Спасяват проекти за милиони на общините

Със съдействието на бургаския депутат от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски Центъра за подводна археология в Созопол ще получи средства за закупуването на специализирани уреди за изследване на морското дъно. Депутатът, председател на Комисията по регионална политика в Народното събрание, е поставил проблемите на научната институция пред Министерството на финансите, от където спешно отпуснаха 328 000лв. по линия на Министерството на културата.

Директорът на Центъра Христина Ангелова обясни, че с парите ще бъде закупен многолъчев ехолод, който дава картина на морското дъно и реална представа за терена. Ще се набави и поддънен профилограф, който апарат, прониква в морското дъно и в зависимост от релефа проучва на 40м. дълбочина и изготвя много точна профилограма на различните пластове. „Благодарение на новата инвестиция, както и на наличното си собствено оборудване, ще можем много по-бързо и точно да установяваме и изследваме наличието на археологически обекти в акваторията на Черноморието при различните проучвания“, подчерта Ангелова. Така например кораб, потънал при корабокрушение може да стои на дъното без да се забелязва, заровен в пластовете наноси. Техниката не само ще го открие, но и ще анализира за какъв съд точно става дума. Христова изрази и очакване със предоставените средства Центърът да се сдобие и с микробус, тъй като до момента, заради липсата на автомобил и лодки, превозването на екипировката за подводни проучвания е било истинско изпитание. Вече няма да има и проблем за спешни археологически разкопки при нужда.

По-бързата възможност за подводно археологическо проучване ще спаси и реализацията на много важни проекти за близо 5 млн.евро. Става дума за модернизацията на пристанищата в Черноморец, Поморие, Сарафово, както и проектите за дълбоководни зауствания на Созопол и Поморие. Без да се проведат археологически проучвания реализацията на инфраструктурните проекти е невъзможна, а всяко забавяне крие риск за финансиранията. Ангелова обясни, че проблемът с липсата на този вид апаратура е съществувал от много години, като никое правителство досега не е откликвало на десетките молби за финансиране. „В годините назад сме изписали тонове докладни и молби за необходимостта от техника, но никои не ни чу“, заяви директорката. Тя подчерта, че разговорите с народния представител от Бургас ще продължат, тъй като научната общност в областта на археологията не е съгласна с някои текстове от действащия Закон за обществените поръчки, които ощетяват науката. Центърът продължава и с кандидатстването по проекти, за да продължи обновяването си с модерни технологии за проучване на морското дъно и прилежащата територия.

Очаква се новите уреди, издействани от инж. Михалевски да бъдат доставени до 2 месеца,съобщиха от пресцентъра на БСП-Бургас..

 

2 Отзиви

  1. Издействани управници, издействат нови уреди чрез "дейните" си депутати! Два месеца са много, нямат толкова време…

  2. Да се чувстваме "СПАСЕНИ" а?