Бургаски лекари и полицаи даряват кръв за непознати в нужда

Лекари от УМБАЛ Бургас и полицаи даряват днес кръв за непознати хора в нужда. В акцията, организирана от бургаската болница, само до обяд се включиха около 30 безвъзмездни кръводарители. Първи дадоха пример старши комисар Емил Павлов – директор на областната дирекция на МВР и д-р Светослав Тодоров, зам.-директор на УМБАЛ Бургас. Към тях се присъединиха млади лекари от болницата и служители от различни звена в органите на реда.
Извън спешните случаи, за които обикновено се мобилизират близки и приятели, в болницата постоянно има нуждаещи се от регулярно кръвопреливане. Това са пациенти със заболявания на кръвта – напр. таласемия, възрастни хора с анемии. Само таласемиците в региона са над 30 души и техният живот зависи от ежемесечното кръвопреливане.
 И в момента в УМБАЛ Бургас се лекуват възрастни и самотни хора с нисък хемоглобин, които нямат близки и за тях няма кой да дари кръв.”Включихме се в акцията, защото кръвта спасява живот. Не бива да чакаме да се случи инцидент, или здравословен проблем с наш близък, за да станем дарители. Ако всеки здрав човек дарява кръв поне два пъти в годината, призивите за търсене на дарители от отчаяни близки ще останат в миналото и кръв ще има достатъчно”, бе най-честият мотив, споделен днес от дарителите.
Всички споделиха, че това не е първият път, в който даряват, правят го редовно и не само по време на акции. В края на месеца предстои кръводарители да станат и тазгодишните бургаски абитуриенти. Училища вече дадоха заявка за включване в инициативата на бургаската болница “Това не си го правил”, предназначена специално за навършилите пълнолетие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *