Актуална информация в Бургаско, във връзка с влошената климатична обстановка

Областният управител на област Бургас Пламен Янев свика спешно експертно събрание на оперативния щаб във връзка с влошената климатична обстановка.

„Затворен е пътят Бургас – Обзор. Имаме проблем с общинската пътна мрежа в Руен, но в момента се работи. Пътят Бургас – Малко Търново е проходим при зимни условия. Имаме сигнали, че 2 или 3 автобуса изчакват да се разшири проходимата част, като се махнат дърветата. Имаме и закъсали автомобили, които са с екипировка, несъобразена със зимната обстановка”, съобщи областният управител на Бургас след заседанието на оперативния щаб. В него участие взеха директорът на ОДМВР Бургас главен комисар Емил Павлов, както и директорът на Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението – комисар Николай Николаев.

„Към момента е затворен Обзорският проход, за който се пренасочват почистващи машини от магистралата. Надявам се до края на деня да бъде почистен. Пътят до Малко Търново и КПП Малко Търново е отворен при зимни условия. Продължава неговото разширяване, тъй като на места е стеснен от паднали дървета. Най-тежка е ситуацията в община Руен, където около 30 села са без ток. Има паднали стълбове в следствие на силния вятър. Работи се по отстраняване на аварията. Има около 30-40 см снежна покривка на места. Общинската фирма почиства мрежата. Надяваме се в понеделник сутрин всички аварии да са отстранени. В момента нямаме сигнали за бедстващи хора. Молбата е да се ограничи движението на хора и автомобили, тъй като заради силния вятър има опасност от падащи предмети, клони, дървета”, призова областният управител.

Той заяви, че с оглед на липсваща реакция утре сутрин ще поиска да бъде прекратен договорът на фирма „БГ Нова”, която вчера вечерта въпреки опитите да бъде активирана и да изкара почистваща техника е отказала, поради което има проблем с прохода Обзор. Към него АПИ пренасочва машини от АМ „Тракия”. Тази фирма има договор втора година.

„Още на щаба, който направихме преди 2 седмици, имахме сигнали за тази фирма, която опитахме да отстраним. Според мен е хубаво, че ситуацията е в началото на зимата, затова се надявам от министерството да реагират веднага и да прекратят договора, за да се сключи такъв с фирма, която да изпълнява задълженията си”, добави Янев.

105 сигнала са получени в ОДМВР Бургас, като те са предимно за паднали дървета и населени места без ток.

„Важно е, че към момента няма бедстващи и пострадали хора. С колегите работим за възстановяване на пътната обстановка”, каза комисар Павлов.

Главна дирекция пожарна безопасност е получила 53 сигнала, основно за паднали дървета в Бургас, Руен, Поморие, Малко Търново.

Два са сигналите за паднали дървета, подпрени на къщи в Поморие. Има сигнали и за паднали дървета върху автомобили, единият е в Поморие”, каза комисар Николаев. 11 екипа отстраняват основно дървета на главните пътища или върху автомобили.