News from Pomorie

Посетете ни на новия уеб сайт на Радио Милена:
RadioMilena.com
Начало
Политика
Спорт
Криминале
Здравеопазване
Земеделие
Икономика
Изкуство и Култура
Поморие и региона
Избори
TV програма
Община-наредби
Важни телефони
 


 
 
April 2024
ПВСЧПСН
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 
Арх.Камен Шипков: Най-засегнато от реализацията на проекта „Бургас-Александруполис” ще бъде точно Поморие 
12.10.2009 22:35:19
Снимката в цял размер... Click to enlarge?

”Няма много причини в момента да не продължим реализацията на проекта за петролопровод „Бургас-Александруполис”, това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след презентация на проекната компания „Транс Болкан Пайплайн” в Министерството. Според министъра, данните представени от компанията са: „От 1000 подобни инсталации в света досега няма сериозен инцидент, който да е навредил на природата”. От гражданско сдружение „Чисто море”-Поморие, зад което застават жителите на общината, категорично опровергават твърденията на компанията. В света има само 6 съоръжения, доставящи петрол чрез монобуй в открито море и всички те са доказали своята неефективност. Това  е най-евтиният и най-опасен вариант, категорични са специалиситте. Твърдението, че това е много напредничава  технология не е вярно,  дори напротив тя е много опасна, защото всичко се извършва ръчно и има голяма опасност от човешка грешка или техническа неизправност. Един нефтен разлив ще унищожи цялото крайбрежие, ще съсипе туриизма и риболова, това  коментира арх. Камен Шипков, председател на Сдружение „Чисто море”. По-приемливият вариант е разтоварването да става на пристанище, но това изисква инвестиции, които руската страна няма намерение да вложи. По този повод арх.Шипков коментира пред radiomilena следното.

 

Арх. Камен Шипков: Ние не очаквахме такъв рязък поврат. Както се говореше преди месец, че тепърва ще се проучват нещата,  сега изведнъж се заяви, че няма никакви проблеми,  че проектът може да върви с пълна сила в този вариант чрез монобуй, за който ние сме против. По начало цялата идея за този петролопровод е чисто геополитическа като замисъл. Тя е с нищожен икономически ефект за България. От него ще спечелят всички други, но не и ние. А най-рисковата зона е именно тук, в този затворен Бургаски залив, който няма никакви възможности за пречистване на морето.



Поне засега не е известна технология, която да може да чисти разлив в морето. Разлив се чисти в пристанище, където има заграждения и нефтосъбирачи, такова е например пристанището на Лукойл Нефтохим. Там няма опасност. Както всички добре виждаме, през ден, два, три  идват и си заминават руски танкери, возят нефт и до този момент, вече 40 години, няма никакъв що-годе опасен разлив да е станал. И всичко се локализира там на място, дори и да има технологичен разлив. А технологичен винаги става рано или късно. Така че ние сме много против, а най-засегнато ще бъде точно Поморие, тъй като разбрахме, че последният вариант е два монобуя пред Поморие на няколко километра. Което значи, че при евентуален разлив след час два, нефтът е на нашите плажове.

 

Константин Златаров: Значи тези два буя ще бъдат между Поморие и Созопол, което разстояние по права линия е около 17-18 км ?

 

Арх. Камен Шипков: Толкова е -9 мили и тези два буя ще бъдат на тази линия, тъй като инвеститорите казват, че ще отстоят на 18 км, само че те го мерят на 18 км от Бургас, т.е. това ще е точно тук пред нас, пред Поморие.

 

Какво ще става от тук нататък?

Ще трябва отново да се организираме. Отново да изразим нашия протест и да поискаме среща с министрите, с министър Трайков най-вече, който отговаря за туризма и икономиката. Да видим какви са техните причини така изведнъж да се обърнат и да започнат с пълна сила да действат. Още повече, че ние добре знаем, следим какво прави фирмата, а тя не е спряла нито един ден да прави своите неща. Само преди месец, всички видяхме тук в Бургаския залив, около десетина дни беше нашият научно-изследователски кораб „Академик”, придружен от един италиански научен катер  и точно това им беше задачата- да проучат трасето на подводния тръбопровод до момента, в който излезе на сушата.

 

Тази презентация на „Транс Болкан Пайплайн”  е била направена в петък, а медиите научихме на сутринта?

И аз лично го видях по телевизията и от там разбрах.

 

Те да не би да са предидили това, тъй като знаят, че от това еко-сдружение, което е с адресна регистрация тук в Поморие няма да имате време да отидете там. Не сте получавали никаква покана?

Не, абсолютно нищо не сме получавали, никаква покана. Научихме от медиите. За съжаление просто  технически нямахме възможност да се организираме и да отидем там. На практика може би това им беше целта

 

И изведнъж министърът казва, че от 1000 подобни инсталации в света, досега няма сериозен инцидент, който да е навредил на природата.

Твърдения всякакви могат да се правят. За нас реалната опасност си остава да съществува. Докато от независими експерти- европейски, американски  и каквито ще да са, не са убедени, че е така, ние просто не им вярваме. Тъй като те са заинтересовани да си правят каквито си пожелаят твърдения.

Успях да се свържа с депутата Иван Алексиев, той също е изненадан от това, което се случи в петъчния ден  и доколкото разбрах, той иска среща с министъра.  Имате ли информация за това?
Да, знаем за това, надявам се да се осъществи тази среща. Надяваме се и членове на сдружението да присъстват в някои от следващите, явно предстоящи срещи в близките дни. 

Какво още бихте добавили към казаното досега?
Започваме отново да градим организацията на сдружението за протестни действия.  И ако продължи същата насока на действие на правителството, не ни остава нищо друго, освен да заведем дело в Европейската Комисия, до всички заинтересовани за екологията  членове от европейския съюз, защото в  България всички курорти са европейски и е нормално да се борим за нашето дело.

 

Почивка в Поморие

Хотели
Семейни хотели
Къщи за гости и Квартири
Апартаменти
Вили и Хижи
 
 На 16 години, но вече с трето дете
 Корабчета с радиоуправление ще плават край „Стената на приказките”
 ЕК: България може да загуби част от парите по ИСПА
 Барозу иска жени в ЕК
 Над 50 000 лв. струва възстановяването на щетите от кражба на около 2 км меден кабел
 Цветанов: Сега не мога да кажа цялата информация по случая "Гунински"
 Нешка Робева катастрофира – пострада само колата й
 1913 лв. на месец е необходимият минимум за четиричленно семейство
 Вдигат руска база до българска граница
 Освободиха председателя на Агенцията по горите
 
 
 
 
 
   BULREST.com
 NetCom-BG Ltd.
 Spectrum Net - voiceXpress
 Spectrum Net
 
   Енерго
 BULREST.com
 ВРЕМЕТО
 TV програми
 Обл. управа Бургас
 Bourgas.org
 Община Поморие
 Гражданско сдружение
 Несебър e-News
 Бургас футбол



 
  Новогодишна нощ в Център ”Свети Георги”
Покана за студентки празник
Лечебна гимнастика и танци за всички подрастващи
Фотографски конкурс "Поморие в четири сезона"
 

© 2004-2005 - Radio MILENA - Pomorie
Поморие 8200; ул."Генерал Гурко" 2; Тел.: 0596/22447; 22958; GSM: 0899/957059; E-mail: radiomilena@mail.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника - Радио "Милена"!

Web development by Netcom-BG Ltd. & Web hosting by Spectrum Net Jsc.