41-та среща на археолозите от Югоизточна България бе открита в Поморие

На 14.02.2024 г. се отбелязва Денят на българската археология. По този повод днес бе открита 41-та среща на археолозите от Югоизточна България, чийто домакин и организатор беше Исторически музей – Поморие, с подкрепата на Община Поморие. Събитието откриха кметът Иван Алексиев и директорът на музея д-р Антон Карабашев, съобщиха от Община Поморие.

„Щастлив съм, че Поморие е домакин на тази значима конференция точно в този празничен ден. Това невероятно съчетание на вино, любов и любов към археологията може да се случи само тук. Нашият край е на кръстопът, с древна история и пълни с артефакти земни пластове. Желая ви здраве и успешна работа, защото вие сте хората, които доказват и пазят историята, тръгнала от тези земи“, каза кметът Алексиев.

В залата на Градска художествена галерия „Дечко Стоев” бяха докладвани резултатите от разкопките на праисторически и надгробни могили, антични и средновековни градове и крепости, некрополи и други. Участие в срещата взеха археолози от областите Бургас, Сливен, Стара Загора, Ямбол и Хасково, както и от Национален археологически институт НАИМ –БАН, Софийски университет „Св. Климент Охридски” и Великотърновски университет „Св.св. Кирил и Методий”.

„Провеждаме тази конференция, за да ставаме все по-добри в своята професия, да сме все по-задружно и организирано съсловие и да запознаваме обществеността с най-значимите ни проучвания през изминалия сезон. Югоизточен район притежава красива природа, богата история и културно-исторически паметници и това ни задължава да полагаме усилия, за да развиваме всичко, което ни е дала природата и историята“, коментира д-р Карабашев с пожелание за успешен сезон и пълни с посетители музеи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *