Безумни ситуации и много смях в премиерния спектакъл на „Севилският бръснар“

premiera-na-sevilskijat-brasnar-ot-rosini-v-burgasСвръхсгъстеният летен творчески ритъм на Държавна опера – Бургас върви към своя апогей – дългоочакваната премиера на комичната опера в три действия от Джоакино Росини „Севилският бръснар“. Събитието е в рамките на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2021, осъществявани успешно за поредна година от Бургаската опера в партньорство с Община Бургас. Либретото на „Севилският бръснар“ е на Чезаре Стербини, създадено по първата част от трилогията на Пиер Бомарше „Севилският бръснар, или напразна предпазливост“.

Както обещават талантливите творци, работещи по създаване на постановката – режисьорът доц. д-р Александър Текелиев и Денис Иванов, сценограф и костюмограф, спектакълът ще бъде интригуваща трактовка на популярното класическото произведение – според каноните на съвремието ни, с доста провокативноост, но без вулгарност и с авангардна, но не скандална сценография и костюми.

Диригент на постановката е маестро Цанислав Петков, който преди дни бе зад диригентския пулт в Несебър концертния спектакъл „Приказка за двама“ с участието на Еделина Кънева и Орлин Горанов, както и бродуейския мюзикъл „Целуни ме, Кейт“ – на фестивала „Дни на класиката“ в Балчик, а преди това – на бургаска сцена. 31-годишният Цанислав Петков дирижира редица оперни и оперетни постановки на Бургаската опера, мюзикъли и концертни продукции.

Диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, която е носител на високото отличие за високи постижения в областта на културата, връчвано ежегодно от кмета на Община Бургас по случай Празника на българската просвета и култура и славянската книжовност – 24 май за изминалата 2020 г. Концертмайстор на оркестровия състав на Държавна опера – Бургас е Ваня Златева. Асистент-режисьори на постановката са Лина Пеева и Петър Тихолов, суфльор – Дора Фъртунова, която отговаря и за реквизита – там ще има най-много изненади за публиката… Субтитрите са дело на Сребрина Славова, дългогодишна солистка на Бургаската опера.

За главните роли се готви двоен и троен солистичен състав от първокласни оперни певци – очакват Ви изненади, които гарантирано ще бъдат приятни и с добавена естетическа стойност! Вече около месец солисти, хор и оркестър репетират усилено, за да представят на бургаската публика и гостите на туристическия град вълнуващо културно преживяване, която ще остави траен спомен у тях.

„Премиерният спектакъл на операта „Севилският бръснар“ от Росини е съвременен прочит с водеща еротика, безумни ситуации, много, много смях и неочаквана развръзка. Не се препоръчва за лица под 12 години!“, разказва режисьорът доц. Текелиев за предстоящия премиерен спектакъл, който се очаква и от изпълнителите – преки участници в сътворяването на постановката, и от публиката, която очаква нещо интригуващо. „Севилският бръснар е заглавие, което е част от афиша на всеки театър и е може би най-ведрата опера, а Росини е може би най-усмихнатият композитор в моите представи“, добавя постановчикът. Сценографът и автор на костюмите Денис Иванов, който вече има поредица от успешно реализирани постановки в различни български театри по негова сценография и със сътворени от него уникални костюми, покани публиката на премиерата на „Севилският бръснар“ на 23 август в публикация в социалните медии: “Скъпи приятели, наближава най-новата ми премиера в Държавна Опера Бургас . Много хубав екип и състав, страхотни колеги и една напълно нова, щура и младежка трактовка. Вълнувам се, защото никога не съм правил нещо така дръзко и лудо. Определено ще е голям смях! Заповядайте да се забавляваме заедно на 23-ти август в Летен театър – Бургас!”

 „Денис Иванов е мултифункционален, освен сценограф и костюмограф, той е и музикант, има амбиции и в пеенето. Много е хубаво, когато работиш със сценограф, който разбира от музика. Това е точно профилът, който ние, режисьорите, търсим, за да не се обяснява по няколко пъти дадена идея. Това е един допълнителен плюс, не е задължително, но много помага“, казва в интервю за сутрешния блок на Канал 0 доц. д-р Александър Текелиев относно комплексните качества на младия сценограф Денис Иванов. Двамата заедно сътвориха изключително успешната постановка на бродуейския мюзикъл „Целуни ме, Кейт!“, който се игра с голям успех в Бургас и на сцени из страната, включително и в Народния театър в София – в последните две години след премиерата, с която бяха закрити Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2019 г. Съвместната работа на двамата творци носи марката на висок естетически продукт, с вложена ясна мисъл, оригинална концепция, усет към детайла и иносказателни философски елементи. Накратко – интелигентен и креативен тандем.

Крайният продукт на общия им проект „Севилският бръснар“ си заслужава творческата енергия, вложена в процеса на създаване на нещо ново, вълнуващо, с интелигентно намигване към публиката!

Премиерата, която обещава да е събитие за културния живот на града и региона, е на 23-ти август от 20.30 часа на сцената на Летен театър – Бургас!