News from Pomorie

Посетете ни на новия уеб сайт на Радио Милена:
RadioMilena.com
Начало
Политика
Спорт
Криминале
Здравеопазване
Земеделие
Икономика
Изкуство и Култура
Поморие и региона
Избори
TV програма
Община-наредби
Важни телефони
 


 
 
March 2024
ПВСЧПСН
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Цяла година труд и накрая- 40 ст. за килограм 
08.09.2009 12:05:58
Снимката в цял размер... Click to enlarge?

Тазгодишната изкупна кампания ще бъде критична за сектора, обяви в Бургас председателят на Националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов на среща сс производители на грозде и представители на винзаводите от региона. Ниски изкупни цени и опасност да не бъде прибрана реколтата, прогнозира още той. Причината е, че заради свитите пазари винопроизводителите имат големи излишъци и дори да има нулева година за реколтата, те пак ще имат ресурс да захранват пазара. Като резултат цените в началото на кампанията се движат средно около 0.80 ст. за кг при белите сортове и не се очаква да надвишат 0,90 ст. при таван от 1,20 лв. за миналата година. При червените сортове се очаква още по-ниска цена-през кампания 2008  за килограм грозде са се вземали между 0.40 и 0.80 ст., сега се очаква да не бъдат надхвърлени 0.50 ст. 530 тона е прибраното до момента грозде в Бургаско, съобщиха от териториално звено на Изпълнителна агенция по лозата и виното. В 6 общини в областта гроздоберът е започнал. 15 са винарските изби в региона. Изкупна кампания са стартирали “Сис Индъстрис” и “Черноморско злато”, а от днес грозде ще изкупува и “Винекс Славянци”. По 20-30 обаждания на ден с предложения от производителите на грозде от цяла България получават винзаводите в региона. “Не ни трябва нито един килограм грозде, нуждаем се само от 1 000 т мускат отонел, които вече сме взели. Работим с 5-6 кооперации, на които винаги сме разчитали, и ще направим всичко възможно да им вземем гроздето”, каза Джендо Джендов, директор “Производство” на винзавода в Поморие.



Най-губещи от кампанията ще са лозарите, които разчитат на еднократни удари. Те нямат договори с определен винзавод и всяка година търсят най-изгодната цена. Тези хора няма да могат да реализират продукцията си, прогнозира Моллов. Като цяло гроздопроизводителите нямат единна позиция и са слабо организирани, показват наблюденията на председателя на НЛВК от обиколките му в страната. “Вижте останалите сдружения. Постоянно са на жълтите павета и веят байраци”, каза Моллов, давайки за пример зърнопроизводителите.
Подобни наблюдения сподели и директорът на областна служба “Земеделие и гори” Селим Исса. Той каза, че са правени опити в тази посока, създадени са няколко сдружения, но те не сработили толкова добре, колкото се очаквало. За настоящата кампания Исса призова: “Винопроизводителите би следвало да протегнат ръка в такъв момент към кооперациите, с които имат договор от години, за да има перспектива пред сектора. От друга страна, не бива да се иска максималното като цена, защото за гроздопроизводителите е по-добре да разчитат на трайното сътрудничество. Те ще разберат това тази година.”
121 хиляди декара са винените  лозя в областта, 84 500 декара от тях се рекултират. Не всички са в добро агротехническо състояние, поясниха от териториално звено на Изпълнителна агенция по лозата и виното. Оттам съобщиха, че 36 500 декара лозя са нелегитимни като собственост. Част от тях са млади лозови масиви.  Агенцията призовава собствениците им да пристъпят към процедури на узаконяване.
“Лозя със 150-200 чукана в декар са на доижвяване. Не може да се стигне 800 кг-1 т за декар. В Европа търсят евтино и качествено”, отбеляза изпълнителният директор на “Винекс Славянци” инж. Жеко Жеков. Той даде за пример Германия, където 75% от  виното на пазара са на цена 1,99 -2.99 евро. В нея влизат печалбата на вино и гроздопроизводителя, както и на търговската верига, информира factor-bs.com. 

Почивка в Поморие

Хотели
Семейни хотели
Къщи за гости и Квартири
Апартаменти
Вили и Хижи
 
 На 16 години, но вече с трето дете
 Корабчета с радиоуправление ще плават край „Стената на приказките”
 ЕК: България може да загуби част от парите по ИСПА
 Барозу иска жени в ЕК
 Над 50 000 лв. струва възстановяването на щетите от кражба на около 2 км меден кабел
 Цветанов: Сега не мога да кажа цялата информация по случая "Гунински"
 Нешка Робева катастрофира – пострада само колата й
 1913 лв. на месец е необходимият минимум за четиричленно семейство
 Вдигат руска база до българска граница
 Освободиха председателя на Агенцията по горите
 
 
 
 
 
   BULREST.com
 NetCom-BG Ltd.
 Spectrum Net - voiceXpress
 Spectrum Net
 
   Енерго
 BULREST.com
 ВРЕМЕТО
 TV програми
 Обл. управа Бургас
 Bourgas.org
 Община Поморие
 Гражданско сдружение
 Несебър e-News
 Бургас футбол



 
  Новогодишна нощ в Център ”Свети Георги”
Покана за студентки празник
Лечебна гимнастика и танци за всички подрастващи
Фотографски конкурс "Поморие в четири сезона"
 

© 2004-2005 - Radio MILENA - Pomorie
Поморие 8200; ул."Генерал Гурко" 2; Тел.: 0596/22447; 22958; GSM: 0899/957059; E-mail: radiomilena@mail.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника - Радио "Милена"!

Web development by Netcom-BG Ltd. & Web hosting by Spectrum Net Jsc.