Пълен запис от извънредното заседание на Общински съвет – Поморие (видео)

savetniciС пълно единодушие, Общински съвет Поморие възложи на управителя на МБАЛ-Поморие Женя Караилиева да предприеме действия по обжалване на издадената от РЗОК-Бургас заповед, с която касата отказва да сключи договор с местната болница и ограничава възможността за извършване на изследвания от пакет „Клинична лаборатория. Отказът е аргументиран с факта, че на територията на община Поморие вече има такъв договор, подписан между НЗОК и друго лечебно заведение.

Заповедта ще бъде обжалвана по реда на Административно-процесуалния кодекс пред управителя на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ и по съдебен ред пред Административен съд-Бургас.

С приетото днес на извънредно заседание решение, общинските съветници упълномощиха кмета Иван Алексиев да окаже необходимото съдействие на управителя на МБАЛ-Поморие, както и да предприеме действия за защита правата на болницата и пред други институции.

„Категорично заявявам, че въпреки законовите основания, към общинската болница и към общинската лаборатория е налице неравнопоставеност. Като мотив в отказа на Районната здравноосигурителна каса да сключи договор с общинската лаборатория е цитиран текст от Националния рамков договор за медицинските дейности между НЗОК и Българския лекарски съюз. В същото време обаче в Закона за лечебните заведения е записано, че лечебните заведения оказват и извънболнична и болнична помощ. Създават се от държавата, от общините и от други юридически и физически лица и са равнопоставени, независимо от собствеността им.

Точно тук е противоречието. РЗОК се позовава на договор, който дори не е подзаконов нормативен акт и така нарушава Закона за лечебните заведения. Това е предпоставка за развитие на монопол. И не само предпоставка, а смея да кажа, че години наред в тази дейност има монопол. Готов съм да сезирам не само Комисия за защита на конкуренцията, но и министъра на здравеопазването, постоянната комисия по здравеопазване и всички парламентарно представени групи в 44-то Народно събрание.

Здравеопазването е национален приоритет, заради това решение на проблема ще търся и при министър-председателя Бойко Борисов и при президента на България Румен Радев”, категоричен беше кметът Иван Алексиев и добави  „Не търсим виновни и не атакуваме никого, нито РЗОК – Бургас, нито НЗОК, нито лабораторията, която в момента има сключен договор. Просто искаме заедно да се нагърбим с отговорността да защитим болницата на поморийци и да търсим правата на МБАЛ – Поморие”.

Решението се прие с 18 гласа ЗА. Единствен, който не участва в гласуването на докладната, беше д-р Васил Костадинов – общински съветник и собственик на СМДЛ „ЛИНА” ЕООД.

Пълен запис от извънредното заседание вижте тук!

 

1 коментар

  1. Затова трябва да четете преди да гласувате избраните от Вас Закони! ЗЛЗ е изцяло променен от партията, която управлява Държавата близо 10 години, а една голяма част от съветниците сте именно от нея! На партийно ниво, не може да се противопоставяте на вожда си, но когато опира до Законови процедури се ежите! Хайде малко по сериозно четене,а!
    чл. 17, 17а и 18 от ЗЛЗ дават абсолютна точна основа между впрочем, с малки изключения и тези изключения дават основа на служебния Министър да сключи… "Днес, 28.02.2017 г., в София между Националната здравноосигурителна каса, от една страна, и от друга страна, Българския лекарски съюз се сключи този договор.", Като в нея член 14, точка 3 е напълно неясен мотива и основанието за гласуването и!
    Оставям на страна факта, че не е работа на Служебния кабинет или Министър да определя бъдещ монопол чрез рамков договор! А, и договорът минал ли е през Парламента, така и не става ясно!?
    Обвинявате абсолютно несъстоятелно РЗОК, г-н Кмет!