Поморийските социалисти се обявиха против безвъзмездното предоставяне на пристанището на държавата

Във връзка с приетото решение на Общински съвет Поморие, относно прехвърлянето на пристанище Поморие на държавата, от БСП Поморие получихме следната декларация:

Уважаеми съграждани,

Днес 25.03.2016г. ОбС – Поморие прие решение, според което пристанище Поморие бе обявено за частна nikodim stoianovобщинска собственост и се даде съгласие за безвъзмездното му прехвърляне на държавата. Ние, общинските съветници от БСП категорично се противопоставихме на това решение. Считаме, че един от най-големите активи на общината, придобит с решение на Министерския съвет през месец юни 2007г. следва и за в бъдеще да остане публична общинска собственост и да служи за трайното задоволяване на потребностите на местната общност. Според нас решението е нецелесъобразно, не е мотивирано, липсва финансова и правна обосновка за неговото приемане. Доброволният отказ от собственост, която може да носи приходи на общината, не допринася за нейното по-нататъшно развитие и решаване на проблемите й.

4 Отзиви

  1. Декларации се пускат превантивно, а не след дъжд качулка! Знаехте ли предварително за "дарението" ? Това е въпрос към всички съветници! Колко Ви платиха, за да "дарите" на комуто трябва терена на Поморийското пристанище?

    • Николай Щерев Михов

      Здравеите, предлагам отговор към горния коментар на г-н Петър(Свети Петър- отново в стил свестяване пред Рая). Опитвам да отговоря в инверсия: да не би пристанището да е нещо нередовно, та да се връща жеста към министър председателя- да си го стопанисва той. Да не би акт 16 да е преждевременно нередовен и финансово? Да не би ползването да е под въпос, със съмнително практични скари, а при южно вълнение проекта не е ли за язовир, градинки на покривите-прекрасно, но едва ли би се зарадвал някои обикновен майстор да кажем Уста̀ Колю Фичето… ?

  2. Черньо Чернев

    Имаше на времето един филм "Отнесени от времето" и ако сега се опитаме да анализираме последвалото решение на общинските съветници, без оглед на партийна принадлежност в позиция връщане на пристанището на държавата отговора е:
    1. Или са минипулирани съветниците с цел подарък на партиен деятел от висок ранг и пари.
    2. Или са прекалено наивни да бъдат послушни в стадото водени от слепия пастир/известна притча/
    3. При наличие на общинско предприятие за туризъм, щат и т.н. решението е против интересите на града.
    Още преди три години в една от моите книги, посветени на родния ми град посказах как може да се получават огромни средства от експлоятация на пристанището
    4. Да възстановим добрата практика отпреди 1990 година и общината да сключи договор за съвместна дейност с държавни или частни дружества от Украйна или Русия.
    5. Така Поморие ще бъде първия морски град, който предлага екскурзии до Истанбул два пъти в седмицата и през останалото време ще се риализират т.н. прогулки из поморийския залив. Вечер този кораб ще предлага каюти за спане и ресторанти за развлечения.
    6.За съжаление община Поморие не реагира адекватно както винаги и пропусна уникален шанс града ни да е първа дестинация в Европа.
    7. От близо 25 години в България няма морски връзки между отделните крайморски градове и никаква възможност да се ползва евтиния морски транспорт и за екскурзии.
    С уважение, Черньо Чернев-екс председател на Постоянната комисия по законност и сигурност при Общински съвет Поморие за мандата 1992-1996 година