34- годишен криминално проявен открадна дарения от манастир „Св.Георги“ в Поморие

На 04.12.т.г. около 04.00 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение за извършена кражба на събрани парични средства в кутия за дарения към манастира «Св. Георги» в Поморие. По данни на послушника в храма, в сградата е проникнато, чрез взломяване катинара на входната врата на т.нар. «Аязмо» и последващо взломяване катинар на кутия за дарения в същото помещение / отнета е парична сума в размер на около 20 лева/. От проведените незабавни полицейски действия е установен и задържан извършителят на престъплението. Това е 34- годишен криминално проявен и многократно осъждан за подобни кражби от църковни храмове и манастири помориец, който към настоящия момент е с прекъсната присъда «лишаване от свобода» от бургаския затвор за период от един месец / от 06.11.т.г. до 06.12.т.г./. Помориецът направил пълни самопризнания, като доброволно върнал отнетата парична сума. Задържан е  за срок до 24 часа,съобщават от полицията.

Констатирано е също, че помориецът е извършител и на опит за проникване в манастир «Св. Рождество Богородично», разположен в местността «Аязмото», осъществен около 01.40 ч. на 29.11.т.г. Опитът е останал недовършен, тъй като се задействала СОТ алармата на манастира – въпреки това, игуменката на манастира констатирала повреждане на заключващия механизъм на входната врата на храма и на две от охранителните камери, монтирани в района на църковната обител / общата стойност на нанесената щета е в размер на около 500 лв./

В резултат на допълнителните полицейски действия по отношение на задържания 34- годишен криминално проявен и осъждан помориец, който към настоящия момент е с прекъсната присъда «лишаване от свобода», е установено, че същия е извършител и на взломна кражба на сумата от 200 лв. и електрожен, собственост на 75- годишен помориец, осъществена на 29/30.11.т.г. от дома му, разположен на ул. «Княз Борис I». Извършителят направил пълни самопризнания и върнал откраднатите вещи. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Поморие.