Българските плажове са подготвени и отговорят на изискванията за летен сезон 2024

„Българските плажове са на световно ниво. На 1-ви юни очакваме туристите с подготвена ивица, отговаряща на всички нормативни изисквания“, заяви Кирил Спасов от Асоциация на концесионерите на морски плажове, по повод предстоящото откриване на летен туристически сезон 2024.

Осигурен е достъпът на хора в неравностойно положение до плажа, както и стигането им до водата чрез специализиран подвижен шезлонг, който има и плавателна способност. „Всички плажове у нас, които са отличени със Син флаг имат налични тези приспособления, защото това са част от изискванията. Останалите концесионери ще бъдат длъжни да осигурят такива плаващи шезлонги от следващата година, в изпълнение на промените в ЗУЧК“, уточни Кирил Спасов.

От Асоциацията на концесионерите на морски плажове благодариха на министъра на туризма Евтим Милошев за бързата и адекватна реакция по отношение на приемане на постановление на Министерски съвет за новите изисквания в Наредбата за водноспасителна дейност. Приетите промени бяха неизпълними заради липсата на специализирани кадри и медицински персонал, които допълнително бяха предвидени като изисквания в нормативния акт. Също така са записани и промени в работното време на спасителите, които концесионери определят като ненужни. „Плажовете за този сезон ще бъдат обезпечени със спасители с работно време от 8 до 18 ч., както беше до сега“, каза още Кирил Спасов.

Цените на чадър и шезлонг на по-голяма част от плажовете остават непроменени – между 7 и 10 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *