Посланикът на Япония посети Поморие

Посланикът на Япония в България Такаши Коидзуми посети Поморие, съобщиха от пресцентъра на общината. Той бе придружен от съпругата си и културното аташе на посолството Ая Отаки.  При срещата им с кмета на общината Иван Алексиев, председателят на ОбС Поморие д-р Милена Енева и зам-кметът Илия Джингов официалните гости бяха запознати с историята, природните и културни богатства на града. Обсъдиха се възможности за побратимяване на Поморие с японски град. „Това ще бъде изключителна възможност за културен обмен между двата града. Вашите традиции и история са забележителни, нашите също.” – каза кметът, а посланикът с готовност откликна на предложението. Кметът разказа за лечебната поморийска кал и ги покани да гостуват отново, за да се убедят сами в лечебните й свойства.

Заместник-кметът Илия Джингов изрази идеята в Поморие да се организира седмица на японското кино. Н. Пр. Такаши Коидзуми обеща да съдейства за осигуряването на филмите.

След официалната среща, официалните гости посетиха мястото, където расте Сакура /японска вишна/. Дърветата бяха засадени в градинката пред храм „Свето Рождество Богородично” по повод провеждането на Световния семинар по традиционни японски бойни изкуства. Впечатление на посланика направи това, че на японските дървета са закачени български мартеници. „Това е доказателство, че двете ни култури могат да се допълват”- каза кметът Алексиев. Като символ на българо-японската дружба, на мястото, където растат дървета, е поставена плоча с посланието „Под сянката на цъфналите вишни никой не е странник” , преведено на двата езика.

Преди да отпътуват от Поморие официалните лица посетиха и сградата на НЧ „Просвета 1888”, където бяха запознати с дейността на културната институция от председателя на читалищното настоятелство Милчо Талев.

3 Отзиви

  1. Град Левкада в Гърция прилича много на Поморие!Вземете и побратимете ни и с този град!

  2. келеш поморийски

    Абе вие какво искате от този екип на кмета-а? Толкова акъл имат, толкова могат.
    Баничар, сервитьор, кебапчия, краставичар все на куп излишни твари неграмотници!

    • Искам не само Кмета и екипа му да си подават оставките, но и ОС задължително да се разпусне. Неграмотността не е оправдание за сътворените глупости! Целият град е неграмотен тогава на този принцип, защото хората, както на местните, така и на парламентарните избори гласуваха за тях!! Другият вариант е че сме долни продажни копелета, които ще си тънем в собствената си помия и ще ревем, като проскубани кокошки още поне 20-30 години. Сполай Ви на всички, които не гласуваха и останаха като паразити дори и за собственото си развитие!