БСП се отказва от паметника на Бузлуджа?

БСП е на път да се откаже от паметника на Бузлуджа по финансови причини. Дни преди традиционния събор на партията, все още не е ясно кой ще даде пари за обезопасяването и ремонта на съоръжението.

През август 2011-а държавата в лицето на експремиера Бойко Борисов официално обяви, че прехвърля собствеността върху монумента на Бузлуджа на БСП, когато го поиска. Въпреки изразеното желание на партията преди две години да получи паметника, оказало се че неговата поддръжка е непосилна за бюджета й.

В БСП вече се чудят дали изобщо да вземат руината, в която се е превърнал някогашният дом паметник. Казват, че субсидията не им стига, за да ремонтират партийната светиня. „Възможно ли е ние да не вземем тази собственост? Да, възможно е, имахме едно решение да видим какви са разходите и тогава да преценим”, заяви червеният депутат Антон Кутев.

Местната организация на БСП пък би отбой и намекна, че партията е по-добре да остави грижата и финансирането на ремонта на паметника в ръцете на държавата. Въпреки това, те имат планове за него. „Считам че държавата е по-добре да инвестира в този паметник и да стане една добра туристическа атракция. Един музей на комунизма би бил много добър”, смята Васил Самарски.

Областната управа на Стара Загора, която и сега стопанисва обекта, вече е започнала проверка, за да не допусне инцидент по време на събора на левицата в края на юли. Живка Алджова уточни, че самото съоръжение носи риск от падане на различни части от него и ще бъде обезопасено с указателни табели, ограничен достъп и жива охрана.

Всяка година на събора на Бузлуджа се събират десетки хиляди симпатизанти на партията, съобщи Агенция Кросс.