Поморие ще отбележи 139 години от Съединението на България

Съединението на 6 септември 1885 г. е едно от най-бележитите събития в историята на българите. На този ден се увенчава с успех една продължителна и упорита борба за народно единство. На 6.09.2024 г. ще се навършват 139 години от обединяването на Княжество България и Източна Румелия

В Поморие честването ще започне в 10.30 часа пред паметните плочи на участниците в борбата за Национално освобождение. Ще бъде отслужен благодарствен молебен в памет на националните ни герои и ще бъдат поднесени венци и цветя. Поздрав за празника ще поднесе фолклорната певица Ния Стоянова.

Програмата ще продължи с Фолклорен фестивал на занаятите и пазар на изкуствата „Дюкянът“. Жителите и гостите на града ще се срещнат с автентични майстори от цялата страна – килимари, грънчари, кожар, ножар, ювелири, лютиери. Ще бъдат пресъздадени различни обичаи, ще бъдат изложени различни обредни питки, които нашите баби са месили по различните празници.

За най-малките ще има безплатни занаятчийски работилници в специално обособения етнографски кът – „Дюкянът“. Над 30 автори и занаятчии от цялата страна ще покажат своите изделия и умения. Подрастващите ще могат да се докоснат до магията на грънчарското колело, да видят различните видове станове, да правят кукерски маски с автентични кожи, да плетат на две куки и други.

От 19.00 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий” ще се състои концерт-спектакъл.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *