Почивните дни през 2017-та година

117 са почивните дни през Новата 2017-та. Неработните дни тази година ще бъдат с 3 повече, отколкото през миналата 2016 г.  12 са официалните неработни дни, свързани с празниците, а 105 от датите в календара за 2017-та се падат през уикенда.

Когато официалните празници, с изключение на Великденските, съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях ще бъдат неработни, за да не се губят почивки. 2 януари бе първият “извънреден” почивен ден, тъй като 1-ви се падна в неделя. През февруари празнични дни няма, а националният празник 3-ти март се пада в петък.

Тази година Великден е на 16-и април. Ще почиваме от 14-и (петък) до 17-и (понеделник), включително. Първи май също ще бъде неработен, като през 2017-та тази дата се пада в понеделник. Шести май  е в събота и заради него ще почиваме на 8-ми май. Така през петия месец тази година ни очакват два тридневни уикенда. Неработен е и 24-ти май.

Съединението (6.09) се пада в сряда, а Денят на Независимостта (22.09) – в петък. Около Коледа ще има пет последователни почивни дни – от 23-и до 27-и декември. Ще се върнем на работа за два дни, които са необходими за административни дейности, след което ще почиваме още три последователни дни.

Накратко, следните дни са официални празници и неработни през 2017 г. са:

1 януари 2017 – Нова година.
3 март – Ден на Освобождението на България от османско робство.
16 април – Великден – християнската религия отбелязва Възкресение Христово.
1 май – Ден на труда и на международната работническа солидарност.
6 май – Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия.
24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.
6 септември – Съединението на България.
22 септември – Ден на независимостта на България.
24, 25, 26 декември – Коледа.

1 коментар

  1. поморие

    Парламентите и правителствата в края на своето управление взимат глупави, прибързани и необмислени решения. Несливането на почивните дни под формата на дълъг уикенд е в ущърб на туристическия бизнес, сектора на услугите, транспортните фирми, ресторантьорите, хотелиерите и пр. Ето например в началото на септември 2016 г. имаше невиждано много туристи в Поморие предвид факта, че се събираха 4 почивни дни. Предлагам браншовите организации и поморийци и населението в други туристически центрове да излязат на протест.
    Ако питате един работодател, той въобще не иска работниците му да почиват и един ден! Стига сме се съобразявали с прищявката на експлоататорите на човешкия труд!