Чудотворна икона пристига в Поморие за откриването на фестивала „Св. Богородица – Достойно есть”

Един от най-мащабните форуми за църковна музика отново ще събере в Поморие стотици талантливи изпълнители от страната и чужбина. Вече 18 години градът е домакин на Международния фестивал за православна музика „Света Богородица – Достойно есть”, провеждан под патронажа на Н. В. Пр. Сливенския митрополит Иоаникий и кмета на община Поморие Иван Алексиев.

Началото на фестивала ще бъде дадено на 03.06.2022 г. /петък/ от 17.00 часа с литийно шествие, което ще тръгне от началото на главната пешеходна улица /до ОББ/, за да стигне до входа на храм „Свето Рождество Богородично”, където ще бъде отслужен водосвет.

В деня на официалното откриване, в Поморие отново ще бъде посрещната чудотворната икона на Света Богодица „Достойно естъ”. Светинята се предоставя с разрешението на Светия Синод и благословията на Негово Светейшество Български патриарх Неофит. Иконата ще бъде изложена за поклонение в църквата „Свето Рождество Богородично” /в центъра на града/ на 3 и 4 юни, след което ще бъде пренесена в манастир „Св. Георги Победоносец“ за периода от 5 до 7 юни.

В рамките на петте фестивални дни /от 03 до 07.06.2022 г./ всеки желаещ ще има възможност да се докосне до лика на Божията майка и да се наслади на богата концертна програма. Ще бъдат представени уникални солови и хорови изпълнения, като първият концерт ще започне в деня на откриването (03.06.2022 г.) от 18.00 часа, в църквата „Свето Рождество Богородично”.