Почина Щерион Василев

st-vasilevНа 1.09.2020 г., след кратко боледуване, на 72-годишна възраст, почина бившият старши треньор на ОХК “Поморие” Щерион Василев, съобщиха неговите близки. За приноса му в развитието на хандбала и за постигнати високи резултати Василев бе удостоен от Общински съвет – Поморие със званието “Почетен гражданин на гр. Поморие”

Хандбалът в Поморие започва развитието си преди повече от 40 години благодарение на спортните хъс и дисциплина на основоположника му Щерион Василев. От 1974 г. до 1979 г. той участва като финалист в редица републикански първенства и признанията за постигнатите успехи не закъсняват. В Бургас, Велико Търново и Хасково Щерион Василев е награждаван с медали за особени заслуги в развитието на хандбала в България – първа степен.

През 1998 г. е удостоен с награда от Българската федерация по хандбал за цялостния си принос в областта на този спорт. По случай 55-годишнината на БФХ, Василев отново получава признание за своята работа, този път лично от президента на федерацията Росица Бакърджиева.

Момичетата и девойките, израснали под грижите на треньора и съпругата му Александра Василева, по-късно се състезават и при жените.

През юни 2012 г., Поморие отново възроди реномето си на водещ център по хандбал и се завърна сред спортния елит в страната чрез влизането си в „А” РХГ. Многобройни са медалите и купите, които възпитаничките на Щерион Василев са завоювали през всичките тези години.

Погребението ще се извърши в Гробищен парк – Поморие на 3.09.2020г от 13.00 часа.

Поклон пред паметта му!

1 коментар

  1. Предложението за удостояването на Щерион Василев със званието "Почетен гражданин на гр. Поморие" бе внесено от УС на Фондация "25 века Поморие".

    Да почива в мир.
    Светла му памет.