Вие сте тук: Начало » Toп новини » Второ обществено обсъждане за Национален парк „Българско Черноморие“ отново със скандал

    Второ обществено обсъждане за Национален парк „Българско Черноморие“ отново със скандал

    SAMSUNG CAMERA PICTURES

    Второ обществено обсъждане за Национален парк „Българско Черноморие“ отново разбуни духовете в Бургас. Оказа се, че срокът за обсъждане е изтекъл и срещата е била абсолютно безсмислена, съобщи Gramofona.com.

    Заместник-министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов пък отказа да отговаря на бургаски журналисти. Репортерът на Радио-Фокус-Бургас Катя Николова попита Костадинов дали днешното обществено обсъждане за Национален парк „Българско Черноморие“ е легитимно. „А, не! Вие сте медии! Ама, разбира се, че е легитимно обсъждането“, отговори разнопосочно зам. министърът.

    SAMSUNG CAMERA PICTURES

    А повод за задаване на въпроса й бе изказването на поморийския кмет Иван Алексиев. Според него днешният дебат за парка е абсолютно безсмислен. Народното събрание е дало срок от една година за проучване и изготвяне на проекта. Срокът е изтекъл на 11 юли, а днес сме вече 15-ти.

    “За какво избщо днес сме тук? На 11 юли 2013 е взето решението на Народното събрание и беше даден срок от 1 година за проучване и изготвяне на проекта. Сега сме 15 юли 2014 година. МОСВ изтърваха момента, не може държавата да не си спазва законите и процедурата“, каза Алексиев. По думите му за да има такива дебати трябва да се вземе ново решение от новото Народно събрание, но това вече ще е при друго управление на страната. След което напусна залата видимо ядосан.

    От трибуната се изказа и секретарят на Национална Асоциация Българско Черноморие Тодор Георгиев. Той пък попита дали от вчерашната среща в Созопол се е води протокол и дори поиска да го види. „Къде е протоколът от заседанието в Созопол? Няма такъв. Можете ли да ми прочетете мотивите на Народното събрание? Решението на парламента е приключило, а срокът е изтекъл. Вие трябваше да направите проучването и да подготвите предложението до 11, а днес сме 15-и“, каза още Георгиев.

    В дискусията, която постепенно прерасна в скандал, се включиха и ръководителят на проекта проф. д-р Румяна Мечева, както и Мария Лалева от Гражданската инициатива „Да спасим Карадере”.  Обсъдиха се дали само държавните имоти влизат в територията на парка или и частните, както и важността на околната среда.

    1cdb4e73c71f39804ecb052ca82cf690

    В проекта за създаване на Национален парк „Българско Черноморие“ са били включени животни, които не са характерни за Черноморието. Това съобщи днес на второто обществено обсъждане в Бургас Невен Каравасилев- ръководител на ловно-рибарско дружество „Лебед“ в града. Пред експерти той даде за пример Тундровата яребица, която е разпространена в Северна Европа и Северна Америка, белобузата гъска, която се среща в Гренландия, Финландия, Дания, Швеция и други страни.

    По думите му се оказва, че в нашите гори е имало и рис, който не е установяван в черноморското крайбрежие на Странджа. „Малко грубо ще прозвучи, но мога да ви кажа, че част от екипът който е изготвил проекта, въобще не е бил на терен и въобще не знае за както става въпрос”, каза Каравасилев.

    Той заяви, че през последните 30-40 години никой не е регистрирал гнездещи сиви гъски по Черноморското крайбрежие. Обясни, че е възможно през есенно-зимната миграция отделни птици да долитат до България, но това не е повод да бъде включен във видовете.

    Освен това в проекта е упоменат Комитет по горите, който не съществува от 1997 година.

    Горе