Болница „Дева Мария“ единствена прилага най-новите онко- терапии в Югоизточна България

deva-mariaУниверситетска болница „Дева Мария“ в Бургас все още е единствената, започнала прилагане на иновативните лекарства срещу онкологични заболявания в Югоизточна България. Още през месец май миналата година в отделението по медицинска онкология на университетска болница „Дева Мария“ бяха осигурени лекарствата, станали известни на обществото като „новите молекули“ и така болницата стана първата в България, която предложи на своите пациенти най-модерните терапии в онко-лечението. Вече девет месеца в болницата се провеждат терапии с Ibrance, Lartruvo, Opdivo, Tagriso и Yervoy, които са напълно безплатни за пациентите.

Новите лекарства се използват за иновативната таргетна терапия, която разрушава специфични гени, белтъци или други компоненти на тъканите, важни за растежа и развитието на тумора. Това е лечение, различно от химиотерапията, което възпрепятства растежа и разпространението на раковите клетки, като същевременно ограничава вредата върху здравите клетки. Важно е да се знае, че не всички тумори имат едни и същи таргети и затова лекарят трябва да проведе тестове, за да се разбере какви фактори влияят на конкретния тумор. Само така може да се предложи най-доброто лечение спрямо индивидуалните особености на пациента.

“Няма лекар, който да не иска да работи с най-доброто възможно. Първо- като дълг към пациента и второ- като удовлетворение от професията. Радвам се, че нашите пациенти имат възможността да се лекуват с най-доброто не само в България, но и в Европа.“ казва онкологът от университетска болница „Дева Мария“ д-р Майя Милева.

Въпреки че в света се прилагат от няколко години, едва тази година в България бяха разрешени за употреба лекарствата Yervoy и Opdivo. Това са медикаменти за имунотерапия на неоперабилен или метастатичен меланом, които се прилагат самостоятелно или в комбинация един с друг с по- добри терапевтични резултати. Opdivo е разрешен от Европейската комисия по лекарствата за лечение на авансирал меланом при възрастни, недребноклетъчен карцином на белия дроб и рак на бъбреците. Разрешение за прилагане при недребноклетъчен локално авансирал или метастатичен рак на белия дроб получи и препаратът Tagrisso. При хормонопозитивен локално авансирал или метастатичен рак на млечната жлеза вече се прилага Ibrance, а при авансирал сарком на меките тъкани, който не подлежи на оперативно лечение, се прилага Lartruvo.