Бургаската опера с богата програма за февруари

canislav-petkovСлед пауза, във връзка с усложнената епидемична обстановка и отложени спектакли през м. декември, с цел опазване здравето на артистичния състав на Държавна опера – Бургас и последвалия годишен отпуск за културната институция през м. януари, почитателите на класическата музика ще имат възможността за богат избор на събития през настъпващия месец февруари.

Първата сценична проява ще бъде на 4-ти февруари, от 19 часа, в Зала Опера. Диригентът на оркестъра на Бургаската опера Цанислав Петков е подбрал разнообразна програма, включваща произведения на творци от различни епохи: „Кончерто гросо“ от италианския бароков композитор от края на XVII и началото на XVIII век Арканджело Корели, „Дивертименто“ от великия представител на Виенската класическа школа Волфганг Амадеус Моцарт, Симфония No 7 oт германския композитор от XIX век Феликс Менделсон Бартолди и „Вариации по тема на Чайковски“ от руския композитор от края на XIX и началото на XX век  Aнтон Аренски. Концертмайстор ще бъде Ваня Златева.

На 9-и февруари, в 19 часа, любителите на класическо вокално майсторство ще бъдат зарадвани с концерта „Вечер на немската музика“, със солисти: Шмилена Султанова, сопран, Бранимир Недков, баритон, на рояла – Дария Кръстева. В програмата са включени известни произведения от Брамс, Шуман, Шуберт, Хюго Волф и др.

Почитателите на балетното изкуство ще имат възможността да съпреживеят фееричната постановка „Лешникотрошачката“, която беше отложена през м. декември. Балетът по безсмъртната музика на Пьотр Илич Чайковски, хореография и режисура – проф. Хикмет Мехмедов е с участието на солисти и ансамбъл на Бургаската опера.

В Деня на влюбените – 14-ти февруари, от 19 часа,  за всички, които са подвластни на любовното чувство, мецосопраното Йоана Кадийска, баритонът Валери Турманов и Мира Искърова – на рояла, са подготвили вълнуващ набор от арии и дуети, обединени под надслов „Любов по американски“. Концертният спектакъл включва известни и обичани мелодии от мюзикълите “Уестсайдска история”, “Порги и Бес”, “Фантомът на Операта”, “Човекът от Ла Манча”, “Магьосникът от Оз“, “Котките” и др.

Не са забравени и поклонниците на класическото оперно изкуство – обичаната опера от Джузепе Верди „Риголето“, която е характерна с драматичния си сюжет и изключително красиви музикални мотиви, превърнали се в емблематични. Диригент на спектакъла е Цанислав Петков, режисурата е на Александър Текелиев, в ролите: Александър Крунев, Даниел Дамянов, Мария Цветкова-Маджаров, Диман Панчев, Лина Пеева, Калина Попова, Костадин Мечков, Делян Славов, Шмилена Султанова, Бранимир Недков, Любомир Тодоров, с участието на оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас. Поради заболяване от Ковид 19 на артист от хоровия състав, спектакълът на “Риголето”, насрочен за .00 17.02.2021 г., в 19 часа, се отлага за 5-ти март, т. г., от 19 часа, в залата на Бургаската опера.

В събоотния ден /20-и февруари/, от 11 часа, Държавна опера – Бургас ще създаде повод за празнично настроение на децата със спектакъла „Снежанка и седемте джуджета” по музика на Атанас Косев, който съвсем наскоро напусна нашия свят, оставяйки в наследство прекрасното си творчество. Детската публика ще проследи вълнуващия сюжет на приказната история от Братя Грим, с която ние, възрастните, сме израснали и с която сме разказвали нашите деца – за Снежанка, нейната зла и отмъстителна мащеха, за седемте джуджета – Професора, Кихльо, Смешко, Любопитко, Всезнайко, Мърморко и Малчугана, които приемат красивото момиче с бяло като сняг лице и черна като абанос коса в своя свят, в който властва добротата, толерантността, чувството за дълг и взаимопомощ.

Постановката е юбилейна – ще се играе за петдесети път. Нейното творческо дълголетие се дължи на прекрасната музика и сценарий, на майсторската режисура и чудесното артистично присъствие на всички, които в съботния ден ще зарадват най-малките зрители.

Спонтанни, бурни и изпълнени с детска чистота и вяра в добрия край на всяка приказка са реакциите на детската аудитория в края на всеки спектакъл на „Снежанка“. Децата са най-точният барометър за искреността в изкуството, те проследяват цялото действие с внимание. Те реагират на драматичните завръзки в сюжета, които всички знаят, но всеки път отново, и отново съпреживяват перипетиите на доброто момиче с тежка съдба, преследвано от злата си мащеха, но закриляно от благородните джуджета. На финала децата в Зала Опера бурно изразяват радостта си от щастливия край на приказката. Важен е добрият поучителен край, който дава надежда, че Доброто може да властва не само в приказките, а и в реалния живот – ако спазваме ценностите, в които сме възпитавани.

На 20-и февруари в Зала Опера обичаната приказка за Снежанка и джуджетата ще разкажат чрез способите на музикално-сценичното изкуство солистите: Шмилена Султанова – в ролята на Снежанка, Дарина Запрянова – като Царицата, в образа на Принца – спасител на Снежанка – Милен Динолов /който ще влезе в ролята и на Огледалото/, Разказвачът, който представя на аудиторията основните герои и линии в сюжетното развитие, ще бъде Бранимир Недков, Професора – Калина Попова, Кихльо – Мирослав Димитров, Смешко – Александър Перпериев, Любопитко – Весела Апостолова, Всезнайко – Петър Тихолов, Мърморко – София Ловджиева, Малчугана – Мария Добрева.

Режисьор на постановката за деца е Дарина Главанакова-Бакърджиева, сценографията е на Иван Токаджиев, танците са дело на Галина Калчева, Помощник-режисьори – Лина Пеева и Петър Тихолов. В спектакъла за деца участват и артисти от балетния състав на Държавна опера – Бургас.

“Прекрасно е, да предаваш магията на музиката на децата!“, казва помощник-режисьорът на постановката, който влиза в ролята на най-високото джудже – Всезнайко –  Петър Тихолов, в интервю за Общинско радио „Гласът на Бургас“ по повод юбилейното представление на спектакъла за деца „Снежанка и седемте джуджета“. Той разказва за отговорността, която оперните артисти поемат, възпитавайки от сцената децата и младите зрители.

Симфоничният концерт, предвиден за 25-и февруари, от 19 часа, е с диригент маестро Йордан Дафов, Солист ще бъде кларинетистът Росен Идеалов, концертмайстор – Ваня Златева. В програмата за включени произведения от Бенджамин Бритън, Марин Големинов, Йордан Дафов и Волфганг Амадеус Моцарт.

Бургаската опера е подготвила още една хубава изненада за най-малките до края на месеца – на 27-и февруари, от 11 часа, в залата на Операта ще бъде представена операта за деца от Александър Йосифов, посветена на двамата най-известни пакостници – Макс и Мориц. Либретото е на Банчо Банов, диригент- постановчик  е младият Цанислав Петков, режисьор  – доц. д-р Александър Текелиев, сценография  е на Иван Токаджиев, костюмите  – на Анна-Мария Токаджиева, танците са дело на Галина Калчева, помощник-режисьори на забавната постановка са Лина Пеева и Петър Тихолов. В ролите: Стефка Христозова, Весела Апостолова, Йордан Христозов, Дарина Запрянова, Диман Панчев, Милен Динолов, Веселин Спасов, Мирослав Димитров. В атрактивния спектакъл, който се приема винаги радушно и от деца, и от възрастни, участва и балетният състав на Бургаската опера.

caniЗа диригента  Цанислав Петков:

Цанислав Петков е едва на 31 години, но има завидна кариера като диригент. Роден в гр. Русе в семейство на пианисти. Завършва средното си образование със специалност пиано в НУМСИ „проф. Панчо Владигеров“ – гр. Бургас в класа на Юлия Ненова. През 2015 г. се дипломира в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ със специалност оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров и доц. д-р Георги Патриков. Дирижирал е много проекти още като студент, а дебютът му е като диригент на Академичния симфоничен оркестър. Бил е диригент на оркестъра на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – София.
От същата година до днес е главен художествен ръководител и диригент на Камерен оркестър – Хасково, а от 2017 г. е диригент и в Държавна Опера – Бургас. Партнира си с редица оркестри на територията на България сред които Софийска филхармония, Европейски младежки симфоничен оркестър „Прогресив“, Симфоничен оркестър – Сливен, Симфониетите във Враца и Видин, Камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол и с някои от най-изявените български солисти, като Светлин Русев, Веско Ешкенази, Мила Георгиева, Стойка Миланова и др. През 2020 г. се дипломира в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив със специалност „Артмениджмънт“.