България с три златни медала на ЕП по художествена гимнастика

На Европейското първенство по художествена гимнастика в Будапеща (Унгария) българките завоюваха три златни медала от три възможни, а зрителите в зала “Ласло Пап” чуха българския химн три пъти. Това се случва за втора поредна година, след като на 20 май 2023 в Баку националките отново спечелиха три титли в един ден.

Стилияна Николова донесе втора поредна европейска титла за България в многобоя, след като в Баку триумфира Боряна Калейн.

18-годишната Николова представи изключително силно всичките си четири композиции и събра 143.750 точки (35.700 на обръч, 37.200 на топка, 36.050 на бухалки, 34.800 на лента).

Възпитаничката на Валентина Иванова започна със страхотно изпълнение на бухалки и получи 36.050 точки, след което на лента също беше перфектна и беше оценена с 34.800 точки. На обръч Николова също беше уникална и записа 35.700 точки, а в последното си излизане на килима с топка беше недостижима и съдиите й дадоха с невероятните 37.200 точки – най-силната оценка на шампионата изобщо.

След това втората титла в многобоя спечели ансамбълът на България. Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева бяха безапелационни и в двете си изигравания. Възпитаничките на Весела Димитрова и Ясена Стойнева, които са европейски шампионки в многобоя от Баку 2023, получиха за композицията си с пет обръча изключително високата оценка от 39.150 точки.

На три ленти и две топки българките също играха страхотно и бяха оценени с 34.850 точки. Така те събраха 74.000 точки и взеха златните отличия за втора поредна година.

Третото злато за днес България спечели в отборната надпревара. Тимът в състав Боряна Калейн, Стилияна Николова, Елвира Краснобаева и ансамбъл жени защити отборната си титла с с 343.150 точки. На второ място е  Италия с 338.550, а на трето Израел с 334.500 точки.

Така България вече има пет медала от шампионата в Будапеща. Стилияна Николова спечели титлата в многобоя при жените, ансамбълът стана шампион в многобоя, а отборно също станахме първи. Дара Малинова взе сребро на лента, а Магдалена Вълкова бронз на топка на финалите на отделните уреди при девойките.

В последния ден на Европейското първенство утре ще бъдат раздадени още шест комплекта медали – на финалите на отделните уреди при жените и при ансамблите. Стилияна Николова ще спори за отличията на обръч, топка и лента, Боряна Калейн – на обръч и на бухалки, Елвира Краснобаева – на бухалки и на лента. Ансамбълът е сред фаворитите за медали на пет обръча и на три ленти/две топки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *