Фестивал на българските приказки се проведе в Каблешково

Фестивалът на българските приказки се проведе в Деня на народните  будители  в град Каблешково. Събитието бе посветено на популяризирането както на приказки от български автори, така и на запознаването с различни български занаяти. Във фокус на творческата програма бяха децата, които взеха участие във  викторини, насладиха се на просветителската програма за будителите и на десет театрални постановки.

Децата изработваха различни изделия, свързани с българските занаяти като грънчарство, кошничарство, шекерджийство, смесени техники с вълна – плетене, студена обработка на вълна(фъкане) и декориране, рисуване с пясък. Имаше и рисуване върху лица –  на приказен герой от българска приказка върху лицето на детето

Гостите на фестивала имаха възможност да разгледат книжки от издателство „Разказвачът на приказки“ както и “Мечо и добрината обикалят гората”, да изберат ръчно изработени играчки, керамични изделия и спално бельо за деца.

Изиграха се  на двете сцени на площада пред Читалище “Атанас Манчев” в Каблешково следните постановки от български автори, на които децата  и техните родители се насладиха:

Иновативно ОУ „Иван Вазов“ с. Дебнево – „Празникът“
ДКТ Сливен – „Ако си имаш змей домашен“
ОУ „Свети Паисий Хилендарски“ гр. Каблешково – „Радини вълнения“
ДГ „Радост“ гр. Каблешково – „Момче и вятър“ и „Златното момиче“
Театрално школо „Сава Доброплодни“ гр.Велико Търново – „Ние врабчетата“
ДКТ Бургас – „Костенурката Нурка“
ДЮТФ „Смехоран“ при НЧ „Съгласие“ гр. Дебелец – „Приказки от каручката“
Фондация „Театър Хамелеон“ гр.Пловдив – „Лече-буболече“
Детска Театрална Студия “Светулка” при НЧ ”Светлина 1939” гр. Поморие – „Таласъмът Тропалан“

Специален гост на фестивала бе любимият изпълнител на детски песнички – Чичо Чарли