Отворено писмо до кмета на Община Поморие

Граждани от Поморие са изпратили отворено писмо до кмета на общината във връзка със състоянието на уличната мрежа, което публикуваме:

ДО КМЕТА НА ОБЩИНА ПОМОРИЕ

                                                                                 КОПИЕ ДО ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА

                                                                                  ОБЩИНА ПОМОРИЕ

 О Т В О Р Е Н О  П И С М О

            УВАЖАЕМИ Г-Н КМЕТЕ, УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

 

Като се подписваме под това отворено писмо, искаме да насочим Вашето внимание и усилия върху един наболял проблем, който отдавна занимава гражданите на Поморие.

Този проблем е свързан с трагичното състояние на първостепенната и второстепенна улична мрежа, което буди недоволства сред хората. Става въпрос за създаваните през годините изкуствени неравности, с цел ограничаване на скоростта на движение по уличната мрежа не само в града ни, но и във всички населени места в рамките на Община Поморие.

Преди да изразим становището си искаме да уточним следното: ние не сме против изграждането на подобни съоръжения, които имат своя смисъл за безопасността на хората по уличното платно. Проблемът е, че те трябва да отговарят на действащите нормативни документи а именно:

1. НАРЕДБА № РД-02-20-10 от 05.07.2012 г. за условията за изграждане или монтиране върху платното за движение на изкуствени неравности и на други средства за ограничаване на скоростта на движение и изискванията към тях, Обн. – ДВ, бр. 56 от 24.07.2012 г., в сила от 24.07.2012 г., издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на вътрешните работи

2. НАРЕДБА № 2 от 17.01.2001 г. за сигнализация на пътищата с пътна маркировка, с редакция към ДВ бр.13 от 10.02.2001 г.

3. НАРЕДБА № 1 от 17 .01.2001 г. за организиране на движението по пътищата, Обн. – ДВ, бр. 13 от 10.02.2001 г.; Издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството

Целта на влязлата в сила на 24.07.2012 г., НАРЕДБА № РД-02-20-10 от 05.07.2012 г. за условията за изграждане, или монтиране върху платното за движение на изкуствени неравности и на други средства за ограничаване на скоростта на движение, както и техническите изисквания към тях (чл. 1, ал. 1, т. 1 и 2), е да съблюдава не само безопасността на пешеходците и колоездачите, но и правото на собственост на водачите на МПС.

В & 3, ал. 2 от ПЗР наредбата е предоставила на администрацията, управляваща пътя ,или на собственика на пътя гратисен период от една година от влизането и в сила (т.е. до 24.07.2013 г., който срок мина)изкуствените неравности да бъдат приведени в съответствие с нея, в противен случай да бъдат отстранени, като същата наредба в своите четири приложения задава видовете изкуствени неравности и техните параметри. Видно от тези приложения на територията на община Поморие не съществуват изградени изкуствени неравности съобразно изискванията на наредбата.

Всички сме наясно с финансовите проблеми в цялата държава, и целта ни в това писмо не е да вкарваме община Поморие в излишни разходи. В същото време като изрядни данъкоплатци имаме правото да пътуваме без да се изнервяме, повреждайки колите си.

Напомняме Ви и за друг фактор – времето прекарано в уличните задръствания, което освен това се изразява и в пари. Сега съществуващите изкуствени неравности ни принуждават да спираме с колите си до 0 км./ч, за да ги преминаваме, което покачва разхода на гориво в пъти повече.

Паричните разходи извършени от нас не са единствените. Да не забравяме за  изнервените шофьори на пътя/ допълнителна предпоставка за ПТП/, честите ремонти и разходи по колите,загубеното време, докато автомобилите са на ремонт. Допълнително искаме да подчертаем лощото впечатление,което оставят изкуствените неравности върху гостите на града,особено в активния туристически сезон.Много от тях може би няма да се върнат пак в  Поморие, което не е добре за икономиката на града.

 

Настояваме институциите, изпълнявайки правомощията дадени им от закона, да намерят адекватно решение и в най кратки срокове да се извършат корекции на всички създадени изкуствени неравности, като препоръчваме да се започне най-напред от неасфалтовите съоръжения– на пешеходната пътека пред Пансионата, на пешеходната пътека пред червения блок, пред детската градина на ул. „Солна“, пред магазин Пени, пред училището в квартал „Св. Георги“, а в последствие и всички останали, но и в другите населени места на територията на общината.

 

Освен, че сме шофьори, ние сме и пешеходци. Затова настояваме на основание чл. 11, ал. 2 от НАРЕДБА № РД-02-20-10 от 05.07.2012 г на МРРБ, да се извърши допълнително интензивно осветяване на всички пешеходни пътеки, което да бъде извършено двустранно насочено и с по-голям интензитет, в сравнение на това на пътя. Това ще осигури по–голяма ефективност за предотвратяване на инциденти с пешеходци.

 

Поставените въпроси са в изключителната компетентност на местната администрация на община Поморие  и се надяваме, че те ще бъдат решени бързо и в интерес на хората от общината и нейните гости.

 

Това отворено писмо е придружено с подписи на граждани и гости на града.

46 Отзиви

  1. Хвала!
    Отдавна трябваше да се отвори темата.Колата ми гори 12 л.на 100 км.с тия тъпи бабуни.

    • Премахването на новите съоръжения за лична сметка на кмета и подчинените ли ще е???

  2. A kade moje da se podpishat i drugi grajdani na tova otvoreno pismo?

    • писмото с подписката мина много на бързо и между другото се събраха десетина страници.
      ще последва второ отворено писмо, което ще е свързано точно с проблема "еднопосочни улици" в целия град, с цел премахване на пътните знаци и осигуряване на предимството на дясностоящия.

  3. Абсолютно съм съгласен с писмото. Време е общината да се вземе в ръце и да приведе тези изкуствени неравности спрямо наредбата.

    • ако за кратко време изкуствените неравности не бъдат отстранени, ще последва ЖАЛБА ДО ДНСК за незаконно строителство

  4. Браво!!! Крайно време е да се разгледа и този въпрос.Откога в град Бургас премахнаха всички тези легнали полицай от гумен тип и ги замениха с вдигнати пешеходни пътеки,крайно време е и в Поморие да се случи това.Дано радиомилена да публикува и отговора на пистомо от страна на община Помори и общински съвет при град Поморие.

  5. Валентин

    Поздравления за писмото, присъденивям се "ЗА" по повод написаното от вас.Отдавна беше време някой да повгине този проблем-дано се вземат бързи и адекватни мерки от общината, за да се реши. Правите ли подписка някъде?

  6. В & 3, ал. 2 от ПЗР наредбата е предоставила на администрацията, управляваща пътя ,или на собственика на пътя гратисен период от една година от влизането и в сила (т.е. до 24.07.2013 г., който срок мина)изкуствените неравности да бъдат приведени в съответствие с нея, в противен случай да бъдат отстранени, като същата наредба в своите четири приложения задава видовете изкуствени неравности и техните параметри.

  7. Разход Поморие-Бургас-Поморие: 2,1 литра
    Разход Стар град – Нов град – Стар град: 0,6 литра

    Четете ли, експертите от общината???

    • Какви са тия разходи бе човек ти да не караш мини скутерче ?

      • Реален разход на сравнително нов дизелов автомобил в топлите сезони.

  8. Анонимен

    Кметът да качи и велоалеята на тротоара и да отпущи движението по ул. "Княз Борис Първи",че да не му се смеят не само гражданите на Поморие,а и гостите на града!

  9. И с подписи и без подписи скоро няма да стане. Първо ще копаят за канализацията и чаааааааак тогава като асфалтират може да помислят, сега мислят от къде да вземат парички. Изхарчиха ги за 2 години напред

  10. Николай

    Друг проблем е и безразборното спиране върху пешеходните пътеки и в близост до тях.

  11. I da pishem i da ne pishem,nqma koi da 4ete ili da ni 4ue!!!

    • анонимен

      Как да няма, кметът редовно чете какво пише тук. Освен това ти лично му пълниш главата

  12. Помориец

    ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ ! ЗАТВОРИНИТЕ УЛИЦИ ЗА ДВИЖЕНИЕ НА МПС В ЕДНА ИЛИ ДРУГА ПОСОКА СА СЪЩО Е МНОГО ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ ЗА ГРАЖДАНИТЕ НА ПОМОРИЕ ! ВЗЕМЕТЕ ПРИМЕР ЗА ЗАТВОРЕНИЯТ ЯВОРОВ В ПОСОКА ХОТЕЛ ПОМОРИЕ КЪМ РЕХАБИЛИТАЦИОННИЯТ ЦЕНТЪР , ТОВА Е ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ ЗА ДА ИЗЛЕЗЕ ЧОВЕК ОТ ГРАДА ТРЯБВА ДА ОБИКАЛЯ ЦЯЛО ПОМОРИЕ ДА МИНАВА ПРЕЗ БАБУНИ , СТОПОВЕ, И ТН. ВМЕСТО ДА МИНЕ НАПРЯКО И БЪРЗО ПРЕЗ ЯВОРОВ, НЕ САМО ТАМ НО МНОГО ОЩЕ ЗНАЦИ ИМА ПОСТАВЕНИ КОИТО СА НЕ НА МЯСТО И ТРЯБВА ДА СЕ ПОДМЕНЯТ ИЛИ ПРЕМАХНАТ ИЗЦЯЛО ЗА ВРЕМЕТО КОГАТО НЕ Е ЛЕТЕН СЕЗОН. ТЕЗИ ЗНАЦИ И РЕСТРИКЦИИ ПРЕЧАТ НА МНОГО ХОРА ОСОБЕННО ЗАПУШЕНИЯТ ЯВОРОВ В ПОСОКА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ГРАДА !

  13. Гошо от Почивка

    Явовор е единствения легален начин след 18 часа да влезеш в Стария град. Файтоните, каруците, рикшите и другите ароматни ППС-та няма място там.

    • задали ли сте си въпроса, как живеят хората от стария град? за разстояние от 100 м., което трябва да изминат с колата заобикалят по кривите улици по 2100 м. отделен е въпроса, че и транспортната им схема е НЕЗАКОННА, защото не отговаря на критериите за икономичност – основен принцип в административното производство – чл. 6 ал. 4 АПК, чл. 4 ал. 3 АПК. всеки който счупи колата ще ги осъди, защото неравностите от месец юли тази година са незаконни – всичките до една, и то не само в Поморие, но и в цялата община.

  14. Всички се оплаквате от неудобството за движение а в същото време не се замисляте,че колата е вредно средство както за пешеходците така и за самата планета.Направиха Ви Велоалея карайте колело.Така хем ще се чувствате здрави а и няма да вредите на хората на вън!!!

    • каза —- на кмета
      (—- = сина / дъщерята / братовчеда / etc)

    • Ей, гейбер, оная магистрала за къв чеп я строихте тогава?

  15. ПРАВЯ САМО ЧЕНЧ И БУТЕР БАНИЧКИ,(ПИЦИ) И ЛИЖА НА ДЕЧО ГЪЗЪ- ЗА ДРУГО НЕ СТАВАМ

    Некадърниците Кунчо Гайдов и Петър Войнов са виновни за неразбориите в Поморие

  16. Ако не слушате народа. След 2 год. при Златанов

    Взимайте си бабуните и велоалеята. Писна ни от вашите експерименти

  17. Помориец

    Тая велоалея е абсолютна пародия отвсякъде ! Не може ти да вземеш едното платно за движение на МПС и да го направиш велоалея сао и само да кажеш че има такава ! Като искате управниците велоалея направете я като хората, ще разширите тротоарите ще им направите основен ремонт и там ще поставите велоалея където да има място както за пешоходци така и за велосипедисти, ролери, скейтбордове и тн. А не както правите в момента да взимате едното от двете пътни платна за колите и да създавате нервност в шофьорите и предпоставки за ПТП. Тази идея така изпълнена с тази велоалея е пълна простотия и смехория отвсякъде !!! И да оправите знаците по крастовищата и затворините улици да пренаредите, защото ОЧЕВАДНО никой в Поморие не харесва сегашната схема за движение на МПС ! И малко от малко тези дупки по пътя в поморие имаме 2 улици на кръст с 10 дупки на тях, омръзна ми да пропадам ида си чупя колата и да си нарушавам комфорта при каране ! Наистина ако не се вслушвате в това което хората искат ще си носите последствията на изборите !

  18. Асенчо

    за какво да чакаме до изборите- да си носят отговорността сега.,той после проблема от болната отива на здравата глава! Кумчо гайдов нали е транспортен инженер /така поне пише в сайта им/ а вземе да си отвори лекциите и да попрочете някой друг закон и да си свери часовника…

  19. Между другото данъка за МПС-та пак е вдигнат, така че управници ако обичат да заплатят всякакви допълнителни ремотни по велоалея и грешно поставени знаци – ЗА СОБСТВЕНА СМЕТКА.

    Не им давайте картбланш с подобни съвети за промени и преустройства, защото са гнусни и подли същества и ще използват отново вашето недоволство за лично облагодетелстване.

  20. Петката

    Добре го е казал колегата Емил. тук ремонтче, там преустройство.. нечии сметки набъбват

  21. КМЕТА ДА ОТГОВОРИ

    КМЕТЕ ОТГОВОРИ НА ХОРАТ- ПИСНА НИ .ПАК ЛИ ЩЕ СЕ СКРИЕШ ЗАД МАЗНИЯТ ЗАДНИК НА ЛЮБИМАТА ТИ ЮРИСТКА. ГОЛЯМ МЪЖ СЪС ЗАЕШКО СЪРЦЕ-МИШКА.

  22. до КМЕТА ДА ГОВОРИ

    еееееее чакайте бе хора- първо да се върне от протеста!днес нали Боко ги събира да им налива акъл в тиквите,после ще седнат с кунчо и ще измислят отговора-

    • мазна баничка

      Те хубаво ще седнат,но като станат ще са с няколко пачки по тежки…не само те но и тези с които правят далаверите.Помня как пешеходните пътеки бяха боядисани в бяло и червено за празника на града а след два месеца нямаше помен от никаква маркиловка и наново я боядисваха.

  23. КМЕТЕ КЪДЕ СЕ КРИЕШ

    Някой да публикува коментарите на фейсбука на Общината-може да има ефект. Да видим дали стана Кмет или си остана БАНИЧАР

    • Роднина-милиционер

      оставете го човека да помисли-може да е събрал"консултативен съвет" за отговор който да ви се хареса, ще ги нареди роднина-милицонер да кажат по две думи.ЛАПАЧИ

  24. Помориец

    Имам предложение как да се направят пешеходните пътеки в Поморие, защото ми писна да са толкова некачествени че боята след като е нанесена да се изтрива напълно за един сезон. Не изисква чак толкова много финанси но за сигурноста за пешоходци и водачи на МПС която ще осигури този вид пешеходна пътека си заслужава напълно, вместо да се дават пари за ненужни "бабуни" и смешни "велоалеи", Вижте как изглежда една умна пешеходна пътека :

    https://friendsofmontereyblvd.files.wordpress.com/2011/11/lg-sigphotoanim.gif

    https://www.dallasvoice.com/wp-content/uploads/2011/07/crosswalk.jpg

    тя има светлинни сигнали вградени които заппочват да мигат винаги щом има движение по нея , така от далече водачите на МПС по светло и тъмно могат да са предупредени че някой пресича , това е най добрият вариант за сигурност при пешеходна пътека ! Направете най-накрая нещо добро за Поморие вместо само да вдигате данъците !

  25. ДО ТЕЗИ КОИТО НАПИСАХА ОТВОРЕНОТО ПИСМО

    СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ НАПИШЕТЕ НОВО ОТВОРЕНО ПИСМО ЗА ДАНЪЦИТЕ КОЙТО ПЛАЩАМЕ-ЗАЩО СА НАЙ ВИСОКИ ПО ЦЯЛОТО ЧЕРНОМОРИЕ И ДАНЪК "МПС" Е ПО ВИСОК ОТ ТОЗИ В СОФИЯ. ДОКОГА ЩЕ НИ ГРАБЯТ

    • Без данъци не може и ако ме питаш те ще се увеличават с темпа на емигриращи сънародници, смъртността, слабата раждаемост, ниските доходи и липсата на работа! Проблема е потресаващ и скъпите ни управляващи и опозиция си мълчат!!!

  26. Анонимен

    Такива светещи пътеки има в София, но проблемът е,че колите минават върху светлинните устройства и се изкъртват и чупят.Сложен е проблемът,но все пак тези полегати легнали полицаи са по-добро решение от бабуните в Бургас на ул. "Булаир" и улицата към Поморие.

    • До г-н Анономен. Това че в София имало такива светещи пътеки и се чупели и се изкъртвали може да е истина но е абсолютна простотия по принцип, защото в една нормална държава Франция да кажем, също има такива светлинни пешоходни пътеки и колите ( тук мога да кажа много по голям трафик ) също минават нон стоп през тези устроиства аз тоакова счупено устройство не съм видял ! Така че като се прави нещо да се прави качествено с качествени материали и да се изпълнява с качество иначе няма смисъл и се получава точно тази простотия за която говори по горе г-н. Анонимен !

  27. ЕДНО НЕЩО НEМОЖЕТЕ КАТО ХОРАТА ДА НАПРАВИТЕ

    Кой МАЛОУМНИК нареди да махнат асфалтовите бабуни-да си подава оставката веднага.

    • Малоумници колкото щеш.Явно и ти си един от тях,щом не си прочел за какво става въпрос.

  28. Анонимен

    На оперативката преди 2 седмици кметът заяви, че Поморие е по-оживен и че Несебър и Созопол са доста замрели градове.Аз бих искал да попитам кмета: Защо след като има развитие в Поморие, магазини затварят врати (напр. Office 1 Superstore) и в Несебър има повече големи вериги магазини от Поморие?Явно населението на Поморие намалява, защото много млади и стари хора напуснаха хубавия си град в търсене на препитание в други градове и дори в чужбина.Ето Коцето прави рубриката "Поморийци зад граница",а колко още знайни и незнайни поморийци са напуснали града си…Несебър има положителен прираст на населението за разлика от Поморие!!!

    • От Несебър съм

      Кмета май отдавна не е ходил в несебър и созопол след като твърди че Поморие е по-оживен град.