110 г. от победата на българския военноморски флот и участието на моряците от Анхиалска околия в нея

В хода на Балканската война (1912-1913) арена на военните действия е и българското черноморско крайбрежие. В началото на октомври 1912 г. турска ескадра налага блокада на Варна. Градът и военните съоръжения край него са подложени на артилерийски обстрел откъм морето. На 11 октомври три вражески броненосци и един търговски параход са засечени в близост до Анхиало. Със своите действия турският флот се опитва да прикрие доставките на оръжие от Германия през румънското пристанище Кюстенджа.
На 7 ноември 1912 г. (стар стил) главният щаб на българската флота във Варна получава донесение, че два товарни кораба с боеприпаси за Турция отпътуват от Кюстенджа за Истанбул. Корабите са конвоирани от модерния флагмански крайцер „Хамидие“, броненосеца „Барбарос-Хайредин” и още четири турски изтребителя. Българските торпедни катери „Летящи“, „Смели“, „Строги“ и „Дръзки“, под командването на капитан ІI ранг Димитър Добрев, потеглят срещу многократно по-силния противник. В 00,30 ч. на 8 ноември, на около 60 км източно от Варна, е забелязан силуетът на големия боен кораб „Хамидие“, въоръжен с 22 оръдия, два торпедни апарата и с екипаж от 400 души. Първи стреля от 600 м корабът „Летящи”, след него „Смели“ – от 300 м и „Строги“ – от 150-200 м. Въпреки ожесточения вражески огън „Дръзки“ успява да изстрели от упор торпедо, което попада в носовата част на кръстосвача „Хамидие“. Той е изваден от строя, а екипажът му дава 8 убити и повече от 20 ранени. След тази драматична битка, турците прекратяват всякакви морски операции в близост до българската брегова линия.
Младши подофицер, миньор Костадин Христов Мавинов, от с. Бата, (1893-1975). От екипажа на торпедоносец „Летящи“. Снимката е от архива на Марче Топлева

СВЕДЕНИЯ ЗА МОРЯЦИТЕ ОТ АНХИАЛСКА ОКОЛИЯ, ЧЛЕНОВЕ НА ЕКИПАЖИТЕ НА ОТРЯДА ТОРПЕДОНОСЦИ, ТОРПИЛИРАЛ ТУРСКИЯ КРАЙЦЕР „ХАМИДИЕ” НА 8 НОЕМВРИ 1912 Г.

1. Младши подофицер, миньор Костадин Христов Мавинов, от с. Бата, (1893-1975).
От екипажа на торпедоносец „Летящи“.
2. Младши подофицер, артилерист Стоян Тодоров Коледов, от с. Даутлии. От екипажа на торпедоносец „Летящи“.
3. Младши подофицер, огняр Георги Парушев Бабов, от гр. Анхиало, (1887-1936). От екипажа на торпедоносец „Летящи“.
4. Младши подофицер, миньор Андон Михалков Чорека (Кереков), от с. Баня; роден през 1889 г. От екипажа на торпедоносец „Строги“.
5. Ефрейтор рулеви Пандели Теологов Шидеров от с. Равда; роден през 1883 г. От екипажа на торпедоносец „Дръзки“.
Любка Николова, уредник в отдел „Нова и най-нова история” при ИМ Поморие