Темата за духовното в изложбата на Нели Тодорова „Претворения“

Анализ на себе си направи поморийската художничка Нели Тодорова чрез изложбата, открита в Галерията на Дружеството на бургаските художници. Идеята за заглавието „Претворения“ идва от мисълта, че всичко е Божие творение. Човек не може да догони вече сътвореното от Бог, но може да го претвори. В изложбата се постави акцент върху духовното като нравствено направление на човека. Експозицията представя 71 различни по стилове и тематика картини, обединени от три основни елемента – портретът, морето и социално-духовното.

Изложбата откри обичаният голям поет Недялко Йорданов, който разказа как се е запознал преди 11 години с Нели Тодорова. Тя  спечелила големия приз „Рицар на четката на поезията” за 2013 година. 230 художника от цялата страна са участвали в състезанието за награди, организирано от Арт Център Орхидея, с председател Кунка Бакалова. Рицарската статуетка на художничката от Поморие Нели Тодорова бе връчена от Недялко Йорданов и от тогава датира тяхното запознанство и приятелство.

Ето какво каза Недялко Йорданов при откриването на изложбата: “Сюжетът на картините й е така поднесен, че те кара да се огледаш по-дълго и да се замислиш за проблема, който те носят. Например „Домочадието на баба“ с дългото пране на цялата фамилия, което бабичката простира да съхне след като дълго  и търпеливо го е изпрала…Погледнете картината „Словото на спасението“- за дечицата в църквата и свещеникът, който  е погледнал нагоре към небето с любов. Един малък разказ за духовното… Съвсем съвременно звучи картината за бежанците „Влакът на надеждата“, за решетките пред очите им. Такива са също  „Писмо от Америка“, „Кръст видях на аязмото“, особено реалистично комичната между двама души „Разговор за Бразилия и изкуство“. Нели Тодорова е голям майстор на портрета. Тук има един чудесен портрет на семейството на моя син Асен, портрети на нейните две близначета, прекрасни деца, в които тя  е вложила цялата си любов. Има портрет на момичето в цял ръст на тъмен фон, което е сякаш едно стихотворение, в което поетесата Нели Тодорова се  е сляла с художничката, защото Нели пише  и стихотворения. Миналата година издаде цяла стихосбирка. Като дете на морето, тя често рисува лодки…Лодките на Нели Тодорова са колкото реалистични, толкова и романтични. Те не са просто част от пейзажа. Те си имат свой характер. И нека добавя- това са поморийски лодки. Те са разнообразни и стоплят от любовта на художничката.. .Изложбата носи името „ПРЕтворения“-много точно и всеобхватно име, защото какво  сме ние хората на изкуството и каква  е нашата мисия, освен да претворяваме света около нас. Ето сега Нели Тодорова е  в Бургас, на 20 км от Поморие и очаква с вълнение как ще бъде посрещната  нейната изложба от бургаските любители на изобразителното изкуство. Сигурен съм, че тази среща ще бъде успешна. Желая й го от сърце!“

Нели Тодорова благодари на присъстващите, че са дошли на изложбата, за да усетят нейната душевност и сетивност. Тя каза: “Благодаря на  Дружеството на бургаските художници, в лицето на Добрин Вътев, винаги всеотдайни, винаги професионалисти и винаги приятели, което е най-важното… За пореден път залата е домакин на моето творчество. Благодаря на моето семейство, че изтърпя целия този труден път, наситен с напрежения, в който аз подготвях тази изложба. Абсолютно най-добре познава творчеството ми Недялко  Йорданов. Нямам думи да изкажа благодарността  си към него“.

Кяртината й „Птици отлитат на запад“ е създадена по стихотворението на Недялко Йорданов „Изпроводяк“.

Тя каза още: „Искам да ви споделя че аз не искам да съм оригинална и да представя един цикъл от 20, 30 картини еднакви по стилистика, обединени от теми  и сюжети. Просто реших да направя анализ на себе си, така да се каже.  И се разрових из ателието си за създадени и пазени през годините. Никога не съм мислила, че ще ги покажа, те са по-откровени, по-лични, истински. Но искам да съм истинска и искрена с вас. Затова реших без да правя компромис и да не се съобразявам с нищо, днес нареждам картини, които представят мен самата- такава каквато съм аз. Така стана една богата изложба, без да се притеснявам дали е разностилна.  Както каза г-н Недялко Йорданов има няколко сюжетни линии, няколко жанра. И аз искам да усетите моята изложба. Като най-важното, което искам да кажа в нея, това е духовността. Темата за духовното е различна от предишната  ми изложба „Старомодна живопис“, която също включва такива сюжетни картини. Защото този свят в днешно време страда от бездуховност. Мисля че това  е най-големият проблем, защото в духовността  е всичко. В нея е възпитанието, нравствеността, добродетелите и оттам идва цялото това добро, което е нужно.“

На събитието присъстваха проф. Огнян Герджиков, зам.-кметът по култура и вероизповедания в Община Бургас Диана Саватева, председателят на Дружеството на бургаските художници Добрин Вътев, Светла Герджикова, Ивана Джеджева, много художници, приятели, ценители на изобразителното изкуство. Бяха поднесени кошници с цветя от Община Бургас и Община Поморие.

Изложба „Претворения“ в Галерията на Дружеството на бургаските художници гр. Бургас е 16-та по ред самостоятелна изложба на Нели Тодорова. Тя може да бъде разгледана до 10 август 2024 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *