Арсений е новият сливенски митрополит

Епископ Арсений е новият сливенски митрополит. Той е събрал седем гласа срещу пет за епископ Герасим.

За Арсений гласуваха Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприан и Доростолският митрополит Яков.

Кандидатурата на епископ Герасим беше подкрепена от Врачанския митрополит Григорий, Ловчанския митрополит Гавриил, Варненския митрополит Йоан, Неврокопския митрополит Серафим и Видинския митрополит Даниил.

Пред сградата имаше протести срещу Арсений. След избора се стигна и до физически сблъсъци, а с помощта на полицията той успя да стигне до Светия синод.

Епархийският съвет, цялото духовенство и миряните  искаха доскорошният викарий на митрополията Йеротей Агатополски да наследи Йоаникий, но Висшият клир категорично не бе съгласен с това мнение и не само касира избора на ЕС, но за да не стават грешки директно отстрани Йеротей от изборите, след което проведе изцяло нова процедура, завършила днес с избора на Арсений – прокси на пловдивския митролип Николай. Арсений е едва на 38 години и е най-младият сред митрополите.

Мнозина считаха, че изборът му е наложен, за да се обезпечи евентуалното издигане на Николай Пловдивски до патриаршеската позиция, но никак не е изключено и целта да са имотите за милиарди в Бургаско.

С избора на сливенски митрополит вече в Светия Синод ще може да се образува мнозинство за последващ избор на патриарх.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *