За концерта на ансамбъл „Филип Кутев“ в Поморие

За концерта на ансамбъл „Филип Кутев“ в Поморие, с диригент – маестро Георги Андреев, рецензия ни изпрати Олег Чернов, която публикуваме без редакторска намеса:

“Обичате ли театъра така, както аз го обичам…тук твоето студено Аз изчезва в огнения ефир на любовта…“  -В. Белинский. Кога за последно сте били зрители на шоу от висока класа? Отдавна ли сте били на  театър, за  да гледате прекрасен спектакъл?  Гледали ли сте наскоро концерт на високопрофесионални музиканти? Всичко това беше тази вечер на концерта в Читалище “Просвета-1888” Поморие, където  можехме по едно и също време да се насладим на блестящия  оркестър, който ни потресе с високия професионализъм на изпълнение и огромен енергиен заряд. Всички хора, присъствали на концерта, са похарчили пари  и време, за да отидат на театър…

В 19:05 ч. блестящият диригент, мъдрият ръководител и както се оказа невероятният като конферансие Георги Андреев вече приветства публиката. В наше време такова уважение към публиката почти не се среща-  нито на огромните стадиони, нито на малките сцени- да започне навреме шоуто, както това се случи с концерта на  Фолклорният ансамбъл “Филип Кутев”.

Още с първата инструментална композиция беше зададен висок темп на това шоу и високо професионално ниво. Видяха се и се чуха на живо националните български инструменти и ние бяхме покорени от звученето и майсторското изпълнение. След това на сцената излезе съвсем млада девойка, много обаятелна и съвсем миниатюрна. Когато зазвуча нейният глас, той бе с такава сила, с такъв напор на гласа, че вероятно болшинството от зрителите не са очаквали.  Петя Панева – така се казва певицата, която виртуозно и технично владее гласа  си, че цялата зала остана очарована от първите звуци на самобитния й глас.

После се сменяха- ту инструментални, ту вокални изпълнения, а вокалният септет акапелно изпълни няколко произведения. Омагьосващото четиригласно сливане на гласовете покори публиката.

След това последва феерично изпълнение на майстора гайдар. Това беше страхотно съревнование на две гайди и оркестър. За съжаление, моето знание  на български език не ми позволи за разбера всичко при представянето на изпълненията, които органично отдели Георги Андреев. Но това обаяние, глас, маниер на говорене ми помогнаха да почувствам оттенъка на  този хумор. Самобитното звучене на солиращата гъдулка предизвика у зрителите неописуем възторг. В добавка към това, в едно от произведенията, ние чухме техничното соло на тарамбуката. За една вечер ние успяхме да се запознаем с различни автентични български народни инструменти и изключително талантливи изпълнители. Разбира се, ние прекрасно разбираме, че на гости ни е дошъл не целият, а само част от ансамбъла. Но  и тази трупа ни държа в такова творческо напрежение-състояние на сътворчество! Залата активно реагира на всяка част от това блестящо шоу и награди талантливите музиканти, певци, диригент-конферансие с бурни аплодисменти и възторжени възгласи: “Браво, обичаме ви, елате пак! Очакваме  ви с нетърпение! Нашите сърца са с вас”

Р.S. Искам да споделя с вас още едно наблюдение. В залата вчера се събраха около 300 души. При население на Поморие от около 16 000 души това са около 2%. Изглежда малко число, нали? Сега нека екстраполираме тези 2% към някой столичен град. При население от 10-15 милиона, 2% биха били 300 000 души. Виждали ли сте такива събирания? Защото аз съм. По мои лични наблюдения Поморие е “културната столица” на всички малки курортни градове в Югоизточна България. Така ми се стори. Благодарим много  на кмета Иван Алексиев, на читалището с ръководител Милчо Талев и секретар  Мария Ралева, че поддържат културния живот на Поморие и след края на празничния сезон! Вероятно не всеки град си позволява в толкова трудно време да не забравя за културния живот на жителите на града. Много благодаря!

Олег Чернов, новоизпечен помориец, филмов режисьор, ръководител на студио Йога театър