Фондация „25 века Поморие“ – 15 години активно участие в обществения живот на Поморие

Фондация „25 века Поморие“ е учредена с дарителски акт на 05.12.1999 г., в навечерието на знаков за нашия град празник – Никулден. През своята петнадесет годишна дейност Фондацията отстоява принципите, заложени в нейния Устав: да популяризира в обществена полза културно-историческото наследство на гр. Поморие, изследване и съхранение на материалните и нематериални културно-исторически ценности на града и общината,чествания на важни годишнини от Националния календар и от историята на Поморие , издателска дейност, заснемане на филми и др.
По идея на Фондация „25 века Поморие през 2000 г.е издадена „История на Поморие“ том І – Анхиало от Древността до Освобождението. Автори са известни български историци, най-добрите специалисти по антична и средновековна история.
По предложение на УС на Фондацията и общинските съветници, е обявен за Почетен гражданин на Поморие – Щерион Василев,треньор по хандбал с 12 шампионски титли.
По време на Яворовите тържества, от името на Фондацията се връчва ежегодно, на най-добре представилия се в конкурса за рецитал по творби на поета Яворов, местен, поморийски участник – сумата от 50.00 лв и том Първи „История на Поморие“.
Членове на УС са участници в проекта „Всичко за солта“. Посетени са о-в Левскос – Гърция и Португалия за запознаването с подобни обекти за добив на морска сол, по анхиалска технология.
Съвместно с историческия музей са организирани изложби на поморийски художници и изложба за успехите на хандбала в Поморие.
Фондацията подкрепи финансово музея за обогатяване на етнографската му сбирка и поетесата Лиляна Нанева за издаването на стихосбирката й „Ноктюрно“.
Архиологическите разкопки на древно Анхиало в местността“Палеокастро“са обсъдени от членовете на Фондацията и проф. Божидар Димитров -директор на НИМ.
Фондацията участва при изготвянето на проекта за дизайн на антична порта /арка/на Анхиало, с цел изграждането на архитектурен макет на входната магистрала на града ни . Всъщност арките са две и за втората бяха събрани средства от Фондацията и от Ротари клуб в Поморие.
Направи се изследване на развитието на хоровото изкуство през последните 50 години. Специално интервю даде г-жа М. Стоева-първият хоров диригент в града ни.
По инициатива на Фондацията, съвместно с музея, се събра писмена информация и фотодокументи за кметовете на Анхиало и Поморие от Освобождението до наши дни. Изследването извърши г-жа Йорданка Щерева.
Съвместно с Община Поморие през годините са подготвени и отпечатани празнични и юбилейни издания: “Просветил“,“Будител“,“Освободител.“За децата на нашите сънародници в Бесарабия/РепубликаМолдова/, бе отпечатан сборник с разкази от българската история. Със собствени средства Фондацията издаде книгата „Духовното пробуждане на Анхиало“ – документален разказ, реална сага за развитието на образованието, построяването на училища, първите учители, отражението на войните и бедствията, сполетели Анхиало и неговите жители.
УС на Фондация „25 века Поморие”в партньорство с Община Поморие, Исторически музей и СОУ „Иван Вазов”- гр.Поморие, реализира проекта „Млади екскурзоводи”. Паралелка ученици в продължение на две учебни години/9-11 клас/, представи община Поморие на туристическата борса в гр.Бургас, участва в семинар за развието на туризма, организиран в Гранд хотел „Поморие”. Общината закупи на учениците специални униформи за представителното участие.
Обектите на културния туризъм в гр.Поморие, представени на български, руски и английски език по оригинален начин оформят туристическа брошура.Тя е по идея на ученици от СОУ „Иван Вазов”и УС на Фондацията, финансирана от общината. За улеснение на туристите, посещаващи Поморие, в туристическото издание се добави и карта на града. С този рекламен продукт община Поморие участва на регионални и международни туристически борси.
Фондация „25 века Поморие“ е отворена за кандидатури на нови членове, които могат да бъдат български и чужди граждани.
Чл.22 „Във Фондацията може да членува всяко физическо или юридическо лице, което признава и спазва Устава на Фондацията и приема нейните идеи и цели.
Чл.24 „Приемането на нови членове става с решение на УС след депозиране на молба и направено дарение на името на Фондацията.“
Почетните членове – личности, с принос в осъществяването на дейността и популяризирането на идеите на Фондацията, се избират от Общото събрание.

Уебсайт на Фондацията: www.pomoriebg.net

За контакти: foundation_pomorie@abv.bg и pomorie@dir.bg

Валя Георгиева , Председател на Фондация „25 века Поморие”

5 Отзиви

  1. Фондация "25 века Поморие"

    До Вида!!!

    За твое сведение съм в Поморие!
    А ти, престани да плюеш по адрес на Фондацията, защото има и съд за такива като теб!!!

  2. Роза Тенева

    Ние от квартала не пасем трева, още по малко обичаме плювачите които и да са те. Който плюе хаир не вижда-поговорка от Еркеч, Поморийско. Пък и за лисицата и киселото грозде е важна. Нито си лисица, нито гроздето е кисело, тъй че стой си в стадото с любимия ти пастир кмета.

  3. Славова

    Още от самото си създаване Фондация "25 века" Поморие е трън в очите на някои хора. Може би защото, самото название на думата "фондация" във времето се свързва с нечестни игри и пране на пари. Такива бяха нагласите в началните години на демокрацията и това видимо продължава. Не такива обаче бяха мислите и желанието за работа на хората – създатели на именно тази фондация. Ние винаги сме работили в името на града и общината, съблюдавайки целите и задачмите приети с Устава на Фондацията. Доколкото нелепият коментар за "кмета" на града ни – за сведение на непросветените г-н КМЕТА е почетен председател на фондацията по право. Така ,че в годините на нейното съществуване редица кметове са били председатели и на фондацията. Сега е г-н Алексиев. И крайно време е за всички поморийци – да се научат да уважават " Институцията КМЕТ". Да разберат, че който и да е на това място, той е най-избран от избраните. И както навремето в името на разбирателството в този красив град – да седнем, да си стиснем ръцете, да забравим крамолите помежду си и да заработим за неговото процъфтяване. Ако вие по-прежде коментиралия бяхте в 1999 година в Морско казино Поморие, щяхте да знаете как седесари, комунисти, земеделци, безпартийни загърбихме своите политически пристрастия и решихме да работим за бъдещето на децата ни в този град. Време е да се замислим всички над това… Славова

    • Бих казал, че е крайно време хората работещи в институциите да разберат, че служат на хората, не на парите!

  4. Христина

    Като ученичка г-жа Славова трябва да владее елементарно математиката. Защото 1 по 0 е равно на нула. Е, като 15 години нищо не направено от фондацията, че даже и офис кмета правилно не им дава, какво да очакваме? Виж задачата по горе?
    Останалите хлебоусвания са нищо повече от нищото да направиш нещо против законите на природата.
    То бива език, ама чак пък толкова е срамота за авторката, която и да е тя, идно от пасквила.
    Какли пък не, толкова не се събраха вождовете от различните партии да сътворят нещо.
    Ето евала на кмета ни , създане фондация и направиха проект за паметник? нали така.
    Останалите вождове от нейната фондация чакат признание от 1по 0 е равно на О!!