Танцова приказка „Едновремски истории“

Танцов клуб „Чайка Бургас – Поморие“ се завърна след участие в концерт-спектакъла „Едновремски истории“, представен на 29.05.2022 година в Зала 1 на Националния дворец на културата – град София. Клубът се представи с танца „Образи на другостта“, който се състои от три музикално-танцови картини, които пресъздават различните превъплъщения на женското начало в традиционната култура – „Бабата“, „Баячката“ и „Царската дъщеря“. Танцът е по музика на Петьо Кръстев и хореография на Велиана Дачева, която е и един от ръководителите на Танцов клуб „Чайка“.

Концерт-спектакълът „Едновремски истории“ е музикално-танцов разказ за погледа на съвременния творец към герои от нашето минало – герои стари, от незапомнени времена, живи и до днес с вдъхновяващата си сила. На сцената оживяха образи от фолклора и литературата: на Хитър Петър, на Андрешко, тримата глупаци, Крали Марко. До тях се наредиха образи, понякога непознати, далечни, чужди или просто различни – бабата-акушерка, баячката, девойката – царска дъщеря. Характерно за почерка на професионалния творчески екип е включването на голям брой изпълнители (в този концерт над 250 човека), представители на различни поколения и социални пластове на обществото, които генетично носят в себе си връзката с българската старина.

 

Спектакълът е създаден по идея, музика и обработки на Петьо Кръстев, сценарий на П. Кръстев и Албена Георгиева, хореография на Николай Цветков, Георги Гаров, Велиана Дачева и Даниел Костов, сценография на Мартина Иванова. Режисьор – Георги Гаров. Продуцент – Даниел Костов.

На сцената взеха участие: Студентски Фолклорен Ансамбъл при ЮЗУ „Неофит Рилски“ – град Благоевград, Фолклорен Танцов Ансамбъл „На мегдана“ и Клуб за хорà и народни танци “На мегдана“ – град София, Танцов клуб „Чайка Бургас-Поморие“; певците Милко Бошнаков, Мирослав Юговски и Салих Буковян; актьорите Лили Сучева и Теодор Папазов.

Снимки: Кирил Стоянов