Петя Казакова с прочувствено слово по повод 136 години от рождението на Яворов /видео/

С поднасянето на венци и цветя пред паметника на Пейо Яворов в Поморие отбелязаха 136 години от рождението на великия български писател, поет и революционер. Честването започна със слово на Петя Казакова, учител и с рецитиране на стихове от ученичките Сияна Христова, Мари-Никол Маркова и Мила Николова.

„Отбелязваме 136 години от рождението му. Тази година Поморие няма да подмине и още две годишнини – 100 години от смъртта и 115 години от идването на поета в Анхиало”, сподели в прочувственото си слово Петя Казакова.
“Думите убиха човека Яворов, но не убиха поета, който си тръгна от този свят чист пред съвестта си, по своя воля с достойнството на великите и с болката на самотните и неразбраните. И това, че нас ни има тук, че всяка година каквото  и да ни струва отбелязваме паметта на големия поет в “Яворови дни” е изкупление. Изкупление на историческа вина, мъничка форма на реванш пред паметта на големия”, каза още в словото си Петя Казакова.

Венци и цветя в знак на признателност поднесоха кметът Иван Алексиев, председателят на общинския съвет д-р Милена Енева, обществени дейци и много граждани, дошли да се поклонят пред личността на Пейо Яворов.

 

4 Отзиви

  1. Анонимен

    Г-н Талев, Поморие няма народен съвет вече повече от 24 години!Не ни връщайте в комунизма!
    Къде е паметната на плоча на къщата,където е живял Яворов?
    Изисквайте задължително като община, а също и да се изисква от Исторически музей-Поморие, поставянето на паметните плочи на външните стени на сградите,които са свързани с исторически факти или личности!Ето например днес поднесохме цветя пред паметника на П.К.Яворов, но малцина знаят къде е бил домът, където е живял големият поет и революционер.Вярно е, че се събори къщата,но се изгради нова, а табелата вече липсва.Освен това малцина знаят къде се е намирала къщата,където е живяла възпятата в стихотворение на Яворов поморийка на име Калиопа!
    Също липсва табелата след построяването на хотел “Олимп”.Там е живяла Весела Страшимирова!
    Трябва да тачим тези, които са направили нещо за града и за България!

  2. Поморие си остана един неразвит град от селски тип.

  3. 4-ка за словото !

    • Няма значение

      4-ка ама ако трябва да го напишеш ти няма да е и за 2-ка!!!!!!!!Уважавай малко труда на другите!!!!!!!!!!!!!