News from Pomorie

Посетете ни на новия уеб сайт на Радио Милена:
RadioMilena.com
Начало
Политика
Спорт
Криминале
Здравеопазване
Земеделие
Икономика
Изкуство и Култура
Поморие и региона
Избори
TV програма
Община-наредби
Важни телефони
 


 
 
December 2023
ПВСЧПСН
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Пламен Орешарски в Поморие 
30.06.2009 08:36:42
Снимката в цял размер... Click to enlarge?

Водачът на листата на Коалиция за България  Пламен Орешарски се срещна с  бизнеса в Поморие вчера. Срещата  се състоя в Център „Свети Георги” от 20.00 ч. На нея присъстваха кметът на община Поморие инж.Петър Златанов и председателят на общинския съвет инж. Янчо Славов. Водачът на листата заяви, че изтеклият мандат на правителството е бил успешен и са реализирани ключовите цели, които са били поставени през 2005.  „Максимално добре се възползвахме от добрите икономически времена и постигнахме икономически растеж, което е сред най-високите темпове в рамките на ЕС, при това сравнително устойчив от гледна точка на постоянство на растежа.  

Той допълни, че е изпълнена и другата цел за повишаване равнището на социалната отговорност, но всеки сам може да прецени доколко е подобрено благосъстоянието на хората в сравнение с 2005 година.  Той каза, че 2005 е имало съмнения дали коалиционното правителство ще успее да задържи стабилните макроикономически и фискални позиции. Това не само е станало, но дори правителството е успяло да развие тази стабилност.  
На този етап ние не само, че нямаме необходимост от кризисно финансиране, а запазваме и устойчивост и на фискалната политика, въпреки намалените приходи тази година", каза Орешарски. Той допълни, че най-вероятно в средата на годината ще приключим с малък излишък и вероятно ще бъдем една от малкото или единствена страна по този показател в ЕС. 
 По отношение на световната финансова криза, о
ще в края на миналата година правителството направи амбициозен антикризесен план, припомни Орешарски. Голяма част от мерките в него са били насочени за стабилизиране и недопускане на пукнатини в банковата ни система. Съвместно с БНБ са предприети стъпки и към настоящия момент може да се отчете, че банковата система на България не мина през криза и нито един лев на българските данъкоплатци не е използван за стабилизиране на банковата система, както това е направено в доста страни и то развити като Германия, Англия и САЩ.  

"Основата на антикризисния план досега работи добре. Няма никаква заплаха за стабилността на банковата система, за ресурса на фирмите. Първият най- голям ефект е позитивен. Успоредно с това увеличихме публичните инвестиции, създадохме предпоставки за по-добър достъп на малки и средни предприятия до кредитния резерв. Държава използва половин милиард лева от фискалния резерв, който отиде към Банката за развитие и чрез търговските банки вече почти напълно е разпределен към малък и среден бизнес, за да се финансират инвестиционни проекти", каза още Орешарски.  
Той отговори утвърдително на конкретен въпрос за изплащането на изравнителната субсидия към общинските бюджети в предвидения размер от 50 на сто до 31 юли.


Той допълни, че ако се запазят сегашните темпове, страната ни ще има добра стартова база за периода на възстановяване, след като кризата отмине. Трябва да се мисли как може да се възползваме от кризата. „На този етап ние имаме идеални предпоставки- стабилна макроикономическа среда, устойчива фискална позиция и, макар и неприятни, симптоми на преструктуриране на икономиката. Инвестициите в недвижими имоти се свиват в последно време, което е предпоставка за инвестиции в други сектори. Данните за чуждестранните инвестиции за първите три месеца показват началото на такава тенденция. Трябва да продължим да работим тя да се развива в това число и с активно съдействие от страна на държавата по отношение на финансиране на ключови сектори като технологии, научни изследвания. "През изминалите четири години приоритет за правителството са били образованието, науката и изследванията, каза Орешарски.
 

Във фокуса на разговора в Поморие бяха проблемите на децентрализацията на общинските финанси в контекста на затрудненията, причинени от финансовата криза. Финансовият министър препоръча да се търсят начини за засилване на приходната част на местните бюджети, съвместно с Националното сдружение на общините.  Така ще стане възможно и да се разшири кръгът от делегирани дейности в местните администрации, за да има в крайна сметка по-добро обслужване на населението, каза Пламен орешарски.


Почивка в Поморие

Хотели
Семейни хотели
Къщи за гости и Квартири
Апартаменти
Вили и Хижи
 
 На 16 години, но вече с трето дете
 Корабчета с радиоуправление ще плават край „Стената на приказките”
 ЕК: България може да загуби част от парите по ИСПА
 Барозу иска жени в ЕК
 Над 50 000 лв. струва възстановяването на щетите от кражба на около 2 км меден кабел
 Цветанов: Сега не мога да кажа цялата информация по случая "Гунински"
 Нешка Робева катастрофира – пострада само колата й
 1913 лв. на месец е необходимият минимум за четиричленно семейство
 Вдигат руска база до българска граница
 Освободиха председателя на Агенцията по горите
 
 
 
 
 
   BULREST.com
 NetCom-BG Ltd.
 Spectrum Net - voiceXpress
 Spectrum Net
 
   Енерго
 BULREST.com
 ВРЕМЕТО
 TV програми
 Обл. управа Бургас
 Bourgas.org
 Община Поморие
 Гражданско сдружение
 Несебър e-News
 Бургас футбол 
  Новогодишна нощ в Център ”Свети Георги”
Покана за студентки празник
Лечебна гимнастика и танци за всички подрастващи
Фотографски конкурс "Поморие в четири сезона"
 

© 2004-2005 - Radio MILENA - Pomorie
Поморие 8200; ул."Генерал Гурко" 2; Тел.: 0596/22447; 22958; GSM: 0899/957059; E-mail: radiomilena@mail.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника - Радио "Милена"!

Web development by Netcom-BG Ltd. & Web hosting by Spectrum Net Jsc.