Пресконференция по проект за отопление и охлаждане чрез геотермална енергия в ДГ “Веселушко”- Поморие

Община Поморие кани на Информационно събитие – Закриваща пресконференция по проект „Внедряване на мерки за използване на геотермална енергия за отопление или за отопление и охлаждане в сграда на Детска градина “Веселушко” гр. Поморие, който се осъществява с финансовата подкрепа от Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия чрез безвъзмездните средства от ФМ на ЕИП 2014-2021 г.

Закриващата пресконференция ще се проведе на 27.10.2023 г. от 13:00 часа, в Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ – Поморие.

В рамките на проекта в сградата на ДГ „Веселушко”, в гр. Поморие се внедриха мерки за използването на геотермална енергия. За повишаване на енергийната ефективност на сградата се внедри възобновяем енергиен източник чрез изграждане на геотермална термопомпена инсталация, посредством водоохлаждаеми водоохлаждащи агрегати. Оползотворената от земята топлина/студ чрез тръбна мрежа от тръби достига до геотермален колектор, от който се разпределителя/събира се доставя до термопомпените агрегати. Допълнително се предвижда и внедряване на система за мониторинг за потреблението на енергия и включва доставка и монтаж на ултразвуков топло/топломер, отчитащ генерираната топлинна и студова енергия от  термопомпените агрегати, както и контролни електромери.

Стойността на проекта е 703 791.33 лв., от които стойност на безвъзмездна финансова помощ: – 502 453.80 лв. и собствен принос: 201 337.53 лв. Срокът е 18 месеца.

Очакваните резултати са: производството от геотермална енергия да бъде 190,53 MWh, а спестените емисии СО2 – 224,825 т/г. Инсталирана мощност на съоръжение/ята за отопление и отопление и охлаждане, в т.ч. горещо водоснабдяване (проектна топлинна мощност) –0,1481 MWt. С реализацията на проекта се стимулира производството на енергия от възобновяеми източници, ще се подобри се енергийната ефективност в община Поморие, повиши експертния капацитет в областта на ВИ, ЕЕ и управлението на енергия