи да популяризира и изпълнява природозащитното законодателство. Предвид становището на донорите и собственото ни желание, изразено многократно пред медиите и обществеността, оставяме в Центъра експозицията, като не желаем да я изнасяме, което би било свързано с нейното увреждане и унищожаване и прахосването на публични средства.

Тъй като не сме получили съгласие от Общината да ползва модерната експозиция, тя ще бъде оставена на отговорно пазене в Центъра, като за целта от Зелени Балкани настояваме да получим и нужните приемно-предавателни протоколи.

На 30 септември  2020 г. изтече  поставеният от общината срок за напускане на Центъра, за което получихме изрично напомняне и заповед за свикване на комисия за описване на състоянието на сградата, но Общината и до този момент не е заявила позицията си по някое от предложенията на организацията ни.

Припомняме, че предложихме да бъде запазена и функцията на едната доброволческа стая, където да се съхранява оборудване, нужно за консервационните дейности на езерото, както и да и бъде предоставен безвъзмезден достъп до центъра, за целите на образователни и информационни дейности, за които има подсигурени средства и експертен капацитет за работа в района. Те останаха без отговор.

2 Отзиви

  1. Николай Янев

    Крайно време беше тези зелени човечета да престанат да съсипват Поморийското езеро и въобще да напуснат пределите на Община Поморие. А за така създадения от тях изкуствен остров трябва да им се потърси и наказателна отговорност.

  2. А от братята роми има ли кой да потърси отговорност когато крадат от безцената кал от Поморийското езеро всекидневно без никакво притеснение че извършват престъпление?