OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Поморие ще акцентира на спортния туризъм

65 проекта на обща стойност 130.6 милиона лева са включени за реализация в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие / ИПГВР/ на Поморие до 2020 г. Те са обособени в няколко групи – за туристическата инфраструктура, зелената система, междублокови пространства, енергийна ефективност, образователна, културна и спортна, социална и здравна инфраструктура , както и подобряване на техническата инфраструктура, стана ясно от проведената пресконференция.
Според кмета Алексиев „Всички проекти са важни, защото са свързани един с друг и всеки следващ надгражда предишния. Мисля, че с реализирането на спортната зала и спортния център ще дадем много силен тласък на този вид туризъм”. Той обяви, че предстои обявяване на процедурата за привличане на инвеститор за изграждане на автогара и буферен паркинг в началото на града. Предстои изработването на инвестиционен проект за Многофункционалната спортна зала, която ще е с 1000 места, в района на бившата жп гара.
Според арх. Николай Симеонов, ръководител на екипа, разработващ стратегическия документ, от особено значение са проектите за изграждане на споделена алея върху брегоукрепително съоръжение за достъп до съществуваща еко-пътека; благоустрояване на крайбрежна алея, оформяне на зони за отдих и за наблюдение на птици по протежението на Поморийското езеро и др. Реконструкцията и разширението на градската велосипедна мрежа, изграждане на нови и рехабилитация на съществуващи улици и др. ще дадат съвременни транспортно – комуникационни решения. Това са и проектите, които имат висока степен на подкрепа от страна на гражданите – проектите за благоустрояване и паркоустрояване; покритие на съществуващи паркинги и изграждане на зелена покривна среда и площадки за рекреация в кв. „Малко солено езеро“ и централна градска част; изграждане/реконструкция и рехабилитация на улична мрежа, тротоари, пешеходни алеи, паркинги и създаване на достъпна среда в междублоковите пространства на кварталите „Свобода“ и „Малко солено езеро“.
Общата цел на ИПГВР е постигане на устойчиви темпове на интегрирано градско развитие, осигуряващо добро качество на живот, балансирано и устойчиво развитие на местната икономика с високи равнища на заетост, социално равенство и задържане на младите хора

4 Отзиви

  1. заинтересован

    Ако Поморие изгради спортна зала с 1000 седящи места, то Созопол ще изгради за 3000-по примера на стадиона!Мислете в перспектива, господаМоже концерти и по-големи събития да се организират, европейски и световни първенства-нека изградим нещо по-голямо и наистина мултифункционално, а не като това на стадиона-нито стадион като хората, нито спортна зала както трябва!
    Защото 4 години се бавеше кметът с изграждането на спортната зала и автогарата, при положение, че във видео обръщението от 2011 г. към гражданите на този град показа местата на двата обекта?
    Може да се изгради една прилична сграда и срещу сградата на общината, където е големият паркинг, вместо тези грозни павилиончета и липсващи елементарни условия за пътниците като тоалетна, чакалня напр. Новата автогара да не е пак един паркинг с фургони за продажба на билети?

    • Поморийка

      Нали за МОЛ се тръшкаше до колкото си спомням? Или така се чоплиш като всяка комуняга. Погледни без очилата как града разцъфва и кьоравия го вижда. Добре е да си ходиш на село, че тук не ти харесва.

      • Разцъфнал ти е мозъка. Изоставяме с 20 години от Несебър и Св. Влас

    • Безпристрастен

      Абсолютно правилно е да се премахнат талашитените кутийки, на които въпросната "поморийка" толкова се подмокря.
      От спортна зала без демографска и икономическа обосновка нужда нямаме. Моловете пък се правят на пазарен принцип – инвеститорите решават.