“Южен поток траспорт” подписа споразумение с български пристанища

“Южен поток траспорт” подписа споразумение с пристанищата във Варна и Бургас, което предоставя на компанията право на складиране и съхранение на тръби в тези пристанища, съобщиха от компанията.
Морският газопровод “Южен поток” ще се състои от четири паралелни линии, разположени по дъното на Черно море. За всяка линия ще бъдат необходими повече от 75 хиляди тръби. Тръбите ще се съхраняват на територията на така наречените складови терминали, разположени в пристанищата на българския бряг. През 2014 година, когато ще започнат строителните работи, тръбите ще бъдат разтоварени на специализирани тръбополагащи кораби.
“Саут стрийм транспорт” се спря на подходящите за тази цел складове в пристанищата Бургас, Варна-Изток и Варна-Запад. Пристанищата ще се ползват за складови терминали и за логистични услуги, необходими за строителството, като периодът за ползване може да е от 4 до 6 години.
Олег Аксютин, главен изпълнителен директор на “Саут стрийм транспорт”: “Складовите терминали в България ще играят ключова роля за логистиката при полагането на морския газопровод и ние сме наистина доволни, че постигнаме споразумение с двете български пристанища. Това ще спомогне за развитието на бизнеса в България и в същото време ще осигури строителството на морския газопровод “Южен поток” в срок.
Изпълнителният директор на “Пристанище Варна” ЕАД Божидар Чапаров: “В своята 108 годишна история Пристанище Варна се доказа като най-големият пристанищен оператор в България. Само за 2013 г. ние обработихме над 10,7 млн. тона различни видове товари. Богатият ни опит, обурудването, с което разполагаме и отлично подготвените складови площи ни дават увереността и самочувствието, с което посрещаме това ново предизвикателство.”
Жорж Дерелиев, изпълнителен директор на БМФ ПОРТ БУРГАС ЕАД: “Пристанище Бургас е най-дълбоководното пристанище в България и разполага с отлична техническа инфраструктура за изпълнението на морската част от газопреносната система „Южен Поток”. Подписването на споразумението със “Саут Стрийм Транспорт” е ползотворно както за пристанището, така и за икономиката в региона на град Бургас, тъй като ще осигури нови товари и допълнителни работни места.”/КРОСС/