Голямо земетресение от близо 8 по Рихтер вТурция

Мощно земетресение със сила 7,8 по Рихтер и поредица от вторични трусове разтърсиха югоизточна Турция, близо до границата със Сирия. Загиналите са над 600. Срутени са десетки сгради, издирват се оцелели под развалини по заснежените улици. Земетресението е  усетено и в Кипър, Ливан и Сирия.

По данни на консулската служба в Анкара към момента няма данни за пострадали  български граждани след земетресението в Турция, съобщиха от министерството на външните работи.

Трусът е ударил в 4:17 минути местно време. Епицентърът е близо до град Газиантеп на дълбочина от близо 18 километра. В рамките на час и половина след силното земетресение сеизмологичните уреди са засекли още 7 труса с магнитуд над 5 по Рихтер. Сеизмичната активност в района продължава, като до момента са регистрирани над 20 вторични труса. В поне 10 града в Турция са регистрирани разрушения, сред таях са Газиантеп, Диарбекир, Османие, Адана, Адъяман. Властите се опасяват, че под руините на сградите има много затрупани хора.  В Диарбекир се срути голям търговски център.

Турските власти мобилизираха спасителни екипи и осигуриха самолети в района около град Кахраманмараш, като същевременно обявиха “Извънредно положение от ниво 4″, която изисква международна помощ.

Призовават се хората да не използват мобилни телефони, за да могат спасителите да координират действията си. Това със сигурност е едно от най-силните земетресения в историята на страната.

Тежка е ситуацията в Сирия, където част от пострадалите северни райони са под контрола на въоръжени групировки и достъпът до здравни услуги е ограничен. Срутените сгради там са много, тече опит за издирване на оцелели.

„Цялата помощ, която бъде поискана и можем да дадем, ще бъде предоставена. Организирали сме се да дадем списък с помощта, която можем да предоставим от типа на палатки и всякакви други средства, с които да бъдат подпомогнати и настанени пострадалите от земетресението”. Това каза вътрешният министър Иван Демерджиев след като стана ясно, че България изпраща екипи от спасители към пострадалата от мощно земетресение Турция. Той обясни, че властите са в постоянна комуникация с турските си колеги.