Премиерът в Поморие. Откриха Пречиствателната станция, Стария кей и Търговския център

_MG_1045-2

От 6 м височина премиерът – Бойко Борисов, разгледа Пречиствателната станция за отпадъчни води в град Поморие, по време на официалната церемония за нейното откриване. Той благодари на всички, които са положили усилия и подчерта, че за да има успех правителството, трябва да има добри кметове. Административният капацитет на кметството плюс административният капацитет на правителството дава този резултат.
Министърът на околната среда и водите, Ивелина Василева, акцентира на факта, че има реализирани 50 проекта в района на Черноморското крайбрежие, свързани с изграждане на екологичната инфраструктура, на обща стойност 713 милиона лева. Устойчивата политика на правителството за опазване на българската природа е гарантирана и с одобрената, преди два дни, нова Оперативна програма „Околна среда“.
Новата ПСОВ е напълно автоматизирана, облекчена от експлоатационна гледна точка и отговаря на всички европейски изисквания. Тя може да обслужва 56 626 еквивалент жители, от град Поморие и кв. „Сарафово”, град Бургас, до крайния експлоатационен период – 2042 г.
Реконструкцията и модернизацията на ПСОВ – Поморие включва: механично, биологично и третично пречистване на отпадъчните води; стабилизиране и обезводняване на утайките. Пречистените отпадъчни води се изливат на една морска миля в Черно море. Предимствата на обекта са: наличие на гъвкава технология, съобразно нуждите на сезонното натоварване; постигнато отстраняване на биогенни елементи – азот и фосфор, за да бъде защитено биоразнообразието в морската акватория; обеззаразяване на пречистените отпадъчни води по време на туристическия сезон; биофилтърна инсталация за третиране на въздуха, преди изпускането му в атмосферата.

_MG_1010

Обектът бе изпълнен само за една година. „На 5 юни 2014 година дадохме старт на строителната площадка, на 1 юни 2015 г. имаме разрешение за ползване, което прави 360 дни“, каза господин Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие. Той подчерта, че това е нещо уникално, защото в България няма аналог на такъв проект, за толкова кратко време и с такова качество, да бъде изпълнен.
Изпълнител на обекта е ДЗЗД „ПОМОРИЕ ЕКО“, обединяващо „ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ“ АД И „ХИДРОРЕМОНТ – ИГ“ на стойност 32 856 049 лв. с вкл. ДДС.
Проект „Реконструкция и модернизация на пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) – Поморие и реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежа на гр. Поморие” е финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд и държавния бюджет на Република България.

20150618_140123-1

Премиерът Бойко Борисов и кметът Иван Алексиев, заедно с министрите Ивелина Василева, Десислава Танева и Ивайло Московски, се разходиха по изцяло реновирания мостик в Поморие. Това бе и официалното откриване на Стария кей – една от емблемите на града. След като десетки години бе подложен на разрушителното въздействие на солта и влагата, днес кеят е с нова визия и готов да приветства за отдих и разходка жители и гости на града. Проектът е на стойност 741 871, 18 лв, които са 100 % безвъзмездната финансова помощ, осигурена по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”, чрез местната инициативна рибарска група (МИРГ) Поморие – Несебър.

3.2-1
По време на официалното посещение на премиера Борисов в Поморие, бе открит и нов клон на Български пощи, намиращ се в новия Търговски център в кв. „Св. Георги”.

20150618_134710-1

4 Отзиви

  1. заинтересован

    В други градове бяха построени цели молове, а в Поморие-радваме се на някаква метална конструкция!
    Този пощенски офис е открит за сметка на закриването на другия в кв. Св. Георги-на ул. Панайот Волов!
    Горкият Тръпков-няма да може незаконно да разгръща търговията си, поставяйки маси пред Стария кей и препречвайки пътя на пешеходците!

  2. гражданин

    Честито! Ако не можем да се зарадваме от нещо малко, едва ли един МОЛ ще е повод за доволни усмивки. Дали пък в Поморие един МОЛ трябва да е белег за успех на града?!

  3. Поморийка

    В Поморие се радваме на всичко, защото преди Алексиев града ни изоставаше от всички крайморски градове – дори и от Черноморец. Мол изобщо не желаем. Остава да се завърши пристанището и да се построи спортната зала и тогава ще сме дръпнали пред всички. Майката му е да не дойде пак някой "Орешарски", че нали знаете какво става с парите… Ей ЗАИНТЕРЕСОВАН стой си в клуба на БСП и го подпирай да не падне. Като нямаш какво да правиш прочети програмата до 2025 г. да видиш дали твоя любим МОЛ не е там.

  4. от родата

    "Дръпнахме" яко напред с новите бараки и сергии…