Бургаската опера в ритъма на латино музиката в петък

Третата проява от програмата на Сезон 2023/ 2024 на Държавна опера – Бургас е концертният спектакъл „Латино пулс“ – на 13 октомври, петък, от 19 часа на сцената на Операта. Атрактивният музикално-сценичен проект е поредното естетично предизвикателство на диригента Свилен Симеонов, добре познат на публиката от редица прояви на Бургаската опера. Премиерата на „Латино пулс“ бе в края на м. септември 2020 г. и премина при очакван успех в пълна зала /при допустимия за пандемичния период капацитет от 50%/. През лятото на 2021 г. проектът бе представен пред около 300 души, които трудно се побраха на откритата сцена на остров „Света Анастасия“, а концертът завърши с четири биса, които бяха най‐добрата атестация за успеха му. Последният концерт бе по време на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2023 на сцената на Летния театър, когато, въпреки хладното време през м. юни, многобройната ентусиазирана публика не пропусна да преживее незабравими моменти с богатата музикално-сценична програма, която завърши също с няколко биса.

И независимо от факта, че датата на концерта е петък, 13-и, успехът на музикално-сценичната проява не подлежи на съмнение, като симпатичното съвпадение би могло да се приеме дори като предизвикателство.

 „Латино пулс“ е поредният голям проект на маестро Симеонов – безспорен любимец на публиката, която оценява неговото артистично сценично поведение, характерно с пълна емоционална ангажираност към процеса на сътворяване на неповторима атмосфера, професионализъм и интелигентно чувство за хумор. Маестрото е известен със своя несравним непринуден начин на общуване с публиката – предавайки настроението, посланията, топлината, темперамента и чувствения заряд на музикалните партитури. През м. август т. год. друг негов проект – „Симфони мелъди рок“, в изпълнение на оркестъра на Държавна опера – Бургас, солистката Ралица Петкова и Джаз формация „София“, бе представен с безспорен успех в пълните летни театри на Бургас и Варна.

Концертът спектакъл „Латино пулс“, под майсторската диригентска палка на Свилен Симеонов, създава комплексни усещания от чувственото съчетание на латино музиката, вихрения заряд на южните ритми, вещо съчетани с акцентите на цигулковите сола, в изпълнение на солистката Ралица Петкова –изящна, деликатна, чувствителна, очарователна и, разбира се, надарена с талант.

На 13 октомври в Бургаската опера ще прозвучат аранжиментите на Свилен Симеонов на популярни и обичани латино ритми, адаптирани за симфоничен оркестър, фламенко балет и електрическа цигулка. Латино музиката вплита в себе си южния темперамент, в съчетание с неповторимия вкус към красивото и истински важното в живота. Тя е носител на специфично светоусещане и взрив от емоции. На сцената в петък, като колоритно допълнение към музиката, ще бъде оригиналната динамична хореография, дело на Марина Змеева-Маркова – в изпълнение на балетния състав на Държавна опера – Бургас. Чрез езика на телата – като символи и послания,  те ще донесат завършеност на цялостната картина на концертната програма на „Латино пулс“, която ще бъде като истинска буря от емоции.

Както винаги, маестро Свилен Симеонов, автор и на аранжиментите и сценария, ще съумее да предаде на публиката заряда на музикалния текст, отразен в диригентските му умения и майсторството на оркестрантите на Бургаската опера. Концертмайстор на оркестъра в петък ще бъде Христо Белчев. Цигуларката Ралица Петкова ще изпълни солистичните партии на акустична и електрическа цигулка. Тя е добре позната на бургаската публика  – участвала е и в други проекти, осъществявани с оркестъра на Държавна опера – Бургас, също под палката на Свилен Симеонов. 

В „Латино пулс“ ще прозвучат страстните ритми от есенцията на латино музиката: боса нова, самба, хабанера, бразилейра, румба, милонга, ча-ча-ча, хота, фарандола, арагон, сигидилия. Под мотото на Жак Кокто: „Фламенко артистите не пеят, нито свирят. Те бълват огън и го гасят с краката си.“, цигуларката Ралица Петкова, оркестрантите и балетните артисти, под палката на Свилен Симеонов, ще сътворят един истинско емоционално-визуално пиршество за сетивата на сцената на Операта, като със сигурност ще се получи забележително съчетание от чувственост, взривоопасна динамика на емоциите, огнена ритмика и грабваща сетивата дъга от багри, тонове и движения – в тоналността на страстта, в концертния спектакъл “Латино пулс“.

 

Билети – на касата на Операта, каса “Часовника, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/latino-puls-0b6wf и Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1373250/performance.html.