Приеха наредбата за паркирането на МПС в град Поморие

След две широки обществени обсъждания, кметът Иван Алексиев внесе в Общинския съвет всички направени предложения и становища, дадени от жителите на Поморие, относно Наредбата за платено и безплатно паркиране в Поморие. Предложенията бяха представени на разширено заседание на постоянните комисии към Общински съвет – Поморие, след което бяха разгледани и приети и в отделните комисии.  На днешното редовно заседание на Общинския съвет, Наредбата за платено и безплатно паркиране в Поморие бе гласувана и окончателно приета.

Основните промени са свързани с възможността за платено преференциално паркиране по местоживеене (или за собственици на жилище); осигуряването на платени и буферни паркинги; наличието на специализиран общински автомобил тип „паяк” и въвеждане на Зона за платено паркиране само пред обществените сгради и банки.

Зоната за платено паркиране ще работи целогодишно, от 8:00 ч . – 18:00 ч., с право на паркиране до 2 астрономически часа, на цена 1,20 лв. с ДДС/час, както следва: от 01 юни до 30 септември – без почивен ден, а от 01 октомври до 31 май – само в работни дни (без почивни и празнични дни).

Платените паркинги ще функционират като такива от 01 юни до 30 септември, а от 01 октомври до 31 май ще са за свободно паркиране. Цените са както следва:

  • за автомобили: 2 лв. с ДДС /на час/; 12,00 лв. с ДДС /за 24 часа/; 100 лв. без ДДС /на месец/ – за туристическия бранш, но не повече от 20 % от всички места на паркинга
  • за автобуси: 4 лв. с ДДС /на час/

Създават се и буферни безплатни зони за паркиране в района на почивните станции, в района на бившата ЖП гара и в двора на манастир „Свети Георги“.

Платеното преференциално паркиране за частен автомобил ще струва 25 лв. на месец (за минимум 4 месеца + депозит за конус) и 200 лв.  – целогодишен абонамент (+ депозит за конус); за служебен абонамент – 100 лв. без ДДС на месец (за минимум 4 месеца + депозит за конус) и 800 лв. без ДДС – целогодишен абонамент + депозит за конус.

По предложение на жителите на Поморие централният площад „Св.св. Кирил и Методий“ да бъде пешеходна зона през летния сезон (от 01 юни до 15 септември).

Поради кратките срокове, решението на Общинския съвет е прието с предварително изпълнение, което означава че още от утре, 20 април 2022 г., ще започне приемане на заявления за:

  • издаване на електронен стикер за платено локално паркиране на МПС по постоянен/ настоящ адрес и право на собственост (Приложение 2)
  • ползване на право на платено паркиране „Служебен абонамент” (Приложение 3)
  • ползване на право на платено паркиране „Служебен абонамент” с непрекъснат достъп по чл. 7 (Приложение 4)

Заявленията ще се приемат както в Центъра за административно обслужване, на Гише 1, така и на имейл – mayor@pomorie.bg

Крайният срок за подаване на документите, за физически и за юридически лица, е 25 май 2022 г. След това предстои разглеждане и одобрение на подадените заявления, за да може своевременно да бъдат маркирани и паркоместата.

Приложение 2 – за издаване на електронен стикер за платено локално паркиране на МПС по постоянен/ настоящ адрес и право на собственост

Приложение 3 – за ползване на право на платено паркиране „Служебен абонамент”

Приложение 4 – за ползване на право на платено паркиране „Служебен абонамент” с непрекъснат достъп по чл. 7

2 Отзиви

  1. Какви са тези цени какво е това нещо ?!Страшна скъпотия!!Нереални абонаменти

    • Хората това поискаха!
      Обикновенно така се получава, когато обсъждания се превръщат в безсмислени спорове без да се изслушваме, и без да вникваме в проблема!
      Когато Аз-ът надделее над Общественото винаги резултата е деградивен!
      Сигурен съм, че Наредбата ще претърпи катарзис в този си вид. Но, когато сложиш каруцата пред коня…
      Все още няма становища, доколкото разбирам, от КАТ, Пожарна, Спешна помощ, но имало становище от гражданите! Което ще рече, че Наредбата ще отпадне.