News from Pomorie

Посетете ни на новия уеб сайт на Радио Милена:
RadioMilena.com
Начало
Политика
Спорт
Криминале
Здравеопазване
Земеделие
Икономика
Изкуство и Култура
Поморие и региона
Избори
TV програма
Община-наредби
Важни телефони
 


 
 
April 2024
ПВСЧПСН
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 
Отворено писмо до Министър-председателя на република България Бойко Борисов 
07.10.2009 12:14:27
Снимката в цял размер... Click to enlarge?

Здравко Бойков Генчев от гр. Бургас, кв. „ Сарафово“ пише в отворено писмо до премиера:
Пиша Ви относно проекта за изграждане на петролопровод „Бургас-Александруполис“. Завършил съм "Икономика на туризма" в Икономически университет - Варна и целия ми живот е тясно свързан с туризма. Това огромно по мащаб съоръжение ще носи в най-добрия случай само 35 милиона долара годишно. Според учените, независимо от предохранителните мерки, при прехвърлянето на големи обеми петрол, не може да се елиминира риск от разлив на значителни количества нефт, в най-добрия случай. При  най-лошия сценарий може да се стигне до  екологична катастрофа, от невиждан за страната ни мащаб с непредвидими последици. Отливът на туристи ще причини загуби, много пъти по-големи от общата печалба на България от нефтопровода. За това не е нужен разлив: само лошата реклама от присъствие на танкери ще е достатъчна.В момента сме в икономическа криза особено тежка за туризма. Дори най-малкото замърсяване ще бъде фатално. Хиляди хора разчитат на доходи от туризъм и на работни места в този огромен сектор, ключов за страната ни, но ще останат без препитание, ако проектът се реализира.



Ясно е и на студент първи курс по специалност „Туризъм“, че няма спор за това какъв е рискът от проекта, а въпросът е колко години след построяването на петролопровода,  в Бургаска област няма да има и следа от морски рекреационен туризъм.
Голям район какъвто Бургаска област безспорно е, от десетки години  се специализира в областта на туризма. Стотици милиони се инвестират в хотели, ресторанти,  инфраструктура и учебни заведения по туризъм. Стотици хиляди работници се специализират, учат, трупат опит в този отрасъл. Всички тези инвеститори от най-големите до най-малките, всички тези работници от най-неквалифицираните до най-специализираните експлоатират и разчитат само на един естествен природен ресурс -  чисто море и чисти плажове.
Ако нефтопроводът „Бургас-Александруполис“ бъде изграден самата новина и самия факт, че съществува такъв петролопровод, гледката на танкери, неизбежното замърсяване, предизвикано от техния трафик, биха изправили черноморския туризъм пред невъзможността да съществува. Това от своя страна би довело до неизчислими  загуби.
Да не говорим за отлива на инвестиции и най-страшното- вълните от безработица и емиграция, които биха се явили като странични ефекти. 90 % от хората, които познавам биха емигрирали от Бургаска област, ако петролопроводът бъде изграден.
Бих Ви задал следния въпрос: Удачно ли е да бъдат унищожени туризмът  и обслужващите го сектори от икономиката.

Наскоро четох отново закона за туризма и си зададох въпрос коя от следните точки от закона имаха в предвид предишните управляващи като изобщо седнаха на една маса с представителите на другите държави по този проект.
Съгласно чл. 4. от Закона за туризма: „Държавата осъществява политиката си в туризма, като:

1. съдейства за развитието му като отрасъл с приоритетно значение за националната икономика;

2. създава нормативна база за неговото развитие в съответствие с международните норми, правила и обичайната практика;

3. осигурява финансово и реализира национална реклама на туристическия продукт;

Какво създаде този проект? Осигури условия за развитие на туризма като отрасъл с приоритетно значение? Осигури защита на потребителите на туристическия продукт?

Държавните органи в рамките на своята компетентност трябва да провеждат държавната политика в туризма и  да създават подходящи условия за неговото развитие. А дали го правят? Дали си изпълняват задълженията по закон?

Уважаеми Г-н Министър-Председател,

Нека запазим залива чист, да спасим туризма  чрез запазване на туристическите ресурси , а именно -плажовете и бреговете на Бургаска област.
Нека запазим работните места на стотиците хиляди заети в този сектор от икономиката и всички търговски отрасли, които го обслужват. Нека създадем условия за  устойчиво развитие на тези сектори. Нека държавата в лицето на институциите да стопанисва природните ресурси с грижата на добър стопанин, осъзнавайки ясно, че именно природните и туристическите ресурси, като чист плаж и чисто море, в съчетание с подходящ климат създават възможността на Южното ни Черноморие да се развива туризъм.

Моля Ви да защитите жителите на ВСИЧКИ градове по Южното ни Черноморие, както и на всички, чиито поминък е туризма от престъпното решение на предишните управляващи за реализация на проекта "Бургас-Александруполис" .
Вие разполагате с властта да сторите това.  

С оглед изложеното Ви моля да прекратите участието на Република България в проекта за изграждане на петролопровода „Бургас-Александруполис“.

С уважение: Здравко Бойков Генчев

Почивка в Поморие

Хотели
Семейни хотели
Къщи за гости и Квартири
Апартаменти
Вили и Хижи
 
 На 16 години, но вече с трето дете
 Корабчета с радиоуправление ще плават край „Стената на приказките”
 ЕК: България може да загуби част от парите по ИСПА
 Барозу иска жени в ЕК
 Над 50 000 лв. струва възстановяването на щетите от кражба на около 2 км меден кабел
 Цветанов: Сега не мога да кажа цялата информация по случая "Гунински"
 Нешка Робева катастрофира – пострада само колата й
 1913 лв. на месец е необходимият минимум за четиричленно семейство
 Вдигат руска база до българска граница
 Освободиха председателя на Агенцията по горите
 
 
 
 
 
   BULREST.com
 NetCom-BG Ltd.
 Spectrum Net - voiceXpress
 Spectrum Net
 
   Енерго
 BULREST.com
 ВРЕМЕТО
 TV програми
 Обл. управа Бургас
 Bourgas.org
 Община Поморие
 Гражданско сдружение
 Несебър e-News
 Бургас футбол



 
  Новогодишна нощ в Център ”Свети Георги”
Покана за студентки празник
Лечебна гимнастика и танци за всички подрастващи
Фотографски конкурс "Поморие в четири сезона"
 

© 2004-2005 - Radio MILENA - Pomorie
Поморие 8200; ул."Генерал Гурко" 2; Тел.: 0596/22447; 22958; GSM: 0899/957059; E-mail: radiomilena@mail.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника - Радио "Милена"!

Web development by Netcom-BG Ltd. & Web hosting by Spectrum Net Jsc.