News from Pomorie

Посетете ни на новия уеб сайт на Радио Милена:
RadioMilena.com
Начало
Политика
Спорт
Криминале
Здравеопазване
Земеделие
Икономика
Изкуство и Култура
Поморие и региона
Избори
TV програма
Община-наредби
Важни телефони
 


 
 
April 2024
ПВСЧПСН
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 
Стоян Стоянов: Скандална първа копка на голф-игрище край Поморие 
26.10.2007 11:45:50
Снимката в цял размер... Click to enlarge?

На 24.10.2007 г. от 12 ч. в местността „Хижата”, край Каблешково бе направена официално „Първа копка” за строителството на бъдещ голф-комплекс и селище за 10000 души. Събитието бе организирано и премина в пълна тайна от местната общественост в Поморие и особено от болшинството от общинските съветници в града. Поканени бяха специални медии, за клакьори без да имат необходимата точна информация, което според нас е изключително скандално, да не казваме незаконно. Единствен от Поморие официално присъства кметът Петър Златанов, който е пряко замесен в незаконните процедури, около въпросния „инвестиционен проект”.

Определено считаме събитието за груб и недопустим предизборен ход на Златанов, който обаче потъпква както обществения интерес на поморийци, поради незачитането волята на Общинския съвет, така и на законите в Република България, които не позволяват да се стартира строителство без никаква проектна документация.



В тази връзка, в името на истината около прословутия и широко тиражиран голф-проект край гр. Каблешково, дължим на медиите в България и българската общественост да обявим истинските обстоятелства и факти около проекта, с цел пресичане на подобни жалки и евтини манипулации и пропагандни трикове, в името на нечий частен нечистоплътен интерес:

1. Общинският съвет на гр. Поморие никога не е обсъждал и одобрявал до момента Общ Устройствен План /ОУП/ на Общината, в който да е предвидено изграждане на въпросното селище с размер на 10000 души край Каблешково.

2. До момента няма и липсват необходимите по закон документи за строителството на въпросното селище на името на „Кабланд” ООД с Управител Дарио Томелети. А именно:

* липсва преотреждане на терена от близо 2000 дка земеделска земя. Това може да стане единствено с разпореждане на Министерски съвет /респективно Министерство на земеделието и продоволствието/, след одобрението на експерти и заплащане на необходимата такса, която в случая се измерва с милиони лева, но не е внесена в бюджета.

* липсва издаване на виза за строителство на въпросното селище от Община Поморие.

* липсва необходимото съгласуване на проектната документация с българските държавни институции като: НЕК и съответните електроразпределителни дружества; ВИК; Басейнова дирекция за управление на водите, Агенция „Пътища”; РИОСВ; РИОКОЗ; ДВСК и т.н.

* липсва разрешение за строеж на ваканционно селище от такъв мащаб

* липса на договор за строителен надзор

Освен това при подобно строителство на такава огромна територия и население, колкото един град са необходими да бъдат изградени също пречиствателна станция, канализация за заустването на отпадните води над гр. Каблешково, електрическа подстанция.., както и да се прецизира въпросното строителство с попадането на тези земи в периметъра на Натура 2000.

Никой от журналистите поканени да присъстват на „тържествената първа копка” на „Бляк сий голф & кънтри клуб” не е задал тези въпроси, нито се е интересувал от тях, въпреки фундаменталната им важност.

Още от момента на стъпването на г-н Дарио Томалети в Поморие се породиха множество съмнения и въпроси. Най-скандалните факти и основни въпроси към „инвеститорите” председателите на основните общински комисии отправиха в писмен вид, но не получиха отговор.

За доказателство Ви прилагаме като приложение писмо адресирано до: Министерството на вътрешните работи на РБ, Българската агенция за инвестиции, Българската агенция за финансово разузнаване, Българската комисия за установяване на имуществото придобито от престъпна дейност и фирма „Енджиби Кансълтинг” ООД. Обратните разписки се върнаха, но отговор на изключително важните за местните жители на Поморие и за цялата българска общественост въпроси нямаме до сега!

Бургаската Окръжна Прокуратура се самосезира за редица административни нарушения на процедурите по издаване и одобряване на Подробен Устройствен План /ПУП/ на проекта. Най-вече това беше „изчезването” на 16 дка от предоставените за разглеждане скици на терена пред Общинския съвет. След предприетите проверки и размирисването „липсващата земя” се появи в окончателния ПУП.

Самото одобрение на ПУП-а обаче бе извършено тотално в нарушение на законодателството и нормативните уредби в България, което категорично е заявено в писмен вид от зам.министрите на МОСВ и МРРБ – г-н Чавдар Георгиев и г-н Савин Ковачев.

Недопустимо е да бъде одобрен окончателен вариант на ПУП, преди приемането на ОВОС, а за въпросното селище на огромната площ от 2000 дка общински земи е подписан и одобрен ПУП от Кмета Петър Златанов, повече от 1г. преди „Кабланд” ООД да има одобрен ОВОС!!!! Което е невероятно, но факт и само компетентните органи могат да кажат дали не става въпрос за недопустимо превишаване с власт или други мотиви.

В писмото си до институциите подробно описваме при какви обстоятелства бе подписан договорът, с който „Кабланд” ООД придоби 2000 дка общинска земя за 0.15ст/м2, които веднага се оказаха под властта на неизвестна нам офшорна фирма. /фактите моля да прочетете в приложението/. Изключително съмнително за нас е и действителните самоличности и индиректни бизнес контакти на Томалети и другият управител на „ЕНДЖИБИ КЪНСАЛТИНГ” – Георги Гюрковски.

По съдебните регистри Томалети има 3 финландски и една българска самоличности, на всяка от които има регистрирани различни фирми. Българското име на господина е Божидар Томалев, който управлява, или притежава 3 фирми и още толкова, но различни от тях, като Дарио Томалети.

Индиректните бизнес връзки на Томалети и Гюрковски водят до около 40 офшорни фирми регистрирани на едни и същи телефони и адреси у нас. Това силно ни притеснява и ни кара да се съмняваме в истинската финансова възможност на въпросните „инвеститори”, които на практика в момента притежават земята край Поморие чрез нотариален акт.

Още повече, че до момента няма в Общината никаква официална референция от обявените пред медиите и Агенцията за инвестиции британски големи инвестиционни компании!?

Силно ни смущава и съмнителната заменка на 203 дка държавна земя граничеща с „голф-селището” чрез подставени лица, свързани пряко, или косвено със самия Дарио Томалети /Божидар Томалев/. За последното е необходимо разследване от Комисията по корупция в Народното събрание, Прокуратурата и ГДБОП, за начина по който е придобита и защо за жълти стотинки и държавната земя, съседна на общинските терени.

В името на прозрачността, борбата ни с корупцията и далаверите, за едно чисто и светло бъдеще на България, според европейските стандарти за гражданско общество и законност, оставаме отворени за сътрудничество с медиите за разкриване на действителните събития, интереси и лица, около скандалния за нас „голф-проект” Каблешково.

Ние не сме против инвестициите и изграждането на ваканционни, или голф-комплекси, стига те да са истински и реални. Доказателство е възможността за осъществяване на друго голф-игрище, край поморийското с. Лъка до Каблешково, където земята беше обявена и продадена на търг.

Единственото, което ни води е да защитим обществения интерес, както и този на гражданите от Община Поморие, така и на цялата българска общественост, срещу възможността някой да може да заграбва на безценица българска земя за лично облагодетелстване, без да има необходимото уважение към законите на страната.

 

 

 

 

25.10.2007 г.                                                              

 Общински съвет - Поморие

 

Гр. Поморие

 Председател: Ст. Стоянов

Почивка в Поморие

Хотели
Семейни хотели
Къщи за гости и Квартири
Апартаменти
Вили и Хижи
 
 На 16 години, но вече с трето дете
 Корабчета с радиоуправление ще плават край „Стената на приказките”
 ЕК: България може да загуби част от парите по ИСПА
 Барозу иска жени в ЕК
 Над 50 000 лв. струва възстановяването на щетите от кражба на около 2 км меден кабел
 Цветанов: Сега не мога да кажа цялата информация по случая "Гунински"
 Нешка Робева катастрофира – пострада само колата й
 1913 лв. на месец е необходимият минимум за четиричленно семейство
 Вдигат руска база до българска граница
 Освободиха председателя на Агенцията по горите
 
 
 
 
 
   BULREST.com
 NetCom-BG Ltd.
 Spectrum Net - voiceXpress
 Spectrum Net
 
   Енерго
 BULREST.com
 ВРЕМЕТО
 TV програми
 Обл. управа Бургас
 Bourgas.org
 Община Поморие
 Гражданско сдружение
 Несебър e-News
 Бургас футбол



 
  Новогодишна нощ в Център ”Свети Георги”
Покана за студентки празник
Лечебна гимнастика и танци за всички подрастващи
Фотографски конкурс "Поморие в четири сезона"
 

© 2004-2005 - Radio MILENA - Pomorie
Поморие 8200; ул."Генерал Гурко" 2; Тел.: 0596/22447; 22958; GSM: 0899/957059; E-mail: radiomilena@mail.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника - Радио "Милена"!

Web development by Netcom-BG Ltd. & Web hosting by Spectrum Net Jsc.