Скандал за голфкомплекса край Каблешково

1 млн. евро гаранция поиска кметът на община Поморие Иван Алексиев от инвеститорите, които искат да строят голф комплекс край Каблешково. Това стана по време на общественото обсъждане на проекта, предаде Gramofona.com.

 

При провал на проекта сумата трябва да остане за Каблешково, смята поморийският кмет. “Този депозит ще бъде освобождаван в зависимост от етапите на строителството. Ако не се спазят обаче тези етапи, тези пари остават в полза на Каблешково за благоустрояване на инфраструктурата”, каза Алексиев. Според Том Галахър от “Кабланд” ООД обаче, няма нужда да се внася парична гаранция. Според него проектът като цяло се бави заради процедурни пречки. Много от ресорните министерства бавят придвижването на документите, оплака се Галахър.

От своя страна Иван Алексиев заяви, че ако е нужно инвеститорите ще спят пред министерствата, но ще получат в срок необходимите подписи. Очакванията са същинското строителство да започне най-рано в началото на 2017 год.

Кметът на Поморие Иван Алексиев се вбеси на изпълнителния директор на проекта за бъдещия голф комплекс край Каблешково.

След като градоначалникът заяви, че ако трябва инвеститорите ще спят пред министерствата, но ще си придвижат документите, ръководителят на проекта Дарио Томалети взе думата.
Алексиев обаче загуби самообладание и заяви в прав текст, че вече 8 години именно Томалети е човекът, който бърка нещата и не успява да придвижи проекта за изграждането на голф комплекса.

Поморийският кмет поиска от инвеститорите “Кабланд” да назначат нов ръководител на проекта. Очакванията към инвеститора „Кабланд” ООД  да изгради предвидения комплекс и да възобнови икономиката в региона, вече 8 години се оказват напразни. Според изпълнителния директор Дарио Томалети инвеститорите могат да се ангажират със срокове едва когато всички процедури, съгласно Законите в България, са изпълнени.

Инженер Христов обясни на срещата, че именно Министерствата са тези, които бавят редица документи. „Последният път от Министерството на земедението ни поискаха документ от преди 5 години-разрешение на кмета за изработване на Публично устройствен план/ПУП/. Този ПУП обаче 3-4 пъти е влизъл в МЗ. И всичко това е безсмислено, при положение, че оттам вече са го разгледали няколко пъти“, обясни той.

Финансистът Георги Гурковски също подкрепи думите му като заяви, че ако разрешенията минават по-бързо през министерствата, то и проектът ще се осъществи в по-близки срокове от посочениете, а именно януари 2017 година. Тази дата от ръководството посочиха за евентуално започване на строителство на голф игрището.

„Ако аз внасям нещо в МОСВ или Министерство на земеделието, не мога  да Ви обещая,  че оттам ще се спазват законните срокове. На тези институции  въобще не им е важно да спазват срокове, ако не искат“, отсече Гурковски.

Поморийският кмет продължи да настоява фирмата да внесе 1 милион евро депозит. При изпълнението на проекта ще бъдат освободени 30 % от него, а по-късно при изпълнение на дейностите ще се освободят още 30 % от парите. При неспазване на сроковете депозитът няма да бъде връщан. „Това е стимул за инвеститорите. Това е начинът да ги накараме да работят по-бързо“, бе неотстъпчив Иван Алексиев.

Срещата завърши със скандал, при който кметът на Поморие поиска смяна на изпълнителния директор Дарио Томалети. „Много е хубаво да вземаш едни пари и нищо да не правиш. Аз не искам да остарея с този проект. Или се оттегляш от него  или нещата няма да се случат!“, нареждаше Алексиев. „Кой спаси ОВОСА, Иване? Кой?“, пита Томалети.

От своя страна инвеститорът Том Галахар призова за спокойствие. „Да не се караме, а да седнем и да работим заедно по проекта. Нека не си хвърляме камъни“, каза той.

На срещата присъстваха кметът на Община Поморие Иван Алексиев, председателят на Общинския съвет д-р Милена Енева,  кметът на Каблешково Елена Бояджиева, общински съветници, жители на града, медии.