Въпреки споразумението протестите на земеделците продължават

Споразумение между правителството и представители на аграрния сектор беше подписано вчера в Министерския съвет. След повече от месец преговори, беше финализиран  документът с допълнителна подкрепа, която браншът ще получи за устойчиво развитие на българското земеделие. „Бяха поставени определени изисквания от фермерите относно техните проблеми – по отношение на войната в Украйна, Зелената сделка и др. Всички тези въпроси, които са поставени, имат своето отражение в споразумението“, категоричен беше премиерът акад. Николай Денков, който постави подписа си под документа, заедно с министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Георги Тахов, съобщи правителствената пресслужба. Министър Вътев изтъкна, че ще бъде сформирана работна група, която ежемесечно ще проследява какво е изпълнението на споразумението и ще обсъжда всички важни въпроси от гледна точка на развитието на сектора, подготовката на законодателни промени и финансовото обезпечаване на мерките. В тази група ще участват представители и на други браншови организации от земеделието, които пожелаят да се включат.

Въпреки подписаното споразумение обаче, 26 земеделски организации, които не преговарят с правителството, днес в 11.00 ч., ще доведат членовете си пред Министерския съвет.

Протестиращите искат да се удвои помощта за секторите “мляко”, “плодове” и “зеленчуци”, да отпадне таванът на “украинската помощ”, да отпаднат данъците върху субсидиите, да се промени стратегическият план, да отпаднат някои от административните тежести върху земеделците.

Лидерът на една от организациите в инициативния комитет заяви, че “този път протестът няма да бъде мирен” и, ако не бъдат чути, протестът ще продължи на 25 пътни възела в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *