Поморие отбеляза Деня на Съединението

14215737_10207397302231664_493718867_oС полагане на венци пред паметния знак на участниците в борбата за национално освобождение, днес Поморие отбеляза 131-та годишнина от Съединението на България. Цветя по повод светлия празник поднесоха кметът на община Поморие Иван Алексиев, заместник-кметовете Янчо Илиев и Илия Джингов, председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов и общински съветници.

Провъзгласено на 6 септември 1885 година, Съединението е определяно от историците като един от най-високите върхове на българския дух и волята му за държавност. В нарочен манифест, утвърждаващ присъединяването на Източна Румелия към Княжество България, княз Александър Батенберг заявява с гордост:

Да бъде известено на моя любим народ, че на 6-й того жителите на така наречената Източна Румелия след овладяването на тамошното досегашно правителство и избирането на друго правителство, обявиха съединението на Източна Румелия с Княжеството и единодушното Ме провъзгласиха за Княз на тая област.

Като имам предвид благото Българский народ, неговото горещо желание да се слеят двете Български Държави в една и постигането на историческата му задача, аз признавам съединението за станало и приемам от сега нататък да бъда и се наименувам Княз на Северна и Южна България.