Успешни духови оркестри с концерт на сцената на НЧ „Светлина 1939“ в Поморие

На 02.09.2023 г. /събота/ от 19.00 часа на лятната сцена на НЧ „Светлина 1939“ ще се състои концерт на Духов оркестър „Костадин Манов“ към НЧ „Просвета- 1870” и на Детски духов оркестър – Свиленград.

Духов оркестър „Костадин Манов“ е основан през 1956 г. от маестро Костадин Манов, посветил целия си съзнателен творчески път на културата и музикалното изкуство в Свиленград. От 1981 г. на оркестъра е присъдено званието „Представителен духов оркестър на Република България”. Носител  на Бронзова, Сребърна и Златна лира и на „Кристално огърлие” на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Многобройни са международните изяви в Италия, Словакия, Турция, Черна гора и Хърватска. Преди дни завърши поредната изява извън граници с участието на музикантите в  International  Summer BudaFest на ЕAFF в Будапеща – Унгария. От 2014 г. оркестърът е инициатор и домакин на Фестивала на духовите оркестри в Свиленград.

През последните години оркестърът и неговият диригент работят изключително върху професионализма на изпълненията и разнообразието на репертоара. От пиеси с типична музика за духов оркестър, български маршове и хора до разработки на класически пиеси, забавна музика, рок пиеси и популярна филмова музика.

Детският духов оркестър е създаден през 2017 г. В него се обучават над 25 деца и младежи в няколко класа –  флейта с ръководител Веселина Дренска; медни духови инструменти с ръководител Коста Арнаудов;  кларинет и саксофон с ръководител Васил Василев. Възпитаниците му имат успешни самостоятелни изяви, както и съвместни такива с Духов оркестър „Костадин Манов“, и са негови последователи и бъдещи наследници

Диригент на Духов оркестър „Костадин Манов“ и на Детския духов оркестър е Васил Василев. Той е и председател на НЧ „Просвета- 1870“. Василев е удостоен с почетния знак „Златен век” – печат на Симеон Велики на Министерство на културата и със „Сребърна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци.