Балетът „Червената шапчица“ в Бургаската опера в събота

Първото събитие в Бургас – след успешния завършек на 2022г. и творческия отпуск за целия екип на Бургаската опера през м. януари, е едно детско заглавие, чиято премиера – на 29 октомври 2022 г., и второто представление – на 12 ноември, мин. год., преминаха при пълна зала, възторжена публика и еуфорично настроение. В съботния ден, 11-и февруари, от 11 часа в залата на Държавна опера – Бургас най-малките приятели на музикално-сценичното изкуство, придружени със своите родители или близки, на които една от най-популярните детски приказки – „Червената шапчица“,  също е била любима, да се готвят отново за вълнуващи преживявания с фееричния спектакъл със смайващи визуални елементи по приказната история на Шарл Перо.

Чудесната постановка на Мария Табакова, която наскоро, освен на сценичната си рожба, стана майка и на второто си дете – син, зарежда присъстващите не само с настроение и оптимизъм, но специално за детската аудитория е подготвена ненатрапчиво поднесена поука, която е съществена за изграждане на детския мироглед.

С видимо удоволствие балетните артисти изграждат своите забавни образи, в които влагат талант, съчетан със сценичен опит и отношение към публиката, която не би могла да бъде излъгана – детската.

Помощник‐режисьори на постановката са Лина Пеева и Петър Тихолов, Художник на красивите костюми, разкриващи най-характерното за всеки от героите, е Натали Маркова, мултимедията, пренасяща в приказния свят – чрез способите на съвременните технологии, е дело на Красимир Марчев. Целият екип специалисти от техническите служби е подготвил спектакъл на най-високо ниво на визуално възприятие. Декорите на „Червената шапчица“ са изключително атрактивни – под формата на 3D мапинг, костюмите и реквизитът са с осъвременени елементи и носят приятни закачливи изненади. Музикалното оформление на балетната постановка включва фрагменти от произведения на Гершуин, Прокофиев, Чайковски, Григ, Хачатурян и детски анимационни филми. Всички, които пряко или косвено са замесени в приключението, са заредени с настроение и творческа енергия и се готвят за дълъг сценичен живот на най-новата детска постановка на Бургаската опера.

Познатата на всички приказна история за Червената шапчица, Вълка, Бабата, Ловеца е разказана по иновативен начин и съдържа задължителната за всяка приказка поука. В сюжета на премиерния балетен спектакъл има преплетени хумористични елементи,  съчетани с динамиката на действието и редуващи се красиви музикални мотиви, гарантиращи вълнение и естетическо удоволствие.

В ролите в събота ще бъдат: Червената шапчица – Даниела Туртуманова-Стоянова, Вълк – Даниел Тичков, Ловец – Кирил Филипов, Майка – Емона Георгиева, Баба – Мария Габарова, Разказвач – Бранимир Недков. В спектакъла участват още: Ива Кавръкова, Патрисия Соарес, Илина Константинова, Калина Неделчева.

„Различното в този балетен спектакъл е, че има разказвач “Шарл Перо” – в него ще се превъплъти Бранимир Недков. Сюжетната линия е спазена по оригинала на приказката. В този балет има много хумористични моменти, които се надявам да забавляват малкия зрител. Постарала съм се да добавя и лек образователен характер на постановката. За да може всяко дете да извлече поука –  „Доброто винаги трябва да побеждава”, разказва относно постановката Мария Табакова, която, освен режисьор, е и председател на Комисията по туризъм в Общинския съвет на Бургас:  „Екипът, с който работя, е много адаптивен към новите неща. Благодарна съм за поканата, която получих от г-н Александър Текелиев!“, добавя Мария Табакова.

Новата детска постановка на Държавна опера – Бургас е вече хит – не пропускайте представлението в съботния ден на 11-и февруари!

Очаквайте подробности и за останалите събития от творческия календар на Бургаската опера: на 13 февруари от 19 часа в залата на Операта ще бъде концертният спектакъл „Любовна история“, на който прекрасните млади солисти Йоана Кадийска и Яни Николов ще представят музика от любими филми от френското кино, под съпровода на оркестъра на Държавна опера – Бургас, с диригент Деян Павлов. На 17 февруари от 19 часа ще бъде представена комичната опера от Жак Офенбах „Хубавата Елена“. На 18 февруари от 11 часа децата отново ще проследят с интерес приключенията на „Пиф, Паф, Пуф“. На 28 февруари от 19 часа е спектакълът на „Травиата“ от Джузепе Верди, като в главните роли ще бъдат лауреати на Първия национален конкурс за млади оперни певци с международно участие „Стоян Попов“ /17-21 октомври 2022 г. – гр. Бургас/. Предстоят и редица концертни прояви в други градове в България, където нашите музиканти и артисти са чести и желани гости.

Билети за „Червената шапчица“ – на касата на Операта, каса “Часовника”, както и в мрежите на Grabo: https://grabo.bg/burgas/chervenata-shapchitza-02v7tr

и Eventim: https://www.eventim.bg/en/tickets/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1332583/performance.html.