News from Pomorie

Посетете ни на новия уеб сайт на Радио Милена:
RadioMilena.com
Начало
Политика
Спорт
Криминале
Здравеопазване
Земеделие
Икономика
Изкуство и Култура
Поморие и региона
Избори
TV програма
Община-наредби
Важни телефони
 


 
 
April 2024
ПВСЧПСН
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 
Община Поморие продава 3200 дка. земя за голф-комплекс  
02.12.2005 11:08:59
Снимката в цял размер... Click to enlarge?

3200 дка общинска земя ще бъде продадена чрез търг за изграждането на голф-комплекс в района на с. Лъка, решиха на сесия общинските съветници. Първоначалната цена на земите в конкурса ще бъде 1 500 000 лв., а депозитът за участие ще бъде 1 млн.лв. До този момент фирмите „Алфа Енерджи България” АД, „Тера Тур Сервиз” ЕООД и „Съснсет Ризорт” ООД са изразили желание да закупят 15 парцела в землището на с. Лъка и 3 в землището на гр. Каблешково.

Докладната записка за конкурс беше внесена от Стоян Стоянов, председател на Общински съвет Поморие.

7 членна комисия от общински съветници и представители на общинската администрация ще подготвят тръжните документи за конкурса.

Кметът Петър Златанов изрази отрицателно мнение по начина по който е предложена докладната записка.

Оказа се, че съветници не знаят за какви земи гласуват по време на дебатите, въпреки че докладната е минала за обсъждане в постоянните комисии.

Съветникът Васил Господинов изрази публично съмнението си за изграждането на другия голф-комплекс край Каблешково. На подобно мнение бяха и други съветници.

Новото предложение за Голф-комплекса край с. Лъка нажежи атмосферата в залата.

За да запазим обективността на информацията публикуваме дебата по точката от заседанието.



Част от докладната записка на председателя на ОС Стоян Стоянов, по която се водеше дебата

 

Във връзка с постъпили предложения за изграждане на голф-комплекс в района на с. Лъка от фирмите „Алфа Енерджи България” – АД, „Тера Тур Сервиз” ЕООД и „Сънсет ризорт”ООД

Предлагам на основание чл.28, ал.1, т.8 от ЗМСМА и чл.35, ал.1 на ЗОС, чл.3 ал.2 от Наредба №7 на Общински съвет – Поморие да вземе следното РЕШЕНИЕ:

 

1.Дава съгласие да се извърши продажба чрез конкурс по реда на Наредба №7 на Общински съвет Поморие на следните недвижими имоти – частна общинска собственост в землището на с. Лъка:1149, 1150, 12013, 12016, 12015, 12022, 12014, 2026, 2028, 2036, 2033, 2004, 2043, 3088, 2051 и в землището на гр. Каблешково имоти с 018509, 511, 2051.

 

2.Определя следните конкурсни условия, подредени по реда на приоритета им:

а/предложена цена

б/извършени до момента инвестиции на територията на община Поморие за последните 3 години

в/планирани инвестиции върху терена, обект на конкурса

г/търговска репутация на кандидата

 

3. Определя начална цена на обекта на конкурса в размер 1 500 000 лв. /един милион и петстотин хиляди лв./

 

4. Определя паричен депозит за участие в конкурса в размер на 1 000 000 лв. /един милион лв. /Депозитът се внася по банкова сметка на Община Поморие, №..........., банков код................., в ............. банка, най-късно до изтичането на крайния срок за подаване на заявленията за участие в конкурса.

 

5. Конкурсните книжа се закупуват в административната сграда на Община Поморие, гр. Поморие, ул. Солна, №5, ет...., стая...., най-късно до......ч. и .....мин. на......2005г. Цената на конкурсните книжа е 10 000 лв., платими в брой в касата на общината.

 

6. Конкурсните книжа се получават най-късно до ......ч. и регистрацията на търговеца община Поморие – административната сграда на стая ......, с двустранно подписан опис, след представяне на документ за платена цена на конкурсните книжа и след подписване на декларация за опазване на тайната на сведенията, които се съдържат в конкурсната документация.

 

7. Срокът за подаване на заявлението за участие в конкурса е до......ч. и ......мин. на .......2005г., в деловодството на Община Поморие, ул..............., №...., ет...., стая....

 

8. Решението на комисията по спазването на определените изисквания или по необходимостта от даване на срок за отстраняване на допуснати нередности по заявленията и приложенията към тях ще бъде в писмен вид и ще се съобщава чрез връчване срещу подпис на заявителя в административната сграда на Община Поморие, гр. Поморие ул. Солна, №5, ет...., стая...., най-късно до......ч. и .....мин. на......2005г.

 

9. Решението за допускане до конкурс ще бъде в писмен вид и ще се съобщава чрез връчване срещу подпис на заявителя в административната сграда на Община Поморие....

 

11. Определеният за спечелване на конкурса купувач се задължава:

- да изгради прилежаща инфраструктура към голф-комплекса

- в рамките на една година от датата на подписване на договора за продажба, да се внесе по реда на ЗУТ разработен проект на ПУП на територията предмет на продажбата

- в срок от три години от издаване на разрешението на строеж да направи инвестиции за изграждането на голф-комплекса в размер на 10 /десет милиона евро.

 

12. Кандидата определен за купувач се задължава да внесе като гаранция за изработването на ПУП парична сума в размер на 30% от продажната цена, която да бъде депозирана по набирателна сметка на Община Поморие. гаранцията се освобождава след внасяне на проекта за разглеждане в ОЕСУТ

 

Дебати по точката

 

Стоян Стоянов

Докладната записка я имат всички. Мина през комисиите. Тя е подробна. Имате думата за мнения, възражения и допълнения.

 

Пламен Ризов

Уважаеми дами и господа,

Искам преразглеждането на това решение. Да се запишат въпросите, на които трябва да си дадем отговор и да решим дали да го приемаме или да го доразгледаме в комисиите както бях предложил в началото на нашето заседание. Затова първо ние трябва да си изясним така изброени, както пише: „Дава съгласие да се извърши продажба чрез конкурс по реда на Наредба №7 на Общински съвет Поморие на следните недвижими имоти общинска собственост” и ги изброяваме 12,13 имота в землището на с. Лъка и 3 имота в землището на Каблешково. Никъде не казваме кой от тези имоти колко е като декари и общо като декари за какво става въпрос? После никъде не казваме има ли направена оценка на тези имоти и каква е тя?

По отношение на конкурсните условия. Тук са изредени - предложена цена, извършени до момента инвестиции на територията на община Поморие за последните 3 години, планирани инвестиции върху терена, обект на конкурса, търговска репутация на кандидата. Каква ще е тежестта на всеки от тези показатели и доколко тези показатели могат да ни вършат работа? Какво значи „извършени до момента инвестиции на територията на община Поморие за последните 3 години”?

Ако искаме да отсеем някакъв сериозен инвеститор едва ли някой от тях, които са изброени като имена да попаднат в тази категория. „Сериозна инвестиция” е много разтегливо понятие. За един може да е 1 млн. евро, за друг да е 20 млн. евро. И тази сериозна инвестиция спрямо обекта, за който говорим за изграждане на голф-комплекс е много относително понятие. Какво е инвестирал до момента и какво ще инвестира? Той може да инвестира за 100-200 хил. лв., а пък тука става въпрос за инвестиция за  20 – 30 млн. лв.

Във връзка с размера на земята? Просто нямам идея. Ако става въпрос за 1500 до 2000 дка, както беше случая с голф-комплекса в Каблешково можем да го обявим като един терен, но ако става въпрос за повече, за 2 до 3 хил. дка трябва ли в един конкурс да мине всичко това? За един голф-комплекс е достатъчно според мен със застрояването и прилежащите постройки, със разни атракции до 1500 – 1800 дка. Т.е. ние всичките тези парцели, които не знаем калка са може да ги обособим като два терена. Да го предложим на двама инвеститора. Тези двама инвеститора да могат да се състезават, въобще много такива въпроси има, на които тук в залата едва ли можем днес да дадем отговор.

Конкурсните книжа, които ще бъдат закупени. Ние ще ги утвърждаваме ли тези конкурсни книжа? Ако искаме да избързаме с процедурата и приемем в този вид решението значи ли, че на ново след това ще се събираме на сесия, ще приеме конкурсните книжа и чак тогава ще може да се обяви конкурс?

Относно началната цена на обекта казваме, че е 1 млн. и 500 000 лв. Без да знаем цената и оценката много трудно аз ще се съглася да гласувам някакъв такъв конкретен параметър.

Като начална цена паричен депозит 1 млн. лв. Какво значи 1млн. лв., ако инвестицията трябва да е за 30 млн. лв.? и ако ние продадем тази земя и следващият момент се разпадне дружеството ставаме с 1 млн.лв. и земята ще отиде някъде другаде.

 

Стоян Стоянов

Ние не правим дружество.

 

Пламен Ризов

Няма значение. Точно заради тези много въпроси аз помолих  да се съберем, ако трябва на съвместно заседание на комисиите и да ги изчистим иначе, както казах в началото много правилно председателят повдига този въпрос, защото вече сме са опарили един път и трябва много внимателно да навлизаме в една такава сериозна инвестиция, каквато възнамеряваме да се извърши на територията на нашата община.

 

Яни Пападопулов

 

Уважаеми колеги,

В това, което Пламен Ризов каза има голяма доза истина, но този въпрос влезе за разглеждане още от първите дни за разглеждане от комисиите. Всички комисии го гледаха и тези неща биха могли да бъдат изяснени предварително преди да вземе нашите съответни решения. Аз одобрявам така предложените параметри, като това е една предпазна мярка гарантираща първо този 1 млн. лв. за участие в търга. Това само по себе си говори за една голяма бариера, която има за цел да отблъсне недоброжелателни играчи в този конкурс, които нямат намерение да правят инвестиция, а просто да участват в търга по други причини.

Второ голямата сума за тръжните книжа, сложена сума за 10 000 лв.за закупуване на тръжни книжа, също е една такава допълнителна бариера.

Ние в нашата комисия взехме решение допълнително по тези мерки, които са заведени като параметри в бъдещото провеждане на конкурса, че желаем тези 1 млн. лв., които са посочени като депозит за участие в търга да не бъдат връщани на този, който спечели търга веднага, ами да му бъдат връщани на четири етапа, с които етапи той ще докаже наистина своите намерения да осъществи там голф-комплекс и други развлекателни съоръжения и сгради, които ние одобрим при бъдещия ПУП, който той ще ни вкара за да видим какво има като намерение да прави. Затова съм записал тук четири етапа за възстановяване на средствата, които бихме задържали, ако приемете разбира се, които касаят именно:

І етап -  при внасяне на ПУП и приемането му от Общински съвет

ІІ етап – при внасянето на идеен проект и одобряването му от Общински съвет

ІІІ етап – при издаване на строително разрешение на някой от етапите

ІV етап – при реализиране на І-ви етап от бъдещото строителство примерно, който ще прави там по одобрените предварително от нас книжа.

Това също е една бариера, която гарантира на Общинския съвет, че няма да се случват неща, като препродажба на акции или прехвърлянето им за друг вид дейности, за които не сме взели съответното решение.

Записали сме точка втора, която се препокрива с това на Пламен Ризов да комплектова преписката с пазарна оценка на независим оценител. Значи тази земя наистина за да си има законовите основания трябва да се комплектова с такава пазарна оценка, която е технически проблем, възлага се на един оценител и това може да бъде осъществено до дни. Това не е основание да не взимаме решение за да подкрепим това предложение на председателя.

И другото, което е гарантиращо нашето пряко участие в цялата тази процедура и за да няма заобикаляне на нашите намерения и идеи като общински съветници е да бъде избрана комисия  от общински съветници, което в други тръжни процедури по принцип не се прави, комисия от общински съветници с участието на администрацията в пет или седем членен състав, вие ще го решите, която да вземе участие в изработването и провеждането на тръжната процедура.

Значи ако включим едни достатъчно авторитетни съветници отговорни съветници в тази комисия ще е достатъчна гаранция за това, че ние взимайки това решение ще го отстояваме да се случи както сме го приели по законов ред. Това са нашите предложения.

 

Пламен Ризов

Ако наистина декарите са 3200 аз предлагам да не го обявяваме на едно цяло. Става въпрос за нещо съвсем различно. Това е смешно 1 500 000 лв. за 3 200 дка.

 

Янчо Славов

Уважаеми колеги,

Докладната на председателя я разгледахме в комисията. Тук може да се постъпи по два начина. Единият начин е това, което говори Пламен, да го разделим на части. То е нормално и може да стане.

Другият начин, е който предлага вносителя. Въпросът е за усвояването на тази територия. Как Общински съвет ще процедира така, щото в крайна сметка средствата, които ще постъпят в общината да бъдат подобаващи на това, което продаваме. Според мен трябва да търсим възможно най-високата цена при всяко положение, защото тази цена в крайна сметка ще захрани нашия общински бюджет и ще подплати нашите намерения в бъдеще време. Аз имам една забележка относно, тъй като не можехме да видим обектите от номерацията за териториите около Лъка. Значи трасето на довеждащия водопровод трябва да бъде избегнат задължително и да не попадне в тези конкурси и второ водоемът, който бъде изграден за Поморие също не трябва да попадне. Да не би някаква част от него или  подхода към него да бъде блокиран. Водоема, довеждащият водопровод, бъдещото разширяване на с. Лъка също не трябва да попадат. Деривацията Камчия и това имам в предвид. Това са стопери, които ние трябва да ги приложим при всяко положение, по какъвто и начин да постъпим.

Също и развитието на с. Лъка. Очевидно село Лъка ще се развива и то нагоре, значи трябва да има една буферна зона, която в бъдеще общината може също да изтъргува или да предоставя на населението или така да направи, че тази територия да я използва. Това  обсъдихме в нашата комисия. От там нататък, тъй като става въпрос за голяма територия трябва да се подходи много хитро за да постъпват в общината всички възможни средства, които можем да вземем от тази сделка. Очевидно ще трябва да се разговаря много сериозно и с тези три фирми, но ние трябва да си гледаме интереса при всяко положение за да постъпят средствата в общинската хазна. Това, което можем да направим е да сформираме такъв екип от хора, които да боравят с документите и докладват пред общинския съвет. Всичко е въпрос на диалог и трябва да го проведем в тази зала.

 

Петър Златанов

Дами и господа,

Действително това, което каза Пламен Ризов е много прав. Терена е над 3 200 дка. Прав е и г-н Янчо Славов, че трябва да видим кой от имотите или части от имоти не би трябвало да фигурират в това предложение за взимане на решение от гледна точка на това до колко с е засягат общински или регионални интереси. Къде минава деривацията Камчия, нашите водохранилища, които са подготвени за довеждащия водопровод. Това е последната голяма окрупнена земя, с която разполага община Поморие, толкова близка до морето. Другата беше до Каблешково, около 1900 дка. Тази е до Лъка с три или четири каблешковски имота.

По отношение на конкурсните условия, които са предложени тука по реда на приоритета им

„Предложена цена” – да.

„Извършени до момента инвестиции на територията на община Поморие” – какво означава това?

 

Стоян Стоянов

Това значи, че трите фирми, които кандидатстват имат и работят на община Поморие.

 

Петър Златанов

Имат трайни инвестиционни намерения в община Поморие

 

Стоян Стоянов

Работят в момента...

 

Пламен Ризов

Ако се появи четвърти?

 

Стоян Стоянов

Аз съм обединявал, трите фирми са в момента от три години на територията на община Поморие и влагат парите тук. Това е една от тежестите.

 

Петър Златанов

Коя тежест?

 

Стоян Стоянов

Показателите са четири.

 

Петър Златанов

Моля ви се, искам да прочетете какво пише: „подредени по реда на приоритета им:

„предложена цена”.

На второ място е това:”извършени до момента инвестиции на територията на общинаПоморие за последните 3 години”

На трето място: „планирани инвестиции върху терена, обект на конкурса”

И на четвърто място:”репутация на кандидата”

Така са подредени, аз просто го чета. Според мен не би ли трябвало да търсим другото нещо. Какво пречи да се обособи като инвеститор І клас, над 100 млн. лв., за да може всичките тези неща, които той е направил, всичките комуникации държавата да му ги плати, а не да стоят на гърба на този инвеститор и на гърба на общината. И не на последно приемам предложението на Пламен Ризов, че в някаква степен може би трябва да бъдат поне два конкурса от гледна точка големината на терена. Това е моето предложение.

 

Васил Господинов

Уважаеми колеги,

Значи ние се изправяме за втори път пред такъв казус. Единият беше в Каблешково, а сега е в Лъка и част от земите в Каблешково. Добре е, че ще се изграждат голф-комплекси, знаете какво значи инфраструктура, работни места и т.н.

На мен ми се струва, че когато участникът е един, както беше в Каблешково като че ли нещата замирисаха на нещо и никой не може да каже, че действително в Каблешково ще се изгради голф-комплекс. Това е мое мнение. Земята се даде някъде за по 20 цента на кв.м. в Каблешково. Така ли е? Така е. Ние го разгледахме този въпрос в комисията и условията, които бяха представени, поставени от членовете на Комисията по общинска собственост, Законност и ред, бяха добри като някаква предпазна клауза. Аз не знам дали знаете обаче, че някой от участниците какво направиха същият ден, когато ние учредихме дружеството. Ако трябва това да се каже на следващата сесия да се каже.

Във връзка с това предлагам. Това са едни засолени земи. За нищо не стават. Може да се водят като земеделски, но това са засолени площи, които не стават за нищо. За производство на селскостопанска продукция не стават. Трябва да се търси алтернатива и да видим какво може да се прави. Освен билки, ние на времето сеехме пелин там, за друго не стават. Заблатени са, няма отводнителни канали, спря се вече всичко, но първоначалната цена, която се поставя тука от 1 млн. и половина ми се струва, че е ниска и може да се завиши. При факта, че ще участват три фирми аз мисля, че тук може да се реализира много по-висока цена. Може да отидем към три, три и половина млн.лв., а може и до пет млн.лв., но ако е само един кандидата забравете, че това нещо ще стане. Те са трима и ще има търг, който спечели да го прави.

Ще видим какви ще бъдат намеренията на такива и ще видим намеренията на това, което се случи и в Каблешково.

Затова предлагам в първоначалната тръжна цена от 1 млн. и половина да стигне между 1 800 000 лв. и повече, защото знам, че ако се осъществи тази сделка ще надхвърли над 3 000 000 лв.. Това е лично мнение.

В нашата комисия се предложиха тези условия, те ги няма в материала, на четири етапа да се връщат парите, няма да ги изброявам. Ако се приема, да се приема по принцип и много е важно в едни такива търгове да има представители на общински съвет, защото например сега в Александрово колко хиляди е получила общината от конкурса.

Затова, за да избегнем коментарите които ще настъпят не само в Поморие, а и в селищата тук се предлага да има някаква дискусия, обществена, но нека да бъдем така прозрачни и ако има още един или двама участника да участват, но по принцип ние трябва да приемем това предложение на по висока цена. Ние на такива земи трябва да търсим минималната цена.

Не само до пътя, то е в ляво от пътя и в дясно от пътя. Казват му „Герен”. Няма бъдеми.

 

Петър Златанов

Не е вярно, там има бадеми. Там имаше 800 дка бадеми

 

Васил Господинов

Къде са тези 800 дка?

 

Петър Златанов

Те още стоят като погледнете от горе, от вертолета и ще ги видите.

 

Васил Господинов

При нас е дадена скицата. Да, аз мисля, че това е в ляво от Каблешково за Бургас, където е преди полигона и в дясно.

 

Петър Златанов

Тука не са описани тези земи.

 

Васил Господинов

За кои земи става въпрос?

 

Петър Златанов

Над Лъка, където бяха бадемите, затова говоря.

 

Стоян Стоянов

Там бадеми не е имало. Една част е можело да има.

 

/глас/

Там, където е имало полигон.

 

Васил Господинов

Значи земята е същата, както в Каблешково. Много добре я познавам. Това са общински бадеми, граничат с Рудник, а местността се казва „Божурбаир”. Но аз си мисля, че там 3000 дка не може да има. За бадемите става въпрос.

 

Петър Златанов

3200, без каблешковските.

 

Васил Господинов

До колкото знам там се оземляваха хора от поморийска община. Това е много за едно голф-игрище. Значи имаме някакви неизяснени...

 

/съветниците започват да говорят помежду си/

 

Яни Пападопулов

Да ... предложението за създаване на такъв конкурс и комисия да изберем от общински съветници, която да детайлизира, може да направим от тоз терен два конкурса.... /шум/

Да приеме предложението на председателя за конкурс...

 

Пламен Ризов

Процедура само. Не може, тези детайли да ги приемем като условия ...

 

Яни Пападопулов

Примерно комисията, която ще изберем сега да е с тези забележки. Да приеме предложението за откриване на конкурсна процедура, с възможните прагове, които сме записали вътре, а комисията...

 

Пламен Ризов

Ако евентуално го разделим според площта ще бъдат различни праговете. Решението не може да мине през областния управител без да са записани параметрите на имотите с площи и ....Решението може да бъде....

/Съветниците продължават да разговарят помежду си/

 

Петър Златанов

Не е вярно Пламене. Решението може да бъде само едно и г-жа Каменова ще ви го каже при това положение, че не са уточнени параметрите. Прави се работна комисия, която да подготви откриването на процедурата за конкурса. Така ли е г-жо Каменова?

 

Светла Каменова

Не, няма пречка да бъде открита процедура. Това е въпрос на....

 

Петър Златанов

Госпожо, трябва да подготви за да гласуват конкретните правила

 

Светла Каменова

Тази комисия трябва да изготви...

Петър Златанов

Значи комисия да подготви конкурсните правила. За организиране на конкурс. Точно това е. Това вече все още не е за откриване на конкурс.

 

Пламен Ризов

Всички в тази зала сме убедени, че тези земи трябва да се продадат.

 

Яни Пападопулов

Въпроса е, че трябва да бъде читав.

 

Васил Господинов

И още нещо. Нека друг път като се внасят такива материали, е ми аз оставам в неловко положение. Познавам земите там, оказа се, че не са заблатени тези места, а където са бадемите горе. Значи нямаме яснота по въпроса. Това което предложихте така да се приеме.

 

Стоян Стоянов

Други въпроси има ли? Ако няма искам да кажа няколко думи.

Мисля, че всички като жители на община Поморие сме с амбицията община Поморие да навакса изоставането. Да тръгне с инвестиции, колкото може по-бързи, по-прозрачни и всеки след като е гласувал да има убедеността, че това, което е приел един ден ще бъде реализирано независимо дали ще бъде през мандата, в който той е съветник или дали ще бъде през следващия.

Кажете ми как да постъпим с инвеститор, който ми е изпратен от г-н Златанов на 26 януари 2005г. до днес? Кажете какви обяснения да му давам аз, защо не е включено, защо не е гледано? Така ли ще посрещаме инвеститорите? По този начин ли ще определяме мястото, средствата, цената, която ще искаме от тях?

Връщам се последно на подредените по реда приоритетите им.

Ми предложената цена е цел на община Поморие. Как няма да бъде приоритет №1? В краен случай ние ще вземе от там парите, които са необходими на община Поморие да изгражда инфраструктурата за всички тези нивеститори, които всеки ден и всеки час влизат в тази община и пред него, пред вас, пред мен, на улицата ме занимават и искат да им решаваме бързо въпроса.

Кажете, от януари месец до днес като не е включено и днес искаме да го отложим, това ли е погледа към инвеститора? Ето документи има, аз съм ги приложил тука, гледайте. Кажете ми, аз 9 месеца какво мога да лъжа един инвеститор? И за останалите, те са трима? Затова предложението ми е за конкурс, затова приоритетната цена е предложена като приоритет, защото ще дойдат в общината и затова така са подредени.

Вярно е, може да има слабости в докладната записка, но мисля, че това е едно ново начало, за което искам и чух вашето становище, благодаря, за което желая да бъде подкрепено, въпреки тези недостатъци, които всички констатирахте. Ако няма дреги предлагам да гласувате, за да не удължаваме сесията.

 

Първо гласуваме решението, а след това ще изберем комисията.

 

Петър Златанов

Кое решение?

 

Стоян Стоянов

Да се проведе конкурс с така определените условия, а комисията да подготви тези пропуски, които не са попълнени.

 

Пламен Ризов

Не може да мине...

 

Стоян Стоянов

Аз имам докладна записка, предлагам я за гласуване. Тука минаха 20 докладни записки, гласуваме ги. Това е докладна записка, предлагам я за гласуване. В краен случай в пълномощията е...

 

Елена Муржева

С направените предложения. За комисия, за допълнения..

 

Стоян Стоянов

Аз предлагам да гласувате с направените предложения с комисия да бъде избрана, от Комисията по законност. Който е съгласен да бъде избрана комисия по предложението на Комисията по законност и прието предложението по докладната моля да .....

 

Милко Минчев

Добър ден колеги, ще си позволя да взема отношение по въпроса, тъй като наистина въпроса е много важен и може да се каже, че е стратегически за общината. Тук се каза, че това са последните големи терени. Всички сме наясно, че общината има нужда от средства. Другият въпрос, който според мен не трябва да се пропуска относно процедурата за действие в такива случаи според мен трябва да е или търг или конкурс за такива терени и да търсим максимални приходи за общината. Вече имаме горчивият общ опит с апортни вноски, с участие на общината в миноритарен дял в дружества, от които мисля, че общината не печели. Но за да стигнем до някакво решение докладната на председателя дава добра основа за дискусия и за формулиране на някакво решение за продължаване на процедурата.

Затова си позволявам да направя предното предложение и евентуално формулираме някакво решение. Според мен трябва да се обединим около докладната в смисъл такъв. Да се съгласим, че трябва да се открие процедура за организиране на конкурс върху тези терени, в землището на Лъка и Каблешково, да се избере комисия, която да подготви тръжните документи.

Говоря за конкурс. Дали ще се един или два терена това вече ще го реши комисията и ще предложа допълнително решение, които ще го разгледаме отново всички. Тази комисия да подготви нещата, като параметрите, които са заложени в докладната на председателя, говоря за финансовите параметри. Според мен трябва да са минималните, които ще залегнат като решение в конкурсните документи, но не бива така да отхвърляме докладната и да чакаме още във времето. Просто, защото инвеститорите не ни чакат. Всички знаете, че те тръгнаха от Сл. бряг надолу, минават през Поморие и в момента вече се търси. Инвестициите вървят на юг, Созопол, Царево. Просто интереса сега към нас е голям.

Моето предложение е следното:

Приемаме предложението за откриване на конкурс и избираме комисия, която да изготви тръжните документи.

 

Стоян Стоянов

Благодаря, значи това е в подкрепа на докладната записка.

Подлагам на гласуване. Който е съгласен да бъде приета докладната записка с така предложените в нея условия и направеното допълнение от Комисията по законност, обществен ред и г- Минчев моля да гласува.

 

/гласували „за” - 12 съветника

Гласували „против” – няма

Въздържали се – 5 съветника

Приема се.

 

След гласуването

 

Пламен Ризов

Това решение дава съгласие да се извърши продажба чрез конкурс по реда на Наредба №7 за следните недвижими имоти остава ли това решение, което току що приехте.

 

Петър Златанов

Всичко остава, всяка буква остава.

 

Пламен Ризов

Госпожа Каменова може ли да мине през областния управител така решението?

 

Петър Златанов

Ще мине, грънци.

 

Стоян Стоянов

Пропуснах нещо. Понеже имаше предложение във второто предложение на комисията по законност да изберем комисия от 5 члена, от които трима общински съветници и двама от общинска администрация. Значи от общинските съветници предлагам да бъдат Яни Пападопулов, Янчо Славов, Емил Манчев.

Предложете Вие от ваша страна.

 

Петър Златанов

Ще предложа, но не сега. Вие сега ми говорите за комисия.

 

Стоян Стоянов

Значи комисията се допълни от двама общински служители. Който е съгласен да бъдат 5 броя и тримата общински съветници...

 

Васил Господинов

Нека да има един представител от територията на селищната система.

 

Стоян Стоянов

Веднага решаваме въпроса за комисия от 7 човека

 

/кметицата на с. Лъка./

Аз се самопоканвам в комисията, но до момента никой не ме попита какви са мойте намерения и се самопоканвам, ако нямат нищо напротив общинските съветници, да обърнат внимание на моето отношение. Имам какво да кажа.

 

Стоян Стоянов

Значи има предложение комисията да бъде от 7 човека. Аз предлагам още г-н Васил Господинов. Който е съгласен комисията да бъде от 7 члена. От общинските съветници да бъдат включени Яни Пападопулов, Янчо Славов, Емил Манчев, васил Господинов плюс допълнените трима от общинска администрация моля да гласува!

 

Гласували „за” – 14 съветника

Гласували „против” – няма

Гласували „Въздържал се”

 

Приема се

 

След гласуването

д-р Петкова

Уважаеми съветници,

Много малко разбирам от продажба на земя, от търговия с имоти ит.н., но от това, което слушам и виждам какво става имам няколко въпроса

Докладната записка е приета, всички вдигаме ръка и я приемаме. Тук обаче в нея има една трета точка, която казва: „Определя начална цена на обекта на конкурса в размер 1 500 000 лв. /един милион и петстотин хиляди лв./” означава ли това, че комисията, която се избира и която ще направи оценка на имотите, ще събере декарите, ще види каква е площта в един момент може да се окаже, че тази комисия определя една цена на обекта, примерно 2 млн. лв. начална цена. Тази начална цена – 2 млн. лв. ще коригира ли цената, която е в докладната записка посочена като милион и половина. Аз говоря за този минимален праг не от 1 млн. и половина, а да е 2 млн.лв., защото съгласете се, че не продаваме пустиня, а продаваме земи, окозва се, че вие самите не знаете какви земи са били там. Оказа се, че имало бадемови насаждения. Не ми е ясно каква е земята?

 

 

Стоян Стоянов

Благодаря на г-жа Петкова. Земята може да стане и три млн.лв. при наличието на трима кандидати.

Почивка в Поморие

Хотели
Семейни хотели
Къщи за гости и Квартири
Апартаменти
Вили и Хижи
 
 На 16 години, но вече с трето дете
 Корабчета с радиоуправление ще плават край „Стената на приказките”
 ЕК: България може да загуби част от парите по ИСПА
 Барозу иска жени в ЕК
 Над 50 000 лв. струва възстановяването на щетите от кражба на около 2 км меден кабел
 Цветанов: Сега не мога да кажа цялата информация по случая "Гунински"
 Нешка Робева катастрофира – пострада само колата й
 1913 лв. на месец е необходимият минимум за четиричленно семейство
 Вдигат руска база до българска граница
 Освободиха председателя на Агенцията по горите
 
 
 
 
 
   BULREST.com
 NetCom-BG Ltd.
 Spectrum Net - voiceXpress
 Spectrum Net
 
   Енерго
 BULREST.com
 ВРЕМЕТО
 TV програми
 Обл. управа Бургас
 Bourgas.org
 Община Поморие
 Гражданско сдружение
 Несебър e-News
 Бургас футбол



 
  Новогодишна нощ в Център ”Свети Георги”
Покана за студентки празник
Лечебна гимнастика и танци за всички подрастващи
Фотографски конкурс "Поморие в четири сезона"
 

© 2004-2005 - Radio MILENA - Pomorie
Поморие 8200; ул."Генерал Гурко" 2; Тел.: 0596/22447; 22958; GSM: 0899/957059; E-mail: radiomilena@mail.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника - Радио "Милена"!

Web development by Netcom-BG Ltd. & Web hosting by Spectrum Net Jsc.